Abstract
Owoce papryki mają specyficzny, ostry i piekący smak, który uwarunkowany jest obecnością kapsaicynoidów. Celem niniejszej pracy była ocena plonu handlowego i plonu Capsici fructus poszczególnych części owoców polskich odmian ‘Bronowicka Ostra’ i ‘Orkan’ oraz teoretycznego plonu kapsaicynoidów. Średnio największy udział w strukturze plonu handlowego poszczególnych części owoców papryki ostrej stanowił plon owocni – 76,5%, plon łożyska – 10,8%, nasion – 8,4%, a szypułki – 4,3%. Średni plon handlowy owocni papryki ostrej wyniósł 23,09 t·ha–1, plon Capsici fructus – 3,25 t·ha–1, plon kapsaicynoidów: kapsaicyna – 0,566 kg·ha–1, dihydrokapsaicyna – 53,7 g·ha–1.
Downloads
Download data is not yet available.
-
JOANNA WOLIŃSKA,
JAN WOLIŃSKI,
MAŁGORZATA WYRZYKOWSKA,
JOLANTA ZIEMIŃSKA,
KINGA MAKSYMOWICZ,
Variation of fielding traits of buckwheat variety Kora and forms Red corolla and Samokończąca
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 1 (2015)
-
NASER SABAGHNIA,
MOHSEN JANMOHAMMADI,
ADEL BASHIRI,
REZA ASGHARI-SHIRGHAN,
Genetic variation of several bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes based on some morphological traits
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 1 (2014)
-
Beata Król,
The effect of chosen foliar fertilizers on the yield of Blueweed (Echium plantagineum L.)
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 4 (2008)
-
KATARZYNA MOŻDŻEŃ,
ANDRZEJ RZEPKA,
The role of the seed coat on germination and growth of broad beans (Vicia faba L.) in lead sulfate conditions
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 4 (2016)
-
Wiesław Wojciechowski,
Danuta Parylak,
The effect of plowed down stubble crop on potato yielding in specific crop rotations
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
DOROTA GAWĘDA,
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
Yield of spring wheat grown in short-term monoculture depending on catch crop and weed control method
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 2 (2012)
-
ELŻBIETA TURSKA,
GRAŻYNA WIELOGÓRSKA,
SZYMON CZARNOCKI,
Importance of stubble catch crops in the cultivation of spring wheat in monoculture
,
Agronomy Science: Vol. 65 No. 1 (2010)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Yielding and quality of selected species and cultivars of pasta wheat. Part I. Yielding
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
Cezary Trawczyński,
Effect of foliar fertilization with multicomponent fertilizers in form nanoparticle on the yield and quality of potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 2 (2022)
-
Feliks Ceglarek,
Danuta Buraczyńska,
Anna Płaza,
Robert Rudziński,
The effect of components participation of the mixture of faba bean and spring wheat on the yield and content of chemical compounds in the mixture biomass
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.