Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 74 No. 1 (2019)

Articles

Agricultural and economic efficiency of nitrogen and sulfur fertilization in soybean cultivation

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2019.1.4
Submitted: April 30, 2019
Published: 2019-04-30

Abstract

Soybean is a very valuable crop. Nitrogen and sulfur are important nutrients necessary to make the full use of soybean yielding potential. The aim of the research was to assess the agricultural and economic efficiency of nitrogen and sulfur fertilization used in soybean cultivation. The paper presents data obtained from a field experiment conducted in 2015–2017, in which the following factors were analyzed: I. Dose of nitrogen: 0, 30 and 60 kg ha–1, II. Dose of sulfur: 0 and 40 kg ha–1. To determine the efficiency, a direct surplus, and the agronomic and final efficiency of nitrogen and sulfur fertilization were calculated. It was shown that the dose of 30 kg ha–1 of nitrogen significantly increased the soybean yield compared to the combination without nitrogen fertilization, while the date of application was not significant. The highest soybean yields were obtained at a dose of 60 kg N ha–1. The beneficial effect of sulfur was found in combination without nitrogen fertilization and with a dose of 30 kg N ha–1 applied as top dressing. The index of agricultural and final efficiency of nitrogen fertilization with no added sulfur was the highest for a dose of 30 kg ha–1 applied pre-sowing, while under conditions of combined use of sulfur for a dose of 30 kg ha–1, but applied at the beginning of seed filling phase.

References

  1. Barczak B., 2010. Siarka jako składnik pokarmowy kształtujący wielkość i jakość plonów wybranych roślin uprawnych. Wyd. UTP Bydgoszcz, Rozpr. Nauk. 144, 7–131, http://wu.utp.edu.pl /uploads/oferta/144_BARCZAK_Bozena_HABILITACJA_144.pdf [dostęp 26.02.2019].
  2. Barczak B., Klikocka H., Kozera W., Knapowski T., 2018. Assessment of the effect of sulphur fertilization on the yield and micronutrient accumulation of oat grain. J. Elem. 23(1), 45–56, DOI: 10.5601/jelem.2017.22.1.1318.
  3. Barczak B., Nowak K., Moskal M., 2017. Ocena stanu odżywienia łubinu wąskolistnego siarką w fazie dojrzałości pełnej w warunkach nawożenia tym składnikiem. Fragm. Agron. 34(3), 25–32, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA34(3)2017Barczak.pdf [dostęp 26.02.2019].
  4. Barczak B., Skinder Z., Piotrowski R., 2016. Sulphur as a factor that affects nitrogen effectiveness in spring rapeseed agrotechnics. Part II. Yield of seeds and protein. Acta Sci. Pol., Agric. 15(4), 3–14, http://agricultura.acta.utp.edu.pl/index.php/agricultura/article/view/43/20 [dostęp 26.02.2019].
  5. Czerwińska-Kayzer D., Florek J., 2012. Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych, Fragm. Agron. 29(4), 36–44, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2012/FA29(4)2012 Czerwinska.pdf [dostęp 26.02.2019].
  6. Dobek T.K., Dobek M., Wojciechowska J., 2009. Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inż. Rol. 6(115), 37–43.
  7. Faligowska A., Szukała J., 2010. Wpływ szczepienia nasion i nawożenia azotem na cechy biometryczne roślin strączkowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 550, 201–209, http://www.zppnr.sggw.pl/550.pdf [dostęp 26.02.2019].
  8. Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015a. Effect of fertilization with nitrogen and seed inoculation with nitragina on seed quality of soya bean (Glicine max (L.) Merrill). Acta Sci. Pol., Agric. 14(3), 51–59, http://old-agricultura.acta.utp.edu.pl/uploads/pliki/14(3)2015_Jarecki.pdf [dostęp 26.02.2019].
  9. Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015b. Reakcja roślin bobiku na dawkę startową azotu oraz dokarmianie dolistne. Fragm. Agron. 32(3), 55–53, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2015/ FA32(3)2015Jarecki.pdf [dostęp 26.02.2019].
  10. Kahraman A., 2017. Nutritional value and foliar fertilization in soybean. J. Elem. 22(1), 55–66, DOI: 10.5601/jelem.2016.21.1.1106.
  11. Klikocka H., Cybulska M., Nowak A., 2017. Efficiency of fertilization and utilization of nitrogen and sulphur by the spring wheat. Pol. J. Environ. Stud. 26(5), 2029–2036, DOI: 10.15244/pjoes/69942.
  12. Lorenc-Kozik A.M., Pisulewska E., 2003. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i mikroelementami na plonowanie wybranych odmian soi. Oilseed Crop 24, 131–142. http://biblioteka. ihar.edu.pl/oilseed_crops.php
  13. Luboiński A., Markowicz M., 2017. Wpływ systemu nawożenia azotem na plonowanie trzech odmian soi (Glycine max L. Merr.). Fragm. Agron. 34(3), 66–75, http://www.up. poznan.pl/pta/pdf/2017/FA34(3)2017Luboinski.pdf [dostęp 26.02.2019].
  14. Martyniuk S., Koziel M., Stalenga J., 2013. Wpływ różnych szczepów bakterii symbiotycznych na plony i brodawkowanie łubinu i soi. J. Res. Applic. Agric. Engin. 58(4), 67–70.
  15. Podleśna A., Kocoń A., 2009. The effects of sulfur and nitrogen on yield and quality of winter oilseed rape. In: Sulfur metabolizm in higher plants, Margraf Publishers, Werkeisheim, 123–127.
  16. Podleśna A., Podleśny J., Klikocka H., 2017. Wpływ nawożenia siarką i azotem na azotowo-fosforową gospodarkę kukurydzy. Przem. Chem. 96(6), 1374–1377, DOI: 10.15199/62.2017.6.32.
  17. Potarzycki J., 2004. Rola siarki z superfosfatu prostego w nawożeniu jęczmienia jarego. Cz. II. Wykorzystanie azotu i siarki z nawozów. Nawozy Nawoż./Fer. Fertiliz. 4(17), 193–205.
  18. www.minrol.pl
  19. Wysokiński A., Kalembasa S., Symanowicz B., 2013. Dynamika gromadzenia azotu z różnych źródeł przez groch siewny (Pisum sativum L.). Fragm. Agron. 30(2), 162–169, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2013/FA30(2)2013Wysokinski.pdf [dostęp 26.02.2019].
  20. Rutkowska A., 2004. Studia nad nawożeniem azotem pszenicy ozimej. Nawozy Nawoż/Fert. Fertiliz. 4 (21), 5–93.
  21. Scherer H.W., Pacyna S., Spoth K.R., Schulz M., 2008. Low levels of ferredoxin, ATP and leghemoglobin contribute to limited N2 fixation of peas (Pisum sativum L.) and alfalfa (Medicago sativa L.) under S deficiency conditions. Biol. Fertil. Soils 44, 909–916.
  22. Zhao F.J., Wood A.P., McGrath S.P., 1999. Sulphur nutrition of spring peas. Asp. Appl. Biol. 56, 189–194.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.