Abstrakt
Soja jest bardzo wartościową rośliną uprawną. Ważnymi składnikami pokarmowymi, niezbędnymi do pełnego wykorzystanie jej możliwości plonotwórczych, są azot i siarka. Celem badań była ocena efektywności rolniczej i ekonomicznej nawożenia azotem oraz siarką stosowanego w uprawie soi. W pracy wykorzystano dane pozyskane z dwuczynnikowego eksperymentu polowego przeprowadzonego w latach 2015–2017, w którym zróżnicowano dawki azotu (I czynnik: 0, 30 i 60 kg·ha–1) i siarki (II czynnik: 0 i 40 kg·ha–1). Do określenia efektywności wykorzystano nadwyżkę bezpośrednią oraz wskaźnik efektywności rolniczej i końcowej nawożenia azotem i siarką. Wykazano, że dawka 30 kg·ha–1 azotu istotnie zwiększyła plon nasion soi, a termin zastosowania tej dawki nie miał znaczenia. Najwyższe plony uzyskano po zastosowaniu 60 kg N·ha–1. Korzystny wpływ siarki stwierdzono w wyniku wyłącznej pogłównej aplikacji siarki w dawce 40 kg ha–1 oraz po łącznym jej zastosowaniu z wprowadzoną pogłównie dawką 30 kg N·ha–1. Wskaźniki efektywności rolniczej i końcowej nawożenia azotem bez dodatku siarki były najwyższe dla dawki 30 kg N ha–1 wniesionej przedsiewnie, a przy łącznym stosowaniu azotu i siarki dla tej samej dawki, ale aplikowanej na początku wypełniania nasion.
Bibliografia
- Barczak B., 2010. Siarka jako składnik pokarmowy kształtujący wielkość i jakość plonów wybranych roślin uprawnych. Wyd. UTP Bydgoszcz, Rozpr. Nauk. 144, 7–131, http://wu.utp.edu.pl /uploads/oferta/144_BARCZAK_Bozena_HABILITACJA_144.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Barczak B., Klikocka H., Kozera W., Knapowski T., 2018. Assessment of the effect of sulphur fertilization on the yield and micronutrient accumulation of oat grain. J. Elem. 23(1), 45–56, DOI: 10.5601/jelem.2017.22.1.1318.
- Barczak B., Nowak K., Moskal M., 2017. Ocena stanu odżywienia łubinu wąskolistnego siarką w fazie dojrzałości pełnej w warunkach nawożenia tym składnikiem. Fragm. Agron. 34(3), 25–32, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA34(3)2017Barczak.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Barczak B., Skinder Z., Piotrowski R., 2016. Sulphur as a factor that affects nitrogen effectiveness in spring rapeseed agrotechnics. Part II. Yield of seeds and protein. Acta Sci. Pol., Agric. 15(4), 3–14, http://agricultura.acta.utp.edu.pl/index.php/agricultura/article/view/43/20 [dostęp 26.02.2019].
- Czerwińska-Kayzer D., Florek J., 2012. Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych, Fragm. Agron. 29(4), 36–44, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2012/FA29(4)2012 Czerwinska.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Dobek T.K., Dobek M., Wojciechowska J., 2009. Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inż. Rol. 6(115), 37–43.
- Faligowska A., Szukała J., 2010. Wpływ szczepienia nasion i nawożenia azotem na cechy biometryczne roślin strączkowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 550, 201–209, http://www.zppnr.sggw.pl/550.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015a. Effect of fertilization with nitrogen and seed inoculation with nitragina on seed quality of soya bean (Glicine max (L.) Merrill). Acta Sci. Pol., Agric. 14(3), 51–59, http://old-agricultura.acta.utp.edu.pl/uploads/pliki/14(3)2015_Jarecki.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015b. Reakcja roślin bobiku na dawkę startową azotu oraz dokarmianie dolistne. Fragm. Agron. 32(3), 55–53, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2015/ FA32(3)2015Jarecki.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Kahraman A., 2017. Nutritional value and foliar fertilization in soybean. J. Elem. 22(1), 55–66, DOI: 10.5601/jelem.2016.21.1.1106.
- Klikocka H., Cybulska M., Nowak A., 2017. Efficiency of fertilization and utilization of nitrogen and sulphur by the spring wheat. Pol. J. Environ. Stud. 26(5), 2029–2036, DOI: 10.15244/pjoes/69942.
- Lorenc-Kozik A.M., Pisulewska E., 2003. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i mikroelementami na plonowanie wybranych odmian soi. Oilseed Crop 24, 131–142. http://biblioteka. ihar.edu.pl/oilseed_crops.php
- Luboiński A., Markowicz M., 2017. Wpływ systemu nawożenia azotem na plonowanie trzech odmian soi (Glycine max L. Merr.). Fragm. Agron. 34(3), 66–75, http://www.up. poznan.pl/pta/pdf/2017/FA34(3)2017Luboinski.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Martyniuk S., Koziel M., Stalenga J., 2013. Wpływ różnych szczepów bakterii symbiotycznych na plony i brodawkowanie łubinu i soi. J. Res. Applic. Agric. Engin. 58(4), 67–70.
- Podleśna A., Kocoń A., 2009. The effects of sulfur and nitrogen on yield and quality of winter oilseed rape. In: Sulfur metabolizm in higher plants, Margraf Publishers, Werkeisheim, 123–127.
- Podleśna A., Podleśny J., Klikocka H., 2017. Wpływ nawożenia siarką i azotem na azotowo-fosforową gospodarkę kukurydzy. Przem. Chem. 96(6), 1374–1377, DOI: 10.15199/62.2017.6.32.
- Potarzycki J., 2004. Rola siarki z superfosfatu prostego w nawożeniu jęczmienia jarego. Cz. II. Wykorzystanie azotu i siarki z nawozów. Nawozy Nawoż./Fer. Fertiliz. 4(17), 193–205.
- www.minrol.pl
- Wysokiński A., Kalembasa S., Symanowicz B., 2013. Dynamika gromadzenia azotu z różnych źródeł przez groch siewny (Pisum sativum L.). Fragm. Agron. 30(2), 162–169, http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2013/FA30(2)2013Wysokinski.pdf [dostęp 26.02.2019].
- Rutkowska A., 2004. Studia nad nawożeniem azotem pszenicy ozimej. Nawozy Nawoż/Fert. Fertiliz. 4 (21), 5–93.
- Scherer H.W., Pacyna S., Spoth K.R., Schulz M., 2008. Low levels of ferredoxin, ATP and leghemoglobin contribute to limited N2 fixation of peas (Pisum sativum L.) and alfalfa (Medicago sativa L.) under S deficiency conditions. Biol. Fertil. Soils 44, 909–916.
- Zhao F.J., Wood A.P., McGrath S.P., 1999. Sulphur nutrition of spring peas. Asp. Appl. Biol. 56, 189–194.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Elżbieta Harasim,
Cezary A. Kwiatkowski,
Jan Buczek,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Agrobiofortification of spring wheat with nitrogen and sulfur in terms of improving yield and grain quality
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 4 (2024)
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Aleksander Szmigiel,
Marek Kołodziejczyk,
Wybrane wskaźniki efektywności nawożenia ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
-
Joanna Pawlak,
Wioletta Wróblewska,
Dariusz Paszko,
Efektywność produkcyjna i ekonomiczna w uprawie truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) w zależności od metody produkcji
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Lesław Zimny,
Piotr Kuc,
Zawartość podstawowych składników pokarmowych w buraku cukrowym uprawianym w różnych systemach nawożenia w drugiej rotacji płodozmianu
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
GRAŻYNA ANNA CIEPIELA,
ROMAN KOLCZAREK,
JOLANTA JANKOWSKA,
KAZIMIERZ JANKOWSKI,
Efektywność nawożenia runi łąkowej azotem stosowanym w nawozie płynnym i stałym
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
-
Joanna Kurus,
Elżbieta Podstawka-Chmielewska,
Krystyna Kisiel,
Dynamika mineralnych form azotu w glebie pod burakami cukrowymi uprawianymi na rędzinie
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Dorota Gawęda,
Piotr Andrzej Kopcewicz,
Zachwaszczenie soi w zależności od odmiany i rozstawy rzędów w warunkach uprawy metodą ekologiczną i konwencjonalną
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
HANNA KLIKOCKA,
MAGDALENA CYBULSKA,
Wpływ nawożenia azotem i siarką na plon ziarna i cechy jakościowe pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.