Abstrakt
Celem pracy było określenie wartości plonotwórczej 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Doświadczenie założono w latach 2002–2006 w Gospodarstwie Doświadczalnym w Czesławicach k. Nałęczowa, metodą bloków losowanych w trzech powtórzeniach. Powierzchnia poletek wynosiła 30 m2. Ocenie poddano plon i niektóre elementy jego struktury, takie jak: długość osadki kłosowej, liczba kłosków w kłosie, liczba ziarn w kłosie i kłosku, masa ziarn z kłosa oraz masa 1000 ziarn i masa hektolitra. Wartość technologiczną oceniono na podstawie następujących parametrów: szklistości ziarna, zawartości białka i glutenu, zawartości popiołu, liczby opadania. Wizualnie określono również barwę ziarna i barwę mąki (semoliny). Najwyższy plon w analizowanym okresie uzyskała linia LGR 900/3a (średnio 54,4 dt · ha-1). Linia ta odznaczała się ponadto dużą masą 1000 ziarn (52,6 g) i masą ziarn z kłosa (2,04 g). Ziarno wszystkich linii miało barwę bursztynową lub ciemnobursztynową. Mąka miała barwę w zależności od roku badań, od ciemnokremowej do kremowożółtej.
Bibliografia
- Abad A., Lioveras J., Michelena A., Ferran J., 2000. Nitrogen fertilization effects on yield and quality of durum wheat in the Ebro Halley (Spain). Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 575–577, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.
- Abaye A.O., Brann D.E., Alley M.M., Griffey C.A., 1997. Durum wheat. Do we have all the answers? Ext. Publ. 424–802. Virginia Coop. Ext., Blacksburg.
- Beke B., Matuz J., 1996. Breeding of durum wheat (Triticum durum Desf.) in Szeged, Hungary. Cereal Res. Communications, 24, 1, 49–52.
- Cseuz L., Matuz J., Beke B., 2000. Annual effect on grain quality of winter durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum ) in Szeged. Hungary. Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 133–135, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.
- Ferret M., 2005. Qualitāt der franzōsischen Weizenernte 2005. Mūhle-Mischfutter, 142, 20, 680.
- Grzesiuk S., Górecki R., 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ART Olsztyn.
- Jurga R., 2004. Produkcja pszenicy durum i jej jakość w Unii Europejskiej. Przegl. Zboż.- Młyn., 4, 34–35.
- Jurga R., 2006. Produkcja, zużycie, zapasy pszenicy ze zbioru 2005 roku na świecie oraz jakość pszenicy zebranej w USA. Przegl. Zboż.-Młyn., 1, 36–37.
- Łopaciuk W., 2007. Polski handel zagraniczny makaronami w latach 1995–2005 – podstawowe fakty. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 29–32.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozp. Nauk. 248. Wyd. AR Lublin.
- Rachoń L., Szumiło G., 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 130, 619–624
- Rharrabti Y., Royo C., Villegas D., Aparicio N., Garcia del Moral L. F., 2003. Durum wheat quality in Mediterranean environments. I. Quality expression under different zones, latitudes and water regimes across Spain. Field Crops Res., 80, 123–131.
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR, 240/241, 75–82.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., 1996. Wartość ważniejszych elementów plonowania Triticum durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Biul. IHAR, 200, 291–297.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H., 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR., 204, 129–140.
- Tyburcy A., 2006. Charakterystyka zbiorów pszenicy i żyta w 2006 roku w wybranych krajach Europy – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 12, 8–9.
- Woźniak A., 2005. Wpływ przedplonów na plon i jakość technologiczną ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 60, 103–112.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agroph., 8 (3), 755–763.
- Zawadzki K., 2007. Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej właściwości przemiałowe – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 9–10.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Andrzej Woźniak,
Grain yield, grain quality and weed infestation of winter wheat after various previous crops
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Elżbieta Harasim,
Cezary A. Kwiatkowski,
Jan Buczek,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Agrobiofortification of spring wheat with nitrogen and sulfur in terms of improving yield and grain quality
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 4 (2024)
-
Elsayed M. Zeidan,
Abdel-Satar A. El-Khawaga,
Hamdy A. Basha,
Ismail M. El-Hmeed,
Improvement of wheat productivity in newly reclaimed soil in Egypt
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Leszek Rachoń,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Magdalena Szydłowska-Tutaj,
Piotr Lewko,
Andrzej Woźniak,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. II. Wartość technologiczna ziarna
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
HALINA MACHAJ,
Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
GRZEGORZ SZUMIŁO,
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ ekstraktu z alg Ecklonia maxima (Kelpak SL) na plonowanie pszenicy zwyczajnej, pszenicy twardej i pszenicy orkisz
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 1 (2019)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
MONIKA DYŃSKA,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
JAN KAPELUSZNY,
Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.)
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 4 (2011)
-
LESZEK RACHOŃ,
ANDRZEJ WOŹNIAK,
Zmienność plonowania jarej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) w dziesięcioleciu 2009–2018 na terenie Lubelszczyzny
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 1 (2020)
-
Leszek Rachoń,
Danuta Kulpa,
Ocena przydatności ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji pieczywa
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.