Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 3 No. 1 (2004)

Articles

The effect of different sulphate levels in the nutrient solution and type of medium on the yield, mineral composition and quality of tomato grown in the NFT

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2004.1.16
Submitted: March 23, 2022
Published: 2004-06-30

Abstract

Greenhouse tomato plants (cv. Cunero F1) were grown in the NFT units with plastic troughs filled with either rockwool or coconut fiber. The initial concentrations of sulphates in the nutrient solutions were 200, 400 or 600 mg SO4 -2 dm-3. The effect of different sulphate levels and type of medium on the yield, mineral composition and quality of tomato were studied. Regardless of the initial sulphate level or type of medium, the accumulation of sulphates in the nutrient solution was observed in the begining growing period. However, the organic medium (coconut fiber) cumulated more sulphates than mineral one. On the other hand, there was a higher concentration of sulphates in the recycling solution in the units with mineral (rockwool) medium compared to coconut fiber. Regardless of the type of medium the accumulation of sulphates in the root zone had no influence on the total and marketable yields as well as on the level of ascorbic acid and sugar in the fruits and its acidity. However, the yield of tomato on rockwool was higher. But the sulphate levels and type of medium did not effect the mineral composition of plants. 

References

Adams P., 1971. Ionic concentrations and activites in soil solutions. Soil Sci. Amer. Proc. 35, 420–426.
Barrett D. M., Anthon G., 2001. Lycopene content of California-grown tomato varieties. Acta Hort. 542, 165–173.
Boivin C., 1990. La recirculation de la solution nutritive en culture sur laine de roche. [In:] Cahier des conférences 9e Journée d’information cur les Cultures Abritées, Université Laval, Quebec, Canada, 76–80.
Celikel G., 1999. Effect of different substrates on yield and quality of tomato. Acta Hort. 491, 353–356.
Hermanowicz W., Dożańska W., Dojlido J., Koziorowska B., 1976. Fizyczno-chemiczne badanie wody i ścieków. Arkady, Warszawa.
Komosa A., 2002. Podłoża inertne – postęp czy inercja? Mat. Konf. „Aktualne trendy w produkcji i stosowaniu podłoży ogrodniczych” Lublin, 15–31.
Komosa A., Gapys K. 1996. Zmiany składu pożywki w uprawie gerbery na podłożach inertnych w zamkniętym systemie nawożenia. Zesz. Post. Nauk Roln. 429, 163–167.
Kowalska I., 2001. Effect of fertilization by various substrates on yielding and quality of greenhouse tomato. Veg. Crops Research Bull. 55, 19–22.
Lopez J., Tremblay N., Voogot W., Dube S., Gosselin A., 1996. Effects of varying sulphate concentrations on growth, physiology and yield of the greenhouse tomato. Sci. Hort. 67, 207–217.
Lopez J., Dorais M., Tremblay N., Gosselin A., 1998. Effects of varying sulfate concentrations and vapor pressure deficits (VPD) on greenhouse tomato fruit quality, foliar nutrient concentration and amino acid components. Acta Hort. 458, 303–310.
Marschner H., 1995. Mineral nutrition of higher plants. 2nd edition, Academic Press, London.
Michałojć Z., Nowak L. 1998. Zmiany zawartości składników pokarmowych, pH i zasolenia w podłożu z wełny mineralnej w uprawie pomidora. Mat. Konf. „Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych”. Lublin, 227–230.
Nowosielski O., 1988. Zasady opracowywania zaleceń nawozowych w ogrodnictwie. PWRiL. Warszawa.
Nukaya A., Voogt W., Sonneveld C., 1991. Effects of NO3, SO4 and Cl rations on tomatoes grown in recirculating system. Acta Hort. 294, 297–304.
Nurzyński J., 1996. Fizjologiczne aspekty odżywiania się roślin w uprawach pod osłonami. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 429, 21–24.
Nurzyński J., Michałojć, Jarosz Z., 2001, Mineral nutrient concentration in potting media (rockwool, peat, sand) and growth of tomato. Veg. Crops Research Bull. 55, 45–48.
Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Instytut Ochrony Środowiska. Warszawa.
Papadopoulos A. P., Hao X. TuJ. C., Zheng J., 1999. Tomato production in open or closed rockwool culture systems with NFT or rockwool nutrient feedings. Acta Hort. 481, 89–96.
Pawlińska A., Komosa A., 2002. Plonowanie oraz stan odżywienia pomidora szklarniowego odmiany Recento uprawianego w podłożach organicznych i inertnych. Rocz. AR w Poznaniu CCCXLI Ogrodnictwo, 35, 125–131.
Pivot D., Reiset A., Gillioz J. M., Ryser J. P., 1998. Water quality, climatic environment and mineral nutrition of tomato (Lycopersicon esculentum) in closed soilless cropping system. Acta Hort. 458, 207–214.
Pivot D., A. Reiset, Gillioz J. M., 1999. Tomates en serre: substrats réutilisés, solutions recyclées. Revue Suisse VItic. Arboric. Hortic. 31 (5), 265–269.
Premuzic Z., Bargiela M., Garcia A., Rendina A., Iorio A., 1998. Calcium, iron, potassium, phosphorus and vitamin C content of organic and hydroponic tomatoes. HortScience 33 (2), 255–257.
Ruprik B., Breś W., 2002. Wpływ zróżnicowanego nawożenia potasem na plonowanie pomidora uprawianego w włóknie kokosowym. Rocz. AR w Poznaniu CCCXLI Ogrodnictwo 35, 41–45.
Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badań składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
SAS, 1996. Release 6.12 for Windows. SAS Institute Inc., SAS Campus Drive, Cary, NC.
Shi J., Le Maguer M., 2001. Degradation of lycopene in tomato processing. Acta Hort. 542, 289–296.
Umiel N., Gabelman W. H., 1971. Analytical procedures for detecting carotenoids of carrot (Daucus carota L.) roots and tomato (Lycopersicon esculentum) fruits. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96, 702–704.
Walczak R. T., Sławiński C., 2000. Fizyczne czynniki decydujące o wzroście i plonowaniu roślin warzywnych. Ann. Univ. M. Curie-Skłodowska, Sec. EEE, Horticultura, 8, 1–12.
Wysocka-Owczarek M., 2001. Pomidory pod osłonami. Uprawa tradycyjna i nowoczesna. Hortpress, Warszawa.
Zekki H., Gauthier L., Gosselin A., 1996. Growth, productivity and mineral composition of hydroponically cultivated greenhouse tomatoes, with or without nutrient solution recycling. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 121 (6), 1082–1088.
Yemm E. W., Wills A. J., 1954. The estimation of carbohydrates in plant extracts by antrone. Bioch. J. 57, 508–514.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.