Abstrakt
Zaproponowano nowy materiał termoizolacyjny, łatwo biodegradowalny i tani w produkcji, przewidziany na opakowania żywności mrożonej, ułatwiający zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Przebadano pięć różnych odmian materiału uzyskanego z pulpy papierowej. Doświadczalnie scharakteryzowano gęstość i przewodność cieplną oraz obrazy termowizyjne opakowań wykonanych z tych materiałów z umieszczonym wewnątrz produktem zamrożonym wraz z histogramami rozkładu temperatury ich powierzchni. Stwierdzono, że najniższą gęstością charakteryzował się materiał na bazie pulpy papierowej z dodatkiem albumin białka kurzego, natomiast najniższą przewodnością cieplną materiały na bazie pulpy z dodatkiem NaHCO3 + oksyetylenowany alkohol laurylowy + C6H8O7 i pulpy z dodatkiem NaHCO3 i KC4H5O6. Obrazy termowizyjne powierzchni opakowań z badanych materiałów oraz histogramy rozkładu temperatury ich powierzchni świadczą o dobrych izolacyjnych właściwościach badanych prób.
Bibliografia
- Góral, D., Kluza, F., Nakonieczny, P. (2012). Sposób wytwarzania materiału termoizolacyjnego. Patent RP nr PL 212059.
- Kozłowicz, K., Góral, D., Kluza, F., Domin, M., Kobus, Z., Sagan, A., Prazner, L. (2015). The porous gelatin structures as the material for packaging for frozen food. Przem. Chem., 94(10), 1742–1747.
- Krala, L., Kijowski, J. (2013). Chłodnicze przechowywanie mięsa i przetworów pakowanych w modyfikowanej atmosferze (MAP). W: Przechowalnictwo żywności, Gaziński, B. (red.). Wyd. Systherm Technik, Poznań, 225–232.
- Panfil-Kuncewicz, H., Kuncewicz, A, Mieczkowska, M. (2011). Postęp w pakowaniu produktów spożywczych. Przem. Spoż., 65, 84–90.
- Petersen, K., Nielsen, P.V., Bertelsen, G., Lawther, M., Olsen, M.B., Nilsson, N.H., Mortensen, G. (1999). Potential of biobased materials for food packaging. Trends Food Sci. Technol., 10(2), 52–68.
- Popko, M., Wapińska, B. (2009). Podstawy budownictwa. WSiP Warszawa.
- Stepaniak, L. (1999). Opakowania biodegradowalne na bazie skrobi. Przem. Spoż., 10(53),
- –19.
Downloads
Download data is not yet available.