Zaproponowano nowy materiał termoizolacyjny, łatwo biodegradowalny i tani w produkcji, przewidziany na opakowania żywności mrożonej, ułatwiający zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Przebadano pięć różnych odmian materiału uzyskanego z pulpy papierowej. Doświadczalnie scharakteryzowano gęstość i przewodność cieplną oraz obrazy termowizyjne opakowań wykonanych z tych materiałów z umieszczonym wewnątrz produktem zamrożonym wraz z histogramami rozkładu temperatury ich powierzchni. Stwierdzono, że najniższą gęstością charakteryzował się materiał na bazie pulpy papierowej z dodatkiem albumin białka kurzego, natomiast najniższą przewodnością cieplną materiały na bazie pulpy z dodatkiem NaHCO3 + oksyetylenowany alkohol laurylowy + C6H8O7 i pulpy z dodatkiem NaHCO3 i KC4H5O6. Obrazy termowizyjne powierzchni opakowań z badanych materiałów oraz histogramy rozkładu temperatury ich powierzchni świadczą o dobrych izolacyjnych właściwościach badanych prób.