Abstrakt
W pracy zbadano możliwości wykorzystania odwróconej fluidyzacji do intensyfikacji wymiany ciepła w procesie rozmrażania żywności oraz przeprowadzono próbę obliczenia czasu trwania tego procesu. Eksperymenty przeprowadzono na laboratoryjnym stanowisku do rozmrażania techniką odwróconej fluidyzacji, badając kostkę marchwi, ziemniaka i jabłka o wymiarach 1 cm × 1 cm × 1cm. Obliczenia czasu rozmrażania wykonano według modelu Planka. Stwierdzono, że użycie techniki odwróconej fluidyzacji pozwala na uzyskanie w powietrzu szybkości procesu zbliżonej do szybkości rozmrażania w wodzie przy takich samych temperaturach środowiska rozmrażającego. Przeprowadzona analiza statystyczna wyników obliczeń czasu rozmrażania w badanej metodzie prowadzi do stwierdzenia, że w przypadku użycia modelu Planka uzyskuje się wartości odbiegające od rzeczywistych średnio o ±24,8%.
Bibliografia
- Cleland A. C., 1990. Food refrigeration processes analysis, design and simulation. Elsevier Applied Science, London.
- Cleland D. J., Cleland A. C., Earle R. L., Byrne S. J., 1986. Prediction of thawing times for foods of simple shape. Int. J. Refrig. 9(6), 220–228.
- Góral D., Kluza F., 2000. Próba oceny współczynnika wnikania ciepła w konwekcyjnym zamrażaniu żywności w powietrzu. Inżynieria Rolnicza 5 (16), 63-68.
- Heldman D. R., Singh P. R., 1981. Food Process Engineering. Second Edition. The AVI Publishing Co., Inc. Westport.
- Hossain M. M., Cleland D. J., Cleland A. C., 1992. Prediction of freezing and thawing times for foods of regular multi-dimensional shape by using an analytically derived geometric factor. Int. J. Refrig. 15(4), 227–234.
- Gruda Z., Postolski J., 1999. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa.
- Ignaczak R., Osińska E., Zalewski S., 1992. Optymalizacja procesu rozmrażania kurcząt metodą solankową. Przem. Gastr. 1, 7.
- Pałacha Z., Remiszewska G., 1993. Temperatura krioskopowa żeli skrobiowych i żelatynowych. Chłodnictwo 5, 29–31.
- Plank R., 1941. Beiträge zur Berechnung und Bewertung der Gefriergeschwindigkeit von Lebensmitteln. Kälte-Ind. Beih. 3(10) 1.
- Salvadori V. O., Mascheroni R. H., 2002. Analysis of impingement freezers performance. J. Food Eng. 54, 133–140.
- StatGraphics, 1991. Statistical Graphics System v 5.0, STSC Inc. Rockville.
- Zalewski S. (red.), 1993. Podstawy technologii gastronomicznej. WNT, Warszawa.
Downloads
Download data is not yet available.