Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 1 No. 1 (2002)

Artykuły

The influence of freeze-drying process on the selected mechanical properties of mushrooms

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.1.1
Submitted: May 23, 2023
Published: 2002-06-30

Abstract

The investigations of compression and cutting work of dried material obtained in result of freeze-drying process of mushrooms are presented. The freezing of raw material was carried out at 0,5°C min rate up to the temperature of -20°C. The freeze-drying process was performed with the application of heat supply both by radiation as well as by contact way. The temperature of heating plate were 0, 20, 40°C at constant pressure of 25 Pa. The changes in mushrooms cubicles in effect of drying process were evaluated by the compresion of fresh material and the dried material subjected to rehydration. It has been stated that during the freeze-drying process, significant changes in the examined mechanical properties take place.

References

  1. Goldblith S. A., Rey L., Rothmayr W. W., 1975. Freeze drying and advanced food technology. Acadamic Press London, New York, San Francisco.
  2. Irzyniec Z., Klimczak J., Niedzielski Z., 1988. Temperatura suszenia jako parametr wpływający na jakość liofilizatu soku truskawkowego. Chłodnictwo 23, 3, 16–17.
  3. Kawala Z., Kramkowski R., Kapłon J., 1994. Badania suszenia sublimacyjnego wybranych produktów spożywczych. Przem. Spoż. 3, 134–137.
  4. Kramkowski R., 1998. Analiza suszenia sublimacyjnego wybranych surowców spożywczych. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu 333.
  5. Kramkowski R., Gawlik P., Banasik K., Czachor G., 2001a. Kinetyka rehydracji wybranych warzyw korzeniowych suszonych sublimacyjnie. Inż. Rol. 12 (32), 137–143.
  6. Kramkowski R., Pasławska M., Peroń S., 2001b. Ocena wpływu suszenia sublimacyjnego na cechy wytrzymałościowe selera korzeniowego. Inż. Rol. 12 (33), 161–167.
  7. Le Loch-Bonazzi C., Wolff E., Gilbert H., 1992. Quality of rehydrated cultivated mushrooms. Lebensm. Wiss. Technol. 25, 334–339.
  8. Witrowa-Rajchert D., 1999. Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej podczas suszenia. Rozprawa habilitacyjna. SGGW Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.