Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wartość biologiczna owoców kilku linii hodowlanych melona (Cucumis melo L.)

HALINA BARBARA BUCZKOWSKA

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
https://orcid.org/0000-0003-1980-7704


Abstrakt

Melon należy do warzyw o dużej wartości biologicznej oraz specyficznych walorach smakowych. Dobre plonowanie zapewniają zabiegi polepszające warunki uprawy oraz odpowiedni dobór odmian. Celem niniejszej pracy było określenie wartości biologicznej owoców kilku polskich linii F1 przynależnych do typu saccharinus, w uprawie ekologicznej na glebie ściółkowanej czarną folią PE, w południowo-wschodniej Polsce (51.36°N, 22.83°E). Doświadczenie przeprowadzono w latach 2015–2016. Rozsadę wysadzano w I dekadzie czerwca w rozstawie 1,20 × 0,5 m. Z uprawy linii F1 melona otrzymano plon owoców handlowych 1,88–2,28 kg·m–2. Linie te charakteryzowały się owocami o średnio małej masie (0,66–0,74 kg), które zawierały dużo karotenoidów, cukrów ogółem i redukujących, ekstraktu oraz składników mineralnych, zwłaszcza potasu i żelaza. Takie owoce mogą stanowić atrakcję dla konsumentów na rynku detalicznym warzyw.

Słowa kluczowe:

heterozja, plon owoców, masa owocu, parametry wartości odżywczej

Alagar Raja M., Sahithi G., Vasanthi R., Banji D., Rao K.N.V., Selvakumar D., 2015. Study of phytochemical and antioxidant activity of Cucumis melo var. agrestis fruit. J. Pharm. Phyto-chem. 4(2), 303–306.

Aubert C., Bourger N., 2004. Investigation of volatiles in charentais cantaloupe melons (Cucumis melo var. cantalupensis) characterization of aroma constituents in some cultivars. J. Agric. Food Chem. 52, 4522–4528, DOI: 10.1021/jf049777s

Bautista A.S., Calatayud A., Nebauer S.G., Pascual B., Maroto J.V., López-Galarza S., 2011. Effects of simple and double grafting melon plants on mineral absorption, photosynthesis, bio-mass and field. Sci. Hort. 130, 575–580, DOI: 10.1016/j.scienta.2011.08.009

Cabello M.J., Castellanos M.T., Romojaro F., Martìnez-Madrid C., F., Ribas F., 2009. Yield and quality of melon grown under different irrigation and nitrogen rates. Agric. Water Manag. 96, 866–874, DOI :10.1016/j.agwat.2008.11.006

Ekinci M., Dursun A., 2009. Effects of different mulch materials on plant growth, some quality parameters and yield in melon (Cucumis melo L.) cultivars in high altitude environmental condition. Pak. J. Bot. 41(4), 1891–1901.

FAOSTAT, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC 08.08.2019

Franczuk J., Rosa R., Kosterna-Kelle E., Zaniewicz-Bajkowska A., Panasz M., 2017. The effect of transplanting date on the growth and development of melon (Cucumis melo L.). Acta Agrobot., 70(2), 1699 {numery stron od-do}, DOI: 10.5586/aa.1699

Grubben G.J.H., Denton O.A., 2004. Plant Resources of Tropical Africa 2. Vegetables. PROTA Foundation, Wageningen, Netherlands, 243–248.

Jahan S., Gosh T., Begum M., Saha B.K., 2011. Nutritional profile of some tropical fruits in Bangladesh: specially antioxidant vitamins and minerals. Bangladesh J. Med. Sci. 10(2), 95–103, DOI: 10.3329/bjms.v10i2.7804

Kolayli S., Kara M., Tezcan F., Erim F.B., Sahin H., Ulosoy E., Aliyazicioglu R., 2010. Comparative study of chemical and biochemical properties of different melon cultivars: standard, hybrid, and grafted melons. J. Agric. Food Chem. 58, 9764–9769, DOI: 10.1021/jf102408y

Koubala B.B., Bassang’na G., Yapo B.M., Raihanatou R., 2016. Morphological and biochemical changes during muskmelon (Cucumis melo var. Tibish) fruit maturation. J. Food Nutr. Sci. 4(1), 18–28, DOI: 10.11648/j.jfns.20160401.14

Kosterna-Kelle E., Franczuk J., Rosa R., Zaniewicz-Bajkowska A., Panasz M., Ginter A., 2017. Effect of the date of planting seedlings and polypropylene fibre covering on the field, nutritive value and quality of cv. Malaga F1 melon. J. Elementol. 22(3), 893–905, DOI: 10.5601/jelem.2016.21.3.1275

Krarup C., Jacob C., Contreras S., 2016. Pre- and postharvest attributes of muskmelon cultivars for fresh-cut cubes. Cien. Inv. Agr. 43(1), 43–51, DOI: 10.4067/S0718-16202016000100004

Korenman I.M., 1973. Analiza fitochemiczna. Metody oznaczania związków organicznych. WNT, Warszawa, 280–281.

Lester G.E., Crosby K.M., 2002. Ascorbic acid, folic acid, and potassium content in postharvest green-flesh honey dew muskmelons: influence of cultivar, fruit size, soil type, and year. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 127(5), 843–847, DOI: 10.21273/JASHS.127.5.843

Majkowska-Gadomska J., 2010a. The chemical composition of fruit in selected melon cultivars grown under flat covers with soil mulching. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 9(2), 39–52.

Majkowska-Gadomska J., 2010b. Badania nad oddziaływaniem bezpośredniego osłaniania roślin i ściółkowania gleby na wzrost, rozwój oraz plonowanie melona (Cucumis melo L.). Rozprawy i Monografie, 159, Wyd. UWM Olsztyn, ss.112.

Niemirowicz-Szczytt K. (red.), 1993. Hodowla roślin warzywnych. Wyd. SGGW Warszawa,187–188.

Pandey S., Dhillon N.P.S., Sureja K.A., Singh D., Malik A.A., 2010. Hybridization for increased yield and nutritional content of snake melon (Cucumis melo L. var. flexuosus). Plant Genetic Resources: Characterization and utilization 8(2), 127–131, DOI: 10.1017/S1479262110000067

Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową. PN-90/A-75101/03.

Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu ogólnego. PN-90/A-75101/07.

Sady W., 2014. Nawożenie warzyw polowych. Wyd. Plantpress, Kraków 2014, ss. 130.

Silva M.A., Albuquerque T.G., Alves R.C., Oliveira M.B.P.P., Costa H.S., 2018. Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods? Trends Food Sci. Technol, DOI: 10.1016/j.tifs.2018.07.005

Szabó Z., Gyuiai G., Tóth Z., Heszky L., 2008. Morphological and molecular diversity of 47 melon (Cucumis melo L.) cultivars compared to an extinct landrace excavated from the 15th century. 1Proceedings of the IXth EUCARPIA meeting on genetics and breeding of Cucurbitaceae, INRA, Avignon (France), May 21–24th, 313–318.

Torres C., Andrews P.K., Davies N.M., 2006. Physiological and biochemical responses of fruit exocarp of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) mutants to natural photo-oxidative conditions. J. Exp. Bot. 57(9), 1933–1947, DOI: 10.1093/jxb/erj136

Ventura Y., Mendlinger S., 1999. Effects of suboptimal low temperature on yield, fruit appearance and quality in muskmelon (Cucumis melo L.) cultivars. J. Hortic. Sci. Biotechnol. 74(5), 602–607, DOI: 10.1080/14620316.1999.11511160

Pobierz

Opublikowane
07-12-2019



HALINA BARBARA BUCZKOWSKA 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0000-0003-1980-7704



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.