Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Ocena struktury plonu i wartości technologicznej ziarna 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.)

ZBIGNIEW SEGIT

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin

KRYSTYNA SZWED-URBAŚ

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin


Abstrakt

Celem pracy było określenie wartości plonotwórczej 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Doświadczenie założono w latach 2002–2006 w Gospodarstwie Doświadczalnym w Czesławicach k. Nałęczowa, metodą bloków losowanych w trzech powtórzeniach. Powierzchnia poletek wynosiła 30 m2. Ocenie poddano plon i niektóre elementy jego struktury, takie jak: długość osadki kłosowej, liczba kłosków w kłosie, liczba ziarn w kłosie i kłosku, masa ziarn z kłosa oraz masa 1000 ziarn i masa hektolitra. Wartość technologiczną oceniono na podstawie następujących parametrów: szklistości ziarna, zawartości białka i glutenu, zawartości popiołu, liczby opadania. Wizualnie określono również barwę ziarna i barwę mąki (semoliny). Najwyższy plon w analizowanym okresie uzyskała linia LGR 900/3a (średnio 54,4 dt · ha-1). Linia ta odznaczała się ponadto dużą masą 1000 ziarn (52,6 g) i masą ziarn z kłosa (2,04 g). Ziarno wszystkich linii miało barwę bursztynową lub ciemnobursztynową. Mąka miała barwę w zależności od roku badań, od ciemnokremowej do kremowożółtej. 

Słowa kluczowe:

pszenica twarda, plon, jakość ziarna

Abad A., Lioveras J., Michelena A., Ferran J., 2000. Nitrogen fertilization effects on yield and quality of durum wheat in the Ebro Halley (Spain). Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 575–577, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.

Abaye A.O., Brann D.E., Alley M.M., Griffey C.A., 1997. Durum wheat. Do we have all the answers? Ext. Publ. 424–802. Virginia Coop. Ext., Blacksburg.

Beke B., Matuz J., 1996. Breeding of durum wheat (Triticum durum Desf.) in Szeged, Hungary. Cereal Res. Communications, 24, 1, 49–52.

Cseuz L., Matuz J., Beke B., 2000. Annual effect on grain quality of winter durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum ) in Szeged. Hungary. Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 133–135, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.

Ferret M., 2005. Qualitāt der franzōsischen Weizenernte 2005. Mūhle-Mischfutter, 142, 20, 680.

Grzesiuk S., Górecki R., 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ART Olsztyn.

Jurga R., 2004. Produkcja pszenicy durum i jej jakość w Unii Europejskiej. Przegl. Zboż.- Młyn., 4, 34–35.

Jurga R., 2006. Produkcja, zużycie, zapasy pszenicy ze zbioru 2005 roku na świecie oraz jakość pszenicy zebranej w USA. Przegl. Zboż.-Młyn., 1, 36–37.

Łopaciuk W., 2007. Polski handel zagraniczny makaronami w latach 1995–2005 – podstawowe fakty. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 29–32.

Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozp. Nauk. 248. Wyd. AR Lublin.

Rachoń L., Szumiło G., 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 130, 619–624

Rharrabti Y., Royo C., Villegas D., Aparicio N., Garcia del Moral L. F., 2003. Durum wheat quality in Mediterranean environments. I. Quality expression under different zones, latitudes and water regimes across Spain. Field Crops Res., 80, 123–131.

Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR, 240/241, 75–82.

Szwed-Urbaś K., Segit Z., 1996. Wartość ważniejszych elementów plonowania Triticum durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Biul. IHAR, 200, 291–297.

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H., 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR., 204, 129–140.

Tyburcy A., 2006. Charakterystyka zbiorów pszenicy i żyta w 2006 roku w wybranych krajach Europy – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 12, 8–9.

Woźniak A., 2005. Wpływ przedplonów na plon i jakość technologiczną ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 60, 103–112.

Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agroph., 8 (3), 755–763.

Zawadzki K., 2007. Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej właściwości przemiałowe – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 9–10.

Pobierz

Opublikowane
21-09-2009



ZBIGNIEW SEGIT 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin
KRYSTYNA SZWED-URBAŚ 
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 15, 20-950 Lublin



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora