Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wpływ nawozów zawierających wolne aminokwasy na plonowanie współczesnej oraz dawnych odmian pszenicy zwyczajnej w produkcji ekologicznej

Marek Kołodziejczyk

Department of Agroecology and Crop Production, Faculty of Agriculture and Economics, University of Agriculture in Krakow, Mickiewicz Ave 21, 31–120 Krakow, Poland
https://orcid.org/0000-0002-2551-1339

Kamil Gwóźdź

Department of Agroecology and Crop Production, Faculty of Agriculture and Economics, University of Agriculture in Krakow, Mickiewicz Ave 21, 31–120 Krakow, Poland


Abstrakt

Celem badań było określenie wpływu nawozów aminokwasowych na wielkość i strukturę plonu ziarna współcześnie uprawianej oraz starych odmian pszenicy zwyczajnej ozimej w produkcji ekologicznej. Ocenie poddano następujące odmiany pszenicy: RGT Kilimanjaro, Ostka Grodkowicka, Square Head Grodkowicka, Egipcjanka, Nadwiślanka i Blondynka. Warianty nawozowe obejmowały:  obiekt bez nawożenia dolistnego, Fertileader Tonic, Ecovigor AA, Fertileader Tonic + Ecovigor AA, Aminosol, Fertileader Tonic + Aminosol. Spośród ocenianych odmian pszenicy największym plonem ziarna odznaczała się współcześnie uprawiana odmiana RGT Kilimanjaro, która plonowała średnio na poziomie 7,27 t ha–1. Stare, regionalne odmiany pszenicy wykształcały plony ziarna od 36,3 do 50,3% mniejsze. W tej grupie odmian największym potencjałem plonowania odznaczała się Nadwiślanka, a najmniejszym Blondynka. Mniejsze plony ziarna starych odmian pszenicy były efektem słabszej krzewistości roślin, mniejszej ilości wykształconych ziaren w kłosie oraz masy 1000 ziaren w porównaniu z pszenicą współcześnie uprawianą. Aplikacja nawozów aminokwasowych powodowała przyrost plonu ziarna w zakresie od 2,4 do 7,2%. Istotną zwyżkę plonu stwierdzono po zastosowaniu preparatu Fertileader Tonic łącznie z nawozami Ecovigor AA oraz Aminosol.

Słowa kluczowe:

Triticum aestivum ssp. vulgare, regional cultivar, grain yield, yield structure, fertilizers containing free amino acids

Baqir H.A., Al.-Naqeeb M.A.S., 2019. Effect of some amino acids on tillering and yield of tree bread wheat cultivars. Iraqi J. Agric. Sci. 50, 20–30. DOI: https://doi.org/10.36103/ijas.v50iSpecial.173

Bhaskar N., Benila T., Radha C., Lalitha R.G., 2008. Optimization of enzymatic hydrolysis of vis-ceral waste proteins of Catla (Catla catla) for preparing protein hydrolysate using a commercial protease. Bioresour. Technol. 99(2), 335–343. https://doi.org/10.1016/J.BIORTECH. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2006.12.015

12.015

Botta A., 2013. Enhancing plant tolerance to temperature stress with amino acids: an approach to their mode of action. Acta Hortic. 1009, 29–35. https://doi.org/10.17660/ ACTA-HORTIC.2013.1009.1 DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2013.1009.1

Calvo P., Nelson L., Kloepper J.W., 2014. Agricultural uses of plant biostimulants. Plant Soil 383, 3–41. https://doi.org/10.1007/s11104-014-2131-8 DOI: https://doi.org/10.1007/s11104-014-2131-8

Colla G., Rouphael Y., Canaguier R., Svecova E., Cardarelli M., 2014. Biostimulant action of a plant-derived protein hydrolysate produced through enzymatic hydrolysis. Front. Plant Sci. 5, 448. https://doi.org/10.3389/fpls.2014.00448 DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2014.00448

Drobek M., Frąc M., Cybulska J., 2019. Plant biostimulants: importance of the quality and yield of horticultural crops and the improvement of plant tolerance to abiotic stress – a review. Agrono-my 9, 335. https://doi.org/10.3390/agronomy10030433 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy9060335

Dromantienė R., Pranckietienė I., Šidlauskas G., Pranckietis V., 2013. Changes in technological properties of common wheat (Triticum aestivum L.) grain as influenced by amino acid fertiliz-ers. Zemdirbyste 100(1), 57–62. https://doi.org/10.13080/Z-A.2013.100.008 DOI: https://doi.org/10.13080/z-a.2013.100.008

Ertani A., Cavani L., Pizzeghello D., Brandellero E., Altissimo A., Ciavatta C., Nardi S., 2009. Biostimulant activities of two protein hydrolysates on the growth and nitrogen metabolism in maize seedlings. J. Plant Nutr. Soil Sci. 172, 237–244. https://doi.org/10.1002/JPLN.200800174 DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.200800174

Ertani A., Schiavon M., Muscolo A., Nardi S., 2013. Alfalfa plant-derived biostimulant stimulate short-term growth of salt stressed Zea mays L. plants. Plant Soil 364, 145–158. https://doi.org/10.1007/s11104-012-1335-z DOI: https://doi.org/10.1007/s11104-012-1335-z

Friedman M., 1999. Chemistry, nutrition, and microbiology of D-amino acids. J. Agric. Food Chem. 47, 3457–3479. https://doi.org/10.1021/jf990080u DOI: https://doi.org/10.1021/jf990080u

Haliniarz M., Gawęda D., Bujak K., Frant M., Kwiatkowski C., 2013. Yield of winter wheat de-pending on the tillage system and level of mineral fertilization. Acta Sci. Pol., Agricultura 12(4), 59–72.

Hammad S.A.R., Ali O.A.M., 2014. Physiological and biochemical studies on drought tolerance of wheat plants by application of amino acids and yeast extract. Ann. Agric. Sci. 59, 133–145. https://doi.org/10.1016/J.AOAS.2014.06.018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.aoas.2014.06.018

Iwańska M., Stępień M., 2019. The effect of soil and weather conditions on yields of winter wheat in multi-environmental trials. Biomet. Lett. 56(2), 263–279. https://doi.org/10.2478/bile-2019-0016 DOI: https://doi.org/10.2478/bile-2019-0016

Jaenisch B.R., Munaro L.B., Jagadish S.V.K., Lollato R.P., 2022. Modulation of wheat yield com-ponents in response to management intensification to reduce yield gaps. Front. Plant Sci. 13, 772232. https://doi.org/10.3389/fpls.2022.772232 DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2022.772232

Kandil E.E, Marie E.A.O., 2017. Response of some wheat cultivars to nano-, mineral fertilizers and amino acids foliar application. Alex. Sci. Exch. J. 38(1), 53–68. https://doi.org/10.21608/asejaiqjsae.2017.1877 DOI: https://doi.org/10.21608/asejaiqjsae.2017.1877

Kauffman G.L., Kneival D.P., Watschke T.L., 2007. Effects of biostimulant on the heat tolerance associated with photosynthetic capacity, membrane thermostability and polphenol production of perennial ryegrass. Crop Sci. 47, 261–267. https://doi.org/10.2135/cropsci2006.03.0171 DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2006.03.0171

Khan S., Yu H., Li Q., Gao Y., Sallam B.N., Wang H., Liu P., Jiang W., 2019. Exogenous applica-tion of amino acids improves the growth and yield of lettuce by enhancing photosynthetic as-similation and nutrient availability. Agronomy 9(5), 266. https://doi.org/10.3390/agronomy9050266 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy9050266

Knezevic D., Zecevic V., Kondic D., Markovic S., Sekularac A., 2014. Genetic and phenotypic variability of grain mass per spike in wheat under different dose of nitrogen nutrition. Turk. J. Agric. Natur. Sci. 1, 805–810.

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., 2014. Influence of intensity cultivation technology on yielding of some spring wheat cultivars. Fragm. Agron. 31(3), 75–84 [in Polish].

Konvalina P., Capouchová I., Stehno Z., Moudrý J., 2012. Differences in yield parameters of emmer in comparison with old and new varieties of bread wheat. Afr. J. Agric. Res. 7(6), 986–992. https://doi.org/10.5897/AJAR10.644 DOI: https://doi.org/10.5897/AJAR10.644

Ławińska K., Lasoń-Rydel M., Gendaszewska D., Grzesiak E., Sieczyńska K., Gaidau C., Epure D.G., Obraniak A., 2019. Coating of seeds with collagen hydrolysates from leather waste. Fi-bres Textil. East. Eu. 136, 59–64. https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.1819 DOI: https://doi.org/10.5604/01.3001.0013.1819

Meijer A.J., 2003. Amino acids as regulators and components of nonproteinogenic pathways. J. Nutr. 39, 2057–2062. https://doi.org/10.1093/jn/133.6.2057S DOI: https://doi.org/10.1093/jn/133.6.2057S

Nyc K., 2006. Entering of irrigation systems. In: S. Karczmarczyk, L. Nowak (eds),Water needs of crop plants. PWRiL, Warsaw, p. 157–174 [in Polish].

Pooryousef M., Alizadeh K., 2014. Effect of foliar application of free amino acids on alfalfa perfor-mance under rainfed conditions. Res. Crops 15, 254–258. https://doi.org/10.5958/J.2348-7542.15.1.036 DOI: https://doi.org/10.5958/j.2348-7542.15.1.036

Popko M., Michalak I., Wilk R., Gramza M., Chojnacka K., Górecki H., 2018. Effect of the new plant growth biostimulants based on amino acids on yield and grain quality of winter wheat. Molecules 23, 470. https://doi.org/10.3390/molecules23020470 DOI: https://doi.org/10.3390/molecules23020470

Porker K., Straight M., Hunt J.R., 2020. Evaluation of G × E × M interactions to increase harvest index and yield of early sown wheat. Front. Plant Sci. 11, 994. httpa://doi.org/10.3389/fpls.2020.00994 DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00994

Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Influence of the intensity cultivation technology on the yield of different genotypes of winter wheat. Annales UMCS, Agricultura 69(3), 32–41.

Sadak M.S.H., Abdelhamid M.T., Schmidhalter U., 2015. Effect of foliar application of aminoacids on plant yield and some physiological parameters in bean plants irrigated with seawater. Acta Biol. Colomb. 20, 141–152. https://doi.org/10.15446/abc.v20n1.42865 DOI: https://doi.org/10.15446/abc.v20n1.42865

Senapati N., Stratonovitch P., Paul M.J., Semenov M.A., 2018. Drought tolerance during reproduc-tive development is important for increasing wheat yield potential under climate change in Eu-rope. J. Exp. Bot. 70(9), 2545–2560. https://doi.org/10.1093/jxb/ery226 DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/ery226

Shekari G., Javanmardi J., 2017. Application of cysteine, methionine and amino acid containing fertilizers to replace urea: The effects on yield and quality of Broccoli. Adv. Crop. Sci. Tech. 5, 283. https://doi.org/10.4172/2329- 8863.1000283 DOI: https://doi.org/10.4172/2329-8863.1000283

Shukla R., Sharma Y.K., Shukla A.K., 2014. Molecular mechanism of nutrient uptake in plants. Int. J. Curr. Res. Aca. Rev. 2(12), 142–154.

Stalenga J., Jończyk K., 2007. Reaction of some winter wheat varieties to cultivation in the organic system. Biul. IHAR 245, 29–45.

Wheeler T.R., Craufurd P.Q., Ellis R.H., Porter J.R., Prasad P.V., 2000. Temperature variability and the yield of annual crops. Agric. Ecosyst. Environ. 82(1–3), 159–167. DOI: https://doi.org/10.1016/S0167-8809(00)00224-3

Wojdyła A.T., 2017. Possibilities of using products containing amino acids in the protection of roses against Podosphaera pannosa and their influence on plant development. Prog. Plant Prog. 57(1), 82–87. https://doi.org/10.14199/PPP-2017-014 DOI: https://doi.org/10.14199/ppp-2017-014

Wojdyła A.T., 2018. Potential of using products containing amino acids in the protection of garden pansy (Viola wittrockiana) against pansy leaf anthracnose (Colletotrichum violae-tricoloris) and their impact on plant growth. Prog. Plant Prot. 58(2), 107–114. https://doi.org/10.14199/ppp-2018-013 DOI: https://doi.org/10.14199/ppp-2018-013

Zecevic V., Boskovic J., Dimitrijevic M., Petrovic S., 2010. Genetic and phenotypic variability of yield components in wheat (Triticum aestivum L.). Bulg. J. Agric. Sci. 16(4), 422–428.


Opublikowane
26-09-2023



Marek Kołodziejczyk 
Department of Agroecology and Crop Production, Faculty of Agriculture and Economics, University of Agriculture in Krakow, Mickiewicz Ave 21, 31–120 Krakow, Poland https://orcid.org/0000-0002-2551-1339
Kamil Gwóźdź 
Department of Agroecology and Crop Production, Faculty of Agriculture and Economics, University of Agriculture in Krakow, Mickiewicz Ave 21, 31–120 Krakow, Poland



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora