Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

The effect of P and K foliar nutrition on the yield and chemical composition of lettuce

ZENIA M. MICHAŁOJĆ

Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin

JOANNA KONOPI ŃSKA

Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin


Abstract

In years 2005–2006 the impact of foliar nutrition with different PK fertilizers on the yielding and chemical composition of ‘Alanis’ lettuce was investigated. The research was conducted in a glasshouse, plants were cultivated in flowerpots filled with a peat medium. Foliar nutrition with PK and applied doses to the medium had no significant impact either on size of lettuce heads or on nitrate contents. However, a significantly higher level of vitamin C, phosphorus and potassium was observed in plants cultivated with PK fertilizers comparing to control. On the other hand, PK fertilizers had no impact on the dry mass content or the level of calcium and magnesium in lettuce leaves. A double-size dose of potassium significantly increased the level of dry mass and potassium and significantly decreased the level of calcium and magnesium in lettuce leaves. 

Keywords:

lettuce, foliar nutrition, P and K, chemical composition

Boligłowa E., Gleń K., 2003. Wpływ dolistnego dokarmiania ziemniaka na plon, jego strukturę, zdrowotność, trwałość przechowalniczą bulw. Acta Agroph., 85, 99–107.

ISO 6635, 1984. Fruits, vegetables and derived products. Determination of nitrite and nitrate content. Molecular absorbtion spectrometric method.

Lisiewska Z., Kmiecik W., 1991. Azotany i azotyny w warzywach. Cz. I. Wpływ różnych czynników na zawartość azotanów i azotynów w świeżych warzywach. Post. Nauk Rol. 38/43, 3, 11–25.

Michałojć Z., Nurzyński J., 1996. Effect of differentiated fertilization with potassium upon chemical composition of vegetables. IX Colloquium IAOPN, Praque, 8–17 September, 333–335.

Michałojć Z., Szewczuk Cz., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–15.

Nurzyński J., Michałojć Z., Nowak L., 2001. Wpływ nawożenia potasowego na plon i skład chemiczny papryki. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, Rolnictwo 46, 99–103.

Nurzyński J., 2003. Nawożenie roślin ogrodniczych. Wyd. AR Lublin.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).

Rożek S., Sady W., Kasprzak A., 2000. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, 71, 159–162.

Sady W., Smoleń S., Rożek S., 2005. Effect of differentiated nitrogen fertilization and foliar application on yield and biological quality of carrot crop. Hort. Veget. Grow., 24 (3), 273–281.

Sikorski Z. E., (red.) 2000. Chemia żywności. WNT Warszawa.

Starck Z., 2002. Mineralne żywienie roślin. [W:] Fizjologia roślin. Kopcewicz L., Lewak S. (red.) PWN Warszawa.

Starck Z., 2003. Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinie. Wyd. SGGW Warszawa.

Wannang Z., Li S., 2004. Effect of nitrogen and phosphorus fertilization on plant growth and nitrate accumulation in vegetables. J. Plant Nutrition, 27 (3), 539–556.

Wittwer S. H., Teubner F. G., 1959. Foliar absorption of mineral nutrients. Ann. Rev. Plant. Pysiol., 10,13–17.


Published
2009-06-19



ZENIA M. MICHAŁOJĆ 
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
JOANNA KONOPI ŃSKA 
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.