EFFECT OF SOIL AND PLANT COVERING AS WELL AS SOWING TERM UPON FENNEL BULB NUTRITIONAL VALUE

Marzena Błażewicz-Woźniak

University of Life Sciences in Lublin



Abstract

Fennel (Foeniculum vulgare var. azoricum Mill.), despite its high dietary value, is not a very popular vegetable in Poland. It bulbs constitute a low-calorie food, abundant in vitamins and mineral salts. They also contain, though in smaller amounts, the essential oil, determining the use of fennel fruit in medicine. In the field experiment with fennel growing the influence of soil mulching and flat plant shielding, as well as sowing term upon the nutritional values of two fennel cultivars, was examined. The studies covered 3 kinds of covers (covering the soil with black polyethylene film PE, covering the soil with black polypropylene unwoven PP 50 g m-2 and flat covering of plants with white unwoven PP 17 g m-2 (the controls were plots without covers), 3 sowing terms directly in the field, 2 cultivars (Rudy F1 and Zefa Fino). The applied covers did not significantly affect the nutritional value of fennel bulbs. The bulbs of plants from June sowings contained the most protein, total nitrogen and nitrate nitrogen, as compared to earlier sowing terms. The most dry matter, vitamin C, sugars,0 phosphorus and potassium were determined in
fennel bulbs from May sowings. The least protein, sugars and potassium was contained in plant bulbs from April sowings. The bulbs of Rudy F1 cultivar were more abundant in protein, phosphorus and calcium than those of Zefa Fino cultivar. The cultivars did not differ in dry matter, nitrate, vitamin C, total sugars, fibre and potassium contents in the bulbs.

Keywords:

Foeniculum vulgare var. azoricum Mill., cultivar, mulching, vitamin C

Bin L., Royal D., 1997. Is plant quality related to the ratio of radiant energy to thermal energy? Acta Hort. 435, 171–182.
Dobromilska R., 1996. Wpływ odmiany i gęstości siewu na plon i jakość fenkuła. II Ogólnop. Symp. „Nowe rośliny i technologie w ogrodnictwie”, Poznań 17–19.09.1996, 103–106.
Dobromilska R., 1999. Ocena wartości biologicznej fenkuła w zależności od warunków uprawy. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466, 227–236.
Dyduch J., Najda A., 2005. Zmiany zawartości suchej masy i kwasu L-askorbinowego w liściach dwu odmian selera naciowego (Apium graveolens L. var. dulce Mill./Pers.) w zależności od wieku zbieranych roślin i ściółkowania gleby. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo 86, 515, 111–119.
Elmadfa I., Aign W., Muskat E., Fritzsche D., 2003. Die große GU Nährwert Kalorien Tabelle – Neuausgabe 2004/05. Gräfe und Unzer, München, 128.
Gajc-Wolska J., Zielony T., Radzanowska J., 2005. Ocena plonowania i jakość owoców nowych mieszańców papryki słodkiej (Capsicum annuum L.). Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo 86, 515, 139–147.
Jaworska G., Kmiecik W., 1999. Content of selected mineral compounds, nitrates III and V, and oxalates in spinach (Spinacia oleracea L.) and new zealand spinach (Tetragonia expansa Murr.) from spring and autumn growing seasons. EJPAU, Food Sci. Technol. 2, 10 pp, www.ejpau.media.pl
Kalisz A., Cebula S., 2001. Direct plant covering and soil mulching in the spring production of some Chinese cabbage cultivars. Growth and yielding. Effect of temperature on premature bolting. Folia Hort. 13, 1–2, 3–22.
Kmiecik W., Lisiewska Z., Jaworska G., 2002. Effect of biological and agrotechnical factors on the chemical composition of dill (Anethum graveolens L.). EJPAU, Food Sci. Technol. 5, 1, 11 pp, www.ejpau.media.pl
Koudela M., Petříková K., 2000. Quality testing of leaf lettuce, endive and sweet fennel assortment. Rocz. AR Poznań 323, Ogrodnictwo 31, 2, 313–317.
Koudela M., Petříková K., 2008. Nutritional compositions and yield of sweet fennel cultivars – Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var. azoricum (Mill.) Thell. Hort. Sci. (Prague), 35, 1, 1–6.
Kozik E., Ruprik B., 2000. Skład chemiczny sałaty uprawianej w różnych podłożach przy wzrastającym nawożeniu azotem. Roczn. AR Poznań 323, Ogrodnictwo 31, 1, 351–355.
Krężel J., Kołota E., 2003. Yield evaluation of some Chinese cabbage cultivars in spring and autumn cultivation. Folia Hort. 15, 1, 11–18.
Lipska-Szpunar M., 1992. Możliwość przedplonowej uprawy kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Mill. var. azoricum Thell.) w wysokich tunelach filiowych. Biul. Warz. 39, 51–59.
Lisiewska Z., Kmiecik W., 1991. Azotany i azotyny w warzywach. Post. Nauk Roln. 3, 11–31.
Majkowska-Gadomska J., Wierzbicka B., 2005. Wpływ terminu uprawy i sorbentów na plon i zawartość wybranych składników pokarmowych w liściach sałaty. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo 86, 515, 339–345.
Matthäus D., Gysi C., 2001. Plant-sap analysis in vegetables – a tool to decide on nitrogen top dressing. Acta Hort. 563, 93–102.
Mencarelli, F., Massantini R., Garosi F., 1996. Aspetti fisiologici della postraccolta del finocchio fresco. Proc. Giornate di Studio sulla Coltivazione del Finocchio, Italian Hort. Soc., Tarquinia (VT) 3, 29–30, 131–136.
Michałojć Z., 1994. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowo-potasowego na plonowanie i skład chemiczny sałaty (Lactuca sativa L.), rzodkiewki (Raphanus sativus L. subvar. radicula) i szpinaku (Spinacia oleracea L.). Ogólnop. Konf. „Znaczenie potasu i magnezu w uprawie roślin ogrodniczych” IW Skierniewice, 35–38.
Michałojć Z., 2000. Wpływ nawożenia azotem i potasem oraz terminu uprawy na plonowanie i skład chemiczny sałaty, rzodkiewki oraz szpinaku. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie 238, 5–74.
Najda A., 2004. Plonowanie i ocena fitochemiczna roślin w różnych fazach wzrostu dwu odmian selera naciowego (Apium graveolens L. var. dulce Mill./Pers.). Rozpr. dokt., Lublin.
Rekowska E., Słodkowski P., 2005. Wpływ płaskiego okrycia roślin oraz normy siewu nasion na plonowanie roszponki. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo 86, 515, 433–439.
Sady W., 2000. Nawożenie warzyw polowych. Plantpress, Kraków, 8–97.
Santamaria P., Elia A., Serio F., Todaro E., 1999. A survey of nitrate and oxalate content in fresh vegetables. J. Sci. Food Agric. 79, 13, 1882–1888.
Šebečić B., Vedrina-Dragojević I., 1999. Nitrate and nitrite in vegetables from areas affected by wartime operations in Croatia. Nahrung 43, 4, 284–287.
Serio F., Elia A., Signore A., Santamaria P., 2004. Influence of nitrogen form on yield and nitrate content of subirrigated early potato. J. Sci. Food Agric 84, 1428–1432.
Siti A. H., Ramlan Z.A., Inon S., 1994. Influence of potassium fertiliser and mulching on growth and yield of chilli (Capsicum annuum L.). Acta Hort. 369, 311–317.
Siwek P., 2002. Modyfikacja warunków środowiska w uprawie ogórka i selera naciowego poprzez ściółkowanie gleby i bezpośrednie osłanianie roślin. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Rozprawy, 79 pp.
Wierzbicka B., 1999. Wpływ metody uprawy na plonowanie kilku odmian sałaty masłowej w polu. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466, 117–128.
Wierzbicka B., Kuskowska M., 2002. Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 1(2), 49–57.
Download

Published
2010-03-31



Marzena Błażewicz-Woźniak 
University of Life Sciences in Lublin



License

 

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>