FROM STUDIES ON POSSIBILITY OF PROTECTING BLUE SPRUCE (Picea pungens Engelm.) AGAINST FUNGI. PART II. LABORATORY ASSESSMENT OF ANTIFUNGAL ACTIVITY OF SELECTED ESSENTIAL OILS

Maria Bartyńska

Agricultural Univwersity of Cracow

Waldemar Mirski

Agricultural Univwersity of Cracow



Abstrakt

The antifungal properties of selected essential oils, i.e. lavender, mint, orange, spruce and thyme oils, were checked in vitro to fungi isolated from blue spruce (Picea pungens Engelm.) and its cultivar ‘Glauca’. The degree and extent of antifungal activity for essential oils listed above were tested on the following fungi: Acremonium tubakii, Anthostomella conorum, Arthrinium state of Apiospora montagnei, Aureobasidium pullulans, Botryodiplodia rubi, Fusarium camptoceras, F. moniliforme var. lactis, Penicillium canescens, Phoma pomorum, Rhizosphaera kalkhoffii, Ulocladium consortiale and Zythiostroma pinastri. Among essential oils tested the thyme oil showed the highest antifungal activity to all fungi under examination even at the lowest concentration used. The mint, lavender and spruce oils demonstrated a medium activity. The lowest activity was found for orange oil.

Słowa kluczowe:

Picea pungens, fungi, control, essential oils

Bartyńska M., 1998. From researches on fungicidal properties of various substances. Biological agents and their efectiveness in the control of plant pathogens. IX Conf. of the Section for Biological Control of Plant Diseases of the Polish Phytopathological Society April 23-24, 1998, Skierniewice Poland, 144-147.
Bartyńska M., 1999. Effectiveness of essential olis in the control of fungi isolated from orchid plant. Bull. Pol. Ac. Sci., Biol. Sci. 47 (2-4), 123-127.
Bartyńska M., Budzikur-Ramza E., 2001. The action of some essential olis on fungi. Bull. Pol. Ac. Sci., Biol. Sci. 49 (4), 327-331.
Bartyńska M., Mirski W., 2005. Fungi occurring on Colorado blue spruce (Picea pungens Engelm.) in the Cracow Botanic Garden. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 4 (2), 27-37.
Budzikur-Ramza E., 2003. Grzyby chorobotwórcze wobec wybranych roślin olejkodajnych i możliwość ich zwalczania. Praca dokt. AR Kraków Wydział Ogrodniczy, 164 pp.
D’Aulerio A. Z., Zambonelli A., 1997. Fungal diseases of officinal plants: spread, effects and defence. Inf. Agrario 53 (1), 91-93.
Góra J., 1997. Przeciwbakteryjne działanie olejków eterycznych. Wiad. Zielarskie 3, 13-15.
Klimach A., Wieczorek W., Góra J., 1996. Wpływ olejków eterycznych na ograniczenie występowania niektórych chorób grzybowych i bakteryjnych. Pestycydy 1, 45-54. Instytut Przemysłu Ogrodniczego, Warszawa.
Kowalik R., Krechniak E., 1961. Szczegółowa metodyka biologicznych laboratoryjnych badań środków grzybobójczych. Materiały do metodyki biologicznej oceny środków ochrony roślin. Ed. Węgorek IOR, Poznań, 63-91.
Kowalski T., Sadłowski W., 1993. Grzyby endofityczne. II. Znaczenie dla roślin i możliwości ich wykorzystania. Sylwan 137 (10), 9-15.
Mirowska B., 2003. Choroby występujące na wybranych gatunkach cykasów w warunkach palmiarni krakowskiego Ogrodu Botanicznego. Praca magist. AR Kraków Wydział Ogrodniczy, 138 pp.
Mirski W., 2007. From studies on possibility of protecting blue spruce (Picea pungens Engelm.) against fungi Part I. Laboratory assessment of antifungal activity of selected fungicides. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 6(4), 21–31.
Motiejunaite O., Kalediene L., 2003. Antimicrobial activity of Lamiaceae plant essential oils on Aspergillus niger Growth. Bull. Pol. Ac. Sci., Biol. Sci. 51 (3), 237-242.
Orlikowski L. B., Skrzypczak C., Wojdyła A., Jaworska-Marosz A., 2002. Wyciągi roślinne i mikroorganizmy w ochronie roślin przed chorobami. Zesz. Nauk. AR Kraków 387, 19-32.
Paran B., Sharma R. K., Singh R. S., Ghosh A. C., 1996. Fungicydal activity of some naturally occuring essential olis against Fusarium moniliforme. J. Essent. Oils Res. 8 (4), 411-412.
Patkowska E., 2003. The effect of phyllospere microorganisms on the healthiness of aboveground parts of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 2 (1), 65-71.
Pięta D., Patkowska E., Pastucha A., Bełkot M., 2002. Wpływ mikroorganizmów antagonistycznych na ograniczenie porażenia soi przez grzyby chorobotwórcze przeżywające w glebie. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 1 (1), 23-30.
Reddy M. V. B., Angers P., Gosselin A., Arul J., 1998. Characterization and use of essential oil Thymus vulgaris against Botrytis cinerea and Rhizopus stolanifer in straberry fruits. Phytochemistry 47, 1515-1520.
Sajdak K., 2004. Występowanie, szkodliwość i etiologia chorób niektórych ozdobnych roślin doniczkowych oraz możliwość ich ochrony. Praca magist. AR Kraków Wydział Ogrodniczy, 121 pp.
Singh G., Upadhyay R. K., Naraganan C. S., Padmkumari K. P., Rao G. P., 1993. Chemical and fungitoxic investigations on the essential oil of Citrus sinensis (L.) Pres. Zeitschr. Pflanzenkrank. Pflanzenschutz 100, 69-74.
Snieškiene V., Stankeviciene A., Juronis V., 2003. Growth of micromycetes fungi in the presence of essential oils. Bull. Pol. Ac. Sci., Biol. Sci. 51 (3), 281-285.
Zambonelli A., D’Aulerio A. Z., Bianchi A., Albasini A., 1996. Effects of essential oils on phytopathogenic fungi in vitro. J. Phytopath. 144 (9-10), 491-494.

Opublikowane
2007-12-31



Maria Bartyńska 
Agricultural Univwersity of Cracow
Waldemar Mirski 
Agricultural Univwersity of Cracow



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora