Stan odżywienia składnikami mineralnymi i zdolność przechowalnicza jabłek "Šampion" w zależności od podkładki
Janusz Andziak
SGGWKazimierz Tomala
SGGWAndrzej Sadowski
SGGWRomuald Dziuban
SGGWAbstrakt
Badania prowadzono w latach 1998-2001 na jabłkach odmiany Šampion z drzew na sześciu podkładkach (P 22, M.9 EMLA, M.9 T337, M.9 T339, Nr 47 i P 14). Oznaczono zawartość K i Ca w liściach, zawiązkach i owocach. Reprezentatywne próby jabłek przechowywano przez 5 miesięcy w warunkach chłodni zwykłej. Po przechowywaniu określano występowanie chorób grzybowych i fizjologicznych. Najlepiej zaopatrzone w wapń były liście z drzew na podkładce M.9 T337. Zawiązki i owoce z drzew na P 14 miały stosunkowo dużą zawartość K, natomiast jabłka z drzew na M.9 T337 i P 22 miały niską zawartość potasu. Podkładki wpływały także na zdolność przechowalniczą jabłek, co miało związek z wpływem podkładki na zawartość K i wartość stosunku K:Ca w owocach. Wartość stosunku K:Ca w owocach determinowała występowanie gorzkiej plamistości podskórnej w 83%, natomiast zawartość potasu w 66%, a zawartość wapnia w 5%. Uzyskane wyniki sugerują, że wartość stosunku K:Ca, niezależnie od analizowanego organu, jest lepszym wskaźnikiem prognostycznym niż sama zawartość K lub sama zawartość Ca.
Słowa kluczowe:
jabłka, podkładka, gorzka plamistość podskórnaBibliografia
Ben J., 1995. Influence of rootstock on mineral content and storage of apple fruits. Acta Hort. 383, 353–358.
Ben J., 1997. Effect of the concentration of mineral constituents in apples on their postharvest quality and storage performance. I. Relations between the mineral composition of apples and their susceptibility to physiological disorders. Folia Hort. 9, 43–50.
Chun Ik-Jo, Fallahi E., 2001. Net photosynthesis, leaf mineral nutrition, and tree vegetative growth of ‘Fuji’ apple tree rootstocks. Acta Hort. 564, 77–82.
Kurlus R., Ugolik M., 1999. Wpływ podkładki na zawartość składników mineralnych w liściach jabłoni odmiany Sampion. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 351, 205–213.
Siddiqui S., Bangerth F., 1995. Differential effect of calcium and strontium on flesh firmness and properties of cell walls in apples. J. Hort. Sci. 70, 949–953.
Takac J., Pešlova H., 1994. Effect of potassium fertilization on fruit quality. Agrochemia Bratislava 34 (11–12), 175–178.
Tomala K., 1995. Prognozowanie zdolności przechowalniczej i wyznaczanie terminu zbioru jabłek. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
SGGW
SGGW
SGGW
SGGW
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.