Laboratoryjne urządzenie do obróbki ziarnistych surowców roślinnych promieniami podczerwonymi

Dariusz Andrejko

Akademia Rolnicza w Lublinie

Małgorzata Goździewska

Akademia Rolnicza w Lublinie

Zbigniew Oszczak

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

W pracy przedstawiono analizę techniczną zaprojektowanego oraz wykonanego w Katedrze Inżynierii i Maszyn Spożywczych laboratoryjnego urządzenia do obróbki ziarnistych surowców roślinnych promieniami podczerwonymi. Opisano budowę i zasadę działania urządzenia. Ponadto w pracy zaprezentowano schemat regulacji temperatury procesu oraz uzyskiwanych wartości rozkładu temperatur na taśmie przenośnika.

Słowa kluczowe:

obróbka promieniami podczerwonymi, badania laboratoryjne

Andrejko D., 2005. Zmiany właściwości fizycznych nasion soi pod wpływem promieniowania podczerwonego. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, z. 288.
Andrejko D., Grochowicz J., 2001. Zmiany wytrzymałości ziaren żyta spowodowane oddziaływaniem promieniowania podczerwonego. Probl. Inż. Roln. 2(32), 37–44.
Andrejko D., Rydzak L., 2000. Wpływ procesu mikronizacji na właściwości fizyczne nasion roślin strączkowych. Inż. Roln. 5(16), 9–14.
Grochowicz J., 1996. Technologia produkcji mieszanek paszowych. PWRiL, Warszawa.
Świderski F. (red.), 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Praca zb. WNT, Warszawa.
Pobierz

Opublikowane
2007-12-31



Dariusz Andrejko 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Małgorzata Goździewska 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Zbigniew Oszczak 
Akademia Rolnicza w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora