Balance of heat loss in refrigerated truck body as the basis for proper selection of refrigeration unit

Dariusz Góral

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Franciszek Kluza

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Katarzyna Kozłowicz

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Abstract

The article describes refrigerated transport trucks based on the Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Means of Transport Used for Such Carriage (ATP). A simple methods for choosing the refrigeration unit were discussed, stating that using for this purpose tables containing only the ranges of transport temperature and size of the trailers can lead to errors. The components of heat losses balance of refrigerated trailers are presented. It was found that the heat loss through the insulation body depends primarily on the temperature difference between the air outside of the body wall and the air inside the cargo space and on the quality of the insulation. The effect of solar radiation and fruits and vegetables respiration heat as well as the impact of door opening time during unloading of the transported goods on the heat transfer were discussed. Article completed a summary with analysis of errors possible to commit when creating the heat balance of refrigerated trailers.

Keywords:

refrigerated transport, heat loss balance, refrigeration unit choosing

Anonim, 2002. A word from the director. Refrigerated transport: what’s new? Int. J. Refrigeration. 25, 501–503, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140700702000294.

ASHRAE, 2001. Fundamentals. American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers, Atlanta.

Bieńczak K., Stachowiak A., Tyczewski P., Zwierzycki W., 2005. Dobór samochodowych agregatów chłodniczych. Chłodn. Klimat. 11, 57–61.

Bogucki W., 1996. Umowa ATP a krajowy i międzynarodowy drogowy transport chłodniczy. Mat. konf. „Transport żywności na średnie i dalekie odległości”. Warszawa, 145–154.

Cengel Y.A., 2007. Heat & mass transfer: a practical approach. Tata McGraw-Hill Education.

Gaziński B. (red.), 2013. Technika chłodnicza dla praktyków: przechowalnictwo żywności. Wyd. II. Systherm, Poznań.

Górzyński J., 1996. Przemysłowe izolacje cieplne. Wyd. SORUS, Poznań.

Kaleta A., Wojdalski J., 1995. Technika i gospodarka cieplna. Pytania testowe, wybrane tablice, wykresy i zastosowania w rolnictwie i przetwórstwie żywności. Wyd. SGGW, Warszawa.

Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Irzyniec Z., 2010. Wrażliwość wiśni mrożonych na fluktuacje temperatury składowania. Chłodnictwo 5, 50–55.

Meinel, A.B., Meinel, M.P., 1976. Applied solar energy: an introduction. Addison Wesley Publishing, Reading.

Pacyna I., Głogowski W., Schnotale J., 1999. Badanie stabilności eksploatacyjnej izolacji termicznej komór chłodniczych w pojazdach samochodowych. Chłodnictwo 4, 14–16.

Rummel S., 2001. Zimno w plastiku. Ciężarówki 1(20).

Sawicki J., 2009. Materiały termoizolacyjne przeznaczone do wysokich temperatur. Izolacje 14(6), 50–55.

Smykla M., Warczak W., 2001. Izolacje chłodnicze oparte na systemach poliuretanowych spienianych wodą – część 1. Chłodnictwo 3, 30–35.

Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów. Dz.U. nr 49 poz. 254, 1984.

Zwierzycki W., Bieńczak K., 2006. Pojazdy chłodnicze w transporcie żywności. Systherm Serwis.


Published
2013-06-30



Dariusz Góral 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Franciszek Kluza 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Katarzyna Kozłowicz 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>