Wpływ dodatku preparatu białkowego z lucerny (APC) w mieszankach dla loch i prosiąt na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego

KRZYSZTOF PIETRZAK

Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

EUGENIUSZ R. GRELA

Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstrakt

Celem badań było określenie wpływu stosowania dodatku APC (preparatu białkowo-ksantofilowego z lucerny) do mieszanek paszowych w żywieniu loch (ciąża i laktacja) oraz odchowie prosiąt (do 84 dnia życia) na strawność podstawowych składników pokarmowych i frakcji włókna detergentowego (NDF i ADF). Przeprowadzono dwa doświadczenia strawnościowe na lochach rasy pbz i pochodzących od nich prosiętach. W doświadczeniu I badano dwa poziomy dodatku APC (1,5% i 3%) w okresie ciąży i laktacji oraz w odchowie prosiąt. W doświadczeniu II zastosowano w mieszankach dla loch 3% dodatek APC tylko podczas ciąży lub laktacji, w mieszankach dla prosiąt prestarter i starter udział APC wynosił 3%. Zastosowanie 3% APC w mieszankach dla loch w okresie ciąży pozwoliło uzyskać lepszą strawność białka surowego, ekstraktu eterowego oraz NDF (p ≤ 0,05). W żywieniu prosiąt w drugim tygodniu po odsadzeniu nie stwierdzono istotnego wpływu dodatku APC na strawność składników pokarmowych, w tym frakcji włókna (NDF, ADF). U starszych prosiąt (78–83 dni życia) dodatek 3% APC wpłynął na większą wartość współczynników strawności pozornej białka ogólnego i ekstraktu eterowego (p ≤ 0,05).

Słowa kluczowe:

białkowy preparat z lucerny (APC), lochy, prosięta, strawność składników pokarmowych

AOAC, 2012. Official methods of analysis of AOAC International. 19th ed., G.W. Latimer (ed.), Gaithersburg, Maryland.

Chen L., Gao L-X., Zhang H-F., 2014. Effect of graded levels of fiber from alfalfa meal on nutrient digestibility and flow of fattening pig. J. Integr. Agric. 13(8), 1746–1752.

De Lange C.F.M., Pluske J., Gong J., Nyachoti C.M., 2010. Strategic use of feed ingredients and feed additives to stimulate gut healthand development in young pigs. Live. Sci. 134, 124–134.

EFSA, 2009. Opinion on the safety of “Alfalfa protein concentrate” as food. EFSA J. 997, 1–19.

Grela E.R., Pietrzak K., 2014. Production technology, chemical composition and use of alfalfa protein-xanthophyll concentrate as dietary supplement. J. Food. Process. Technol. 5(10), 373–377.

Grela E.R., Semeniuk W., Florek M., 2008. Effects of protein-xanthophyll (PX) concentrate of alfalfa additive to crude protein-reduced diets on nitrogen excretion, growth performance and meat quality of pigs. J. Cent. Eur. Agric. 8(4), 669–676.

Kimura F.T., Miller V.L., 1957. Improved determination of chromic oxide in cow feed and feces. J. Agric. Food. Chem. 5, 216–232.

Le Gall M., Warpechowski M., Jaguelin-Peyraud Y., Noblet J., 2009. Influence of dietary fibre level and pelleting on the digestibility of energy and nutrients in growing pigs and adult sows. Animal 3(3), 352–359.

Le Goff G., Noblet J., 2001. Comparative total tract digestibility of dietary energy and nutrients in growing pigs and adult sows. J. Anim. Sci. 79(9), 2418–2427.

Lindberg J.E., Andersson Ch., 1998. The nutritive value of barley-based diets with forage meal inclusion for growing pigs based on total tract digestibility and nitrogen utilization. Livest. Prod. Sci. 56(1), 43–52.

Van Soest P.J., 1973. Collaborative study of acid-detergents fiber and lignin. J. Assoc. Offic. Anal. Chem. 56, 781–784.

Windisch W., Schedle K., Plitzner C., Kroismayr A., 2008. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J. Anim. Sci. 86, E140–E148.
Pobierz

Opublikowane
2015-03-30



KRZYSZTOF PIETRZAK 
Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
EUGENIUSZ R. GRELA 
Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora