Acidity and electrical conductivity of selected muscles in lamb carcass

Marek Stanisz

Katedra Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Poznaniu Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las

Marian Pietrzak

Katedra Surowców Pochodzenia Zwierzęcego Akademii Rolniczej w Poznaniu ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań

Piotr Ślósarz

Katedra Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Poznaniu Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las

Ryszard Steppa

Katedra Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Poznaniu Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las



Abstrakt

In the study the level of changes in acidity and electrical conductivity measured 45 minutes and 24 h after slaughter was analyzed in three muscles (m. supraspinatus, m. longissimus
i w m. semimembranosus) of lambs carcasses coming from commercial crossing of prolific Wielkopolska dams with Berrichon du Cher rams. Moreover, correlation coefficients between the analyzed traits were estimated.
Changes in acidity and electrical conductivity in each of the three analyzed muscles indicate an appropriate course of meat ageing. Sex, age at slaughter and carcass weight of the analyzed lambs did not have an effect on the level and changes in acidity and electrical conductivity in those muscles. High and similar correlations were found between measurements taken in the three analyzed muscles only in case of pH1.

Słowa kluczowe:

lambs, carcass, acidity, electrical conductivity

Apple J.K., Dikeman M.E., Minton J.E., McMurphy R.M., Fedde M.R., Leith D.E., Unruh J.A. 1995. Effects of restraint and isolation stress and epidural blockade on endocrine and blood
metabolite status, muscle glycogen metabolism, and incidence of dark-cutting longissimus muscle of sheep. J. Anim. Sci., 73, 2295–2307.
Diaz M.T., Velasco S., Perez C., Lauzurica S., Huidobro F., Cañeque V. 2003. Physico-chemical characteristics of carcass and meat Manchego-breed suckling lambs slaughtered at different
weights. Meat Sci., 65, 1247–1255.
Gruszecki T.M., Lipecka Cz., Szymanowski M., Junkuszew A., Markiewicz J., Kamińska A. 2003.Ocena zależności pomiędzy jakością tusz a wybranymi cechami tkanki mięśniowej jagniąt. Annales UMCS, sec. EE, 21, 1, 24, 187–193.
Grześkowiak E., Strzelecki J., Boruta K., Borys B., Borys A., Lisiak D. 2003. Wpływ rasy owiec na uzysk wyrębów kulinarnych i jakość mięsa jagniąt tuczonych intensywnie do wysokich
standardów wagowych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 86, 3, 81–92.
Litwińczuk A., Gruszecki T., Lipecka Cz., Florek M. 2000. Ocena parametrów jakościowych mięsa jagniąt wybranych ras czystych i ich mieszańców. Rocz. Nauk. Zoot., supl., 5, 164–167.
McGeehin B., Sheridan J.J., Butler F. 2001. Factors affecting the pH decline in lamb after slaughter. Meat Sci., 58, 79–84.
Pieniak-Lendzion K. 1994. Niektóre parametry jakościowe mięsa jagnięcego mieszańców polskiej owcy nizinnej. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 13, 213–216.
Pietrzak M., Stanisz M., Ślósarz P. 2001. Interdependecies between selected meat quality traits of slaughter lambs. Pol. J. Food Nutr. Sci., 10/51, 3, 222–224.
SAS user’s guide 1998.Version 6.12. Vol. 2, Cary, NC, SAS Institute Inc., 846.
Stanisz M., Pietrzak M. 2004. Płeć jagniąt a współzależności występujące pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi ich mięsa. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 72, 3, 107–112.
Tański Z., Brzostowski H., Milewski S., Stempel R. 1994. Wpływ wieku uboju tryczków merynosa polskiego i jego mieszańców na niektóre wskaźniki jakości mięsa. Zesz. Nauk. Przegl.
Hod., 13, 251–258.
Vergara H., Molina A., Gallego L. 1999. Influence of sex and slaughter weigh on carcass and meat quality in light and medium weight lambs produced in intensive systems. Meat Sci., 52, 221–226.

Opublikowane
2007-06-30



Marek Stanisz 
Katedra Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Poznaniu Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las
Marian Pietrzak 
Katedra Surowców Pochodzenia Zwierzęcego Akademii Rolniczej w Poznaniu ul. Wołyńska 33, 60-637 Poznań
Piotr Ślósarz 
Katedra Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Poznaniu Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las
Ryszard Steppa 
Katedra Hodowli Owiec i Kóz Akademii Rolniczej w Poznaniu Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora