Ocena zbilansowania dawek pokarmowych dla krów na podstawie składu chemicznego mleka

Ewa Januś

Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość

Danuta Borkowska

Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość



Abstrakt

W pracy oceniono zbilansowanie pod względem energetyczno-białkowym dawek pokarmowych stosowanych w żywieniu krów mlecznych. Analizą objęto 6455 wyników próbnych
udojów wykonanych w 3 gospodarstwach w latach 2004–2005. Oceny zbilansowania dawek pokarmowych pod względem energii i białka dokonano na podstawie zawartości białka i poziomu mocznika w mleku.
Stwierdzono, że tylko 13,2% prób mleka świadczyło o prawidłowym zbilansowaniu dawek pokarmowych pod względem energii i białka. Zawartość białka w mleku rzadziej świadczyła o
niedoborze energii w dawkach dla krów (21,1%) nią o jej nadmiarze (40,2%).
Próby mleka z gospodarstwa 1 częściej niż z pozostałych wskazywały na zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych. Blisko 70% prób z gospodarstwa 2 wskazywało na
niedobór białka w dawkach pokarmowych, a 36,9% na deficyt energii. Latem częściej występował nadmiar białka w paszach (48,6% prób), a zimą energii (49,0% prób).

Słowa kluczowe:

poziom mocznika, zawartość białka, dawka pokarmowa, zbilansowanie energetyczno- białkowe, sezon żywienia

Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Florek M., Teter U. 2003. Wpływ sezonu i rejonu produkcji na skład chemiczny, zawartość mocznika i jakość cytologiczną mleka krów z rejonu Lubelszczyzny
i Bieszczad. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 68 (1), 175–181.
Borkowska D., Januś E., Tarkowski J. 2000. Poziom mocznika w mleku krów z różnych gospodarstw w okresie żywienia letniego i zimowego. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 62, 45–53.
Kowalski Z. M., Kamiński J. 2000. Niektóre problemy żywienia krów wysoko wydajnych. Post. Nauk Rol. 4, 77-98.
Krzyżewski J., Słoniewski K., Strzałkowska N. 2001. Zawartość mocznika w mleku krów oraz perspektywy wykorzystania tego wskaźnika w zarządzaniu stadem krów mlecznych. Zesz. Nauk.
Przegl. Hod. 55, 53-65.
Lach Z. 2005. Narzędzia do oceny prawidłowego zarządzania stadem. Poradnik producenta mleka. Wyd. AGROEXPERT, 111–119.
Litwińczuk Z., Barłowska J., Teter U., Zdunek W. 2003 Ocena wpływu niektórych czynników na poziom mocznika w mleku krów wysoko wydajnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 68 (1), 257–261.
Markiewicz H., 2003. Wpływ nadmiaru białka w dawce pokarmowej na płodność krów mlecznych. Med. Wet. 59(8), 682–685.
Minakowski D. 200. Żywienie krów w aspekcie wymagań produkcji mleka wysokiej jakości. Hod. Bydła 3, 8–11.
Nałęcz-Tarwacka T., Grodzki H., Slósarz J. 2004. Wpływ kolejności laktacji i sezonu żywienia na zawartość mocznika w mleku krów. Rocz. Nauk. Zoot. 19, supl., 63–66.
Osten-Sacken A. 1999. Oznaczanie poziomu mocznika w mleku – nowy parametr informacyjny dla hodowcy. Przegl. Hod. 6, 5–8.
Sablik P., Kamieniecki H., Pilarczyk R. 2003. Poziom mocznika i białka w mleku w ocenie prawidłowego zbilansowania dawki pokarmowej dla krów mlecznych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod.
68 (1), 99–106.
Ziemiński R., Juszczak J. 1997. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik stosunku białkowo-energetycznego w dawce pokarmowej dla krów mlecznych. Post. Nauk Rol. 3, 73–82.
Pobierz

Opublikowane
2007-12-31



Ewa Januś 
Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość
Danuta Borkowska 
Katedra Hodowli i Użytkowania Zwierząt Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu Akademii Rolniczej w Lublinie ul. Szczebrzeska 102, 22-400 Zamość



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora