Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 2 (2009)

Articles

Fatty acid content in meat from goat kids fed linseedsupplemented mixture

Przesłane: kwietnia 19, 2021
Opublikowane: 2009-06-30

Abstrakt

The objective of our study was to determine the changes in chemical composition that took place in the muscle tissue of goat kids undergoing fattening when their diet was supplemented with crushed linseed. Twenty-four White Improved male goat kids were fattened until 95 days of age. After slaughter, we collected samples from the longissimus dorsi muscles to determine its chemical composition and the fatty acid and cholesterol content. We found that the addition of 10% crushed linseed to nutritionally rich feed increased the unsaturated fatty acid content and slightly increased the cholesterol level in the muscle tissue lipid fraction; this increase is potentially beneficial with regard to human nutrition.

Bibliografia

AOAC, 1999. Official Methods of Analysis, 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA.
Borys B., Borys A., 2005. Effect of the form of rapeseed and linseed in lamb diets on some health quality parameters of meat. Ann. Anim. Sci., 5(1), 159–169.
Czauderna M., Kowalczyk J., Niedźwiedzka K.M., Wąsowska I., Pająk J., Bulska E., Ruszczyńska A., 2004. The effect linseed oil and selenium on the content of fatty acids and some elements
in the liver and selected tissues of sheep. J. Anim. Feed Sci. Supl., 13, 2, 105–108.
Gruszecki T., Lipecka Cz., Szymanowska A., Wierciński J., Junkuszew A., 1999. Skład kwasów tłuszczowych w wewnątrzmięśniowym tłuszczu owiec i kóz. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 43,
87–93.
Marciński M., Micek P., Borowiec F., 2003. Wpływ nasion lnu oleistego na wykorzystanie składników pokarmowych i skład chemiczny mięsa jagniąt. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 17, 249–252.
Radzik-Rant A., 2005. Modyfikacja składu kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka i tkance zapasowej maciorek poprzez zastosowanie w żywieniu oleju lnianego. Rocz. Nauk. Zoot., Supl.,
21, 77–80.
Rotenberg S., Andersen J.O., 1980. The effect of dietary citrus pectin of fatty acid balance and fatty acid content of the liver and small intestine in rats. Acta Agric. Scand., 30, 8–12.
Salomon M.B., Lynch G. P., Paroczay E., Norton S., 1991. Influence of rapeseed meal, whole rapeseed, and soybean meal on fatty acid composition and cholesterol content of muscle and
adipose tissue from ram lambs. J. Anim. Sci., 69, 4055–4061.
SAS, 2003. SAS® User’s Guide 9.1.3. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Strzetelski J., Borowiec F., Niwińska B., Zymon M., 2003. Effect of two linseed oily cultivars and soluble dried maize on fatty acid composition of calf meat. Ann. Anim. Sci., Supl., 2, 65–69
Szymanowska A., 2006. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania produkcji koźlęciny wysokiej jakości. Rozpr. Nauk., 305, AR Lublin.
Szymanowska A., Gruszecki T.M., Lipiec A., Patkowski K., 2006. Wartość rzeźna koźląt żywionych paszą z dodatkiem lnu. Mat. LXXI Zjazdu PTZ, Bydgoszcz, 4, 35.
Wachira A. M ., Sinclair L.A., Wilkinson R.G., Enser M., Wood J.D., Fisher A.V., 2002. Effect of dietary fat source and breed on the carcass composition, n-3 polyunsaturated fatty acid and conjugated linoleic acid content of sheep meat and adipose tissue. Brit. J. Natur., 88, 6, 697–709.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.