Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 26 Nr 4 (2016)

Articles

Celem podjętych badań była ocena wpływu rodzaju podłoża i metody uprawy na plonowanie bazylii pospolitej (Ocimum basilicium L.). Rośliny uprawiano na podłożu do produk-cji rozsady, podłożu do produkcji rozsady z dodatkiem włókna kokosowego, mieszance torf

Przesłane: maja 6, 2019
Opublikowane: 2016-12-06

Abstrakt

Celem podjętych badań była ocena wpływu rodzaju podłoża i metody uprawy na plonowanie bazylii pospolitej (Ocimum basilicium L.). Rośliny uprawiano na podłożu do produk-cji rozsady, podłożu do produkcji rozsady z dodatkiem włókna kokosowego, mieszance torfowej, mieszance torfowej z dodatkiem Osmocote i na glebie piaszczystej (kontrola). Zastosowano 3 metody uprawy: siew nasion wprost do doniczek (po 6, 8 lub 10 szt.), pikowanie siewek do doniczek (po 3, 4 lub 5 szt.) i sadzenie rozsady do doniczek (po 1, 2 lub 3 szt.). Oceniano plono-wanie oraz zawartość w surowcu bazylii wybranych składników mineralnych. Najlepiej plonowały rośliny uprawiane w mieszance torfowej z dodatkiem nawozu Osmocote. Największy udział liści w plonie ziela stwierdzono przy uprawie na glebie piaszczystej. Plon z 1 doniczki był największy przy uprawie z pikowania siewek. Natomiast przy uprawie z siewu nasion bezpośrednio do doni-czek rośliny były najbardziej ulistnione. Dodatkowo wraz ze wzrostem liczby roślin w jednej doniczce zwiększała się wielkość plonu i jednocześnie zmniejszał się udział liści w masie ziela.

Bibliografia

  1. Benedec D., Oniga I., Oprean R., Tamas M., 2009. Chemical composition of the essential oils of Ocimum basilicum L. cultivated in Romania. Farmacia 57 (5), 625–629.
  2. Bianco V.V., 1992. Usual and special vegetable crops in mediterranean countries. Acta Hortic. 318, 65–76. Wpływ rodzaju podłoża i metody uprawy na plonowanie bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.) 41.
  3. Biesiada A., Kuś A., 2010. The effect of nitrogen fertilization and irrigation on yielding and nutritional status of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9 (2), 3–12.
  4. Brown S.H., 1991. Culinary herb use in southern California restaurants. Calif. Agric. 45, 4–6.
  5. Fiedoruk Ł., Mazik M., Pastwa M., 2012. Encyklopedia ziół. Wyd. Dragon, Bielsko-Biała.
  6. Filoda G., Kordana S., Nowak D., 1996. Instrukcja uprawy: Bazylia pospolita. IRiPZ, PRO-DRUK, Poznań.
  7. Miele M., Dondero R., Ciarallo G., Mazzei M., 2001. Methyleugenol in Ocimum basilicum L. cv. Genovese Gigante. J. Agric. Food Chem. 49, 517–521.
  8. Nguyen P.M., Kwee E.M., Niemeyer E.D., 2010. Potassium rate alters the antioxidant capacity and phenolic concentration of basil (Ocimum basilicum L.) leaves. Food Chem. 123, 1235–1241
  9. Nurzyńska-Wierdak R., 2010. Bazylia pospolita. W: B. Kołodziej (red.), Uprawa ziół. PWRiL, Poznań, 120–124.
  10. Nurzyńska-Wierdak R., 2011. Sweet basil (Ocimum basilicum L.) flowering affected by foliar nitrogen application. Acta Agrobot. 64 (1), 57–64.
  11. Nurzyńska-Wierdak R., 2012. Ocimum basilicum L. – wartościowa roślina przyprawowa, lecznicza i olejkodajna. Praca przeglądowa. Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 22 (1), 20–30.
  12. Purkayastha J., Nath S.C., 2006. Composition of the camphor-rich essential oil of Ocimum basilicum L. native to Northeast India. J. Essent. Oil Res. 18, 332–334.
  13. Seidler-Łożykowska, Kaźmierczak K., Kucharski W.A., Mordalski R., Buchwald W., 2006. Plonowanie i jakość surowca bazylii pospolitej i majeranku ogrodowego z upraw ekologicznych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 51 (2), 157–160.
  14. Seidler-Łożykowska K., Golcz A., Wójcik J., 2008. Yield and quality of sweet basil, savory, marjoram and thyme raw materials from organic cultivation on the composted manure. J. Res. Appl. Agric. Eng. 53 (4), 63–66.
  15. Telesiński A., Grzeszczuk M., Jadczak D., Wysocka G., Onyszko M. 2013. Ocena zmian zawartości azotanów(V) w wybranych ziołach przyprawowych w zależności od sposobu ich utrwalenia i czasu przechowania. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (90), 168–176.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.