Abstract
The subject of the study was to present results obtained from many years of strict field experiments carried out in 2009–2018 in the Department of Plant Production Technology and Commodity Science at the Felin Experimental Farm (51°22'N, 22°64'E), belonging to the University of Life Sciences in Lublin. Two wheat species were included in the study: Triticum durum – LGR1359/2 (2009–2012) and ‘SMH87’ (2013–2018) and Triticum aestivum ssp. vulgare ‘Parabola’ (2009–2012) and ‘KWS Torridon’ (2013–2018). The yield and quality of durum and common wheat grain were compared. In the years of the study, the yield level of durum wheat in relation to common wheat ranged from 65.1% in 2014 to 83.8% in 2016. The most favourable ratio of durum wheat to common wheat was recorded in the drier years (rainfall shortages in May and June). Higher protein content was recorded in durum wheat grain. On average within the 10-year period the protein content in durum wheat grain was 15.4% and in common wheat grain – 14.1%.
References
- Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., 2009. Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 9, 33–44.
- Dzieżyc J., Nowak L., Panek K., 1987. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 314, 11–32.
- Dyńska M., Haliniarz M., Kapeluszny J., 2011. Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura 66(4), 9–18.
- Obuchowski W., 2008. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegl. Zboż.-Młyn. 52, 12, 12–14.
- PTG, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych 2008. Rocz. Glebozn. 60, 2, 5–16.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., Szumiło G., Brodowska M., Woźniak A., 2015. Nutritional value and mineral composition of grain of selected wheat species depending on the intensity of a production technology. J. Elementol. 20(3), 705–715. http://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.640
- Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 69(3), 32–41.
- Rachoń L., Szumiło G., 2006. Plonowanie a opłacalność uprawy pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 142, 403–409.
- Radzka E., Gąsiorowska B., Koc G., 2013. Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych w okresie wegetacji zbóż jarych w rejonie Siedlec. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 2/I, 147–154.
- Seibel W., Stewart D., 1997. Internationale Durumweizen situation in den Getreidewirtschaft Jahren 1994/95–1995/96. Getreide Mehl Brot 51(1), 10–14.
- Sissons M., 2008. Role of durum wheat composition on the quality of pasta and bread. Food 2(2), 75–90.
- Szafrańska A., Rachoń L., Szumiło G., 2015. Estimation of protein-starch complex wheat species depending on production technology intensity. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 582, 81–90.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Ag-rophys. 8(3), 755–763.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Stanisław Sienkiewicz,
Sławomir Krzebietke,
Teresa Wojnowska,
Physico-chemical properties of soil in conditions of long-term organic-mineral and mineral fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Waldemar Martyn,
Teresa Wyłupek,
Joanna Onuch-Amborska,
Marek Jońca,
The effects of sulphur mining on the soil in the area of the former Sulphur Mine “Basznia” near Lubaczów
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Irena Perucka,
Małgorzata Materska,
The effect of Ca2+ on the content of vitamin C, provitamin A and xanthophylls in hot pepper fruits
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Cezary A. Kwiatkowski,
Elżbieta Harasim,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Piotr Maziarz,
Weed infestation, yielding and economic efficiency of the cultivation of proso millet (Panicum miliaceum L.) depending on the type of herbicides and their rate
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
Ewa Szpunar-Krok,
Renata Pawlak,
The importance of nutrients for legumes – macroelements
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 1 (2023)
-
JAN KAPELUSZNY,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
Expansive and treatend segetal flora species in middle-eastern Poland
,
Agronomy Science: Vol. 65 No. 1 (2010)
-
Dorota Jankowska,
Kazimierz Szymankiewicz,
Biodiversity of flora infestating lentil in crop rotation and monoculture under different soil tillage methods
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Aleksander Kiryluk,
The effect of mineral fertilization and vegetation on the quality of ground water in post bog meadows biotopes
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 2 (2004)
-
Jan Kapeluszny,
Małgorzata Haliniarz,
The occurrence of flixweed (Descurainia sophia (L.) Webb ex Prantl) in cultivated crops in the Lublin region
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Agata Święciło,
Anna Krzepiłko,
Katarzyna Matyszczuk,
Marta Sowińska,
Biosensors and nanobiosensors – a modern tools in phytopathogen detection
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 4 (2022)
<< < 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.