Abstract
The subject of the study was to present results obtained from many years of strict field experiments carried out in 2009–2018 in the Department of Plant Production Technology and Commodity Science at the Felin Experimental Farm (51°22'N, 22°64'E), belonging to the University of Life Sciences in Lublin. Two wheat species were included in the study: Triticum durum – LGR1359/2 (2009–2012) and ‘SMH87’ (2013–2018) and Triticum aestivum ssp. vulgare ‘Parabola’ (2009–2012) and ‘KWS Torridon’ (2013–2018). The yield and quality of durum and common wheat grain were compared. In the years of the study, the yield level of durum wheat in relation to common wheat ranged from 65.1% in 2014 to 83.8% in 2016. The most favourable ratio of durum wheat to common wheat was recorded in the drier years (rainfall shortages in May and June). Higher protein content was recorded in durum wheat grain. On average within the 10-year period the protein content in durum wheat grain was 15.4% and in common wheat grain – 14.1%.
References
- Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., 2009. Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 9, 33–44.
- Dzieżyc J., Nowak L., Panek K., 1987. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 314, 11–32.
- Dyńska M., Haliniarz M., Kapeluszny J., 2011. Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura 66(4), 9–18.
- Obuchowski W., 2008. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegl. Zboż.-Młyn. 52, 12, 12–14.
- PTG, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych 2008. Rocz. Glebozn. 60, 2, 5–16.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., Szumiło G., Brodowska M., Woźniak A., 2015. Nutritional value and mineral composition of grain of selected wheat species depending on the intensity of a production technology. J. Elementol. 20(3), 705–715. http://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.640
- Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 69(3), 32–41.
- Rachoń L., Szumiło G., 2006. Plonowanie a opłacalność uprawy pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 142, 403–409.
- Radzka E., Gąsiorowska B., Koc G., 2013. Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych w okresie wegetacji zbóż jarych w rejonie Siedlec. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 2/I, 147–154.
- Seibel W., Stewart D., 1997. Internationale Durumweizen situation in den Getreidewirtschaft Jahren 1994/95–1995/96. Getreide Mehl Brot 51(1), 10–14.
- Sissons M., 2008. Role of durum wheat composition on the quality of pasta and bread. Food 2(2), 75–90.
- Szafrańska A., Rachoń L., Szumiło G., 2015. Estimation of protein-starch complex wheat species depending on production technology intensity. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 582, 81–90.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Ag-rophys. 8(3), 755–763.
Downloads
Download data is not yet available.
-
JANUSZ PODLEŚNY,
STANISŁAW PIETRUSZEWSKI,
The effect of magnetic water on the growth, development and yielding of faba bean
,
Agronomy Science: Vol. 64 No. 1 (2009)
-
Halina Borkowska,
Roman Molas,
Weeding and Virginia mallow plant density depending on herbicides
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 1 (2008)
-
Zbigniew Rzedzicki,
Piotr Zarzycki,
Aldona Sobota,
Analysis of rheological properties of the extrudates with the share of oat components
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Marta Zalewska-Korona,
The content of chosen biologically active compounds in different cultivars of broccoli (Brassica oleracea var. Italica)
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Katarzyna Masternak,
Katarzyna Głębocka,
Effect of gaps size on the growth of pedunculate oak in stands managed with a partial group cutting
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 2 (2022)
-
TERESA SKRAJNA,
AGNIESZKA BOGUSZ,
Herbal resources in agrocenoses of the Minsk Protected Landscape Area
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 1 (2019)
-
JAN BUCZEK,
RENATA TOBIASZ-SALACH,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Efficacy of applying full and reduced doses of herbicides in spring wheat
,
Agronomy Science: Vol. 65 No. 1 (2010)
-
BARBARA SAWICKA,
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
HONORATA DANILČENKO,
ELVYRA JARIENE,
Impact of ultrasounds on physicochemical characteristics of potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 1 (2020)
-
Józef Kołodziej,
Krzysztof Liniewicz,
Hanna Bednarek,
The air temperature during so-called „cold gardeners” period in the Lublin district
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 2 (2004)
-
IZABELA BORKOWSKA,
MARCIN DOMACIUK,
MARIA BERNAT,
Differences in the structure of pollen in the ‘Senga Sengana’ and ‘Selva’ cultivars of Fragaria × ananasa
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
<< < 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.