Abstract
The subject of the study was to present results obtained from many years of strict field experiments carried out in 2009–2018 in the Department of Plant Production Technology and Commodity Science at the Felin Experimental Farm (51°22'N, 22°64'E), belonging to the University of Life Sciences in Lublin. Two wheat species were included in the study: Triticum durum – LGR1359/2 (2009–2012) and ‘SMH87’ (2013–2018) and Triticum aestivum ssp. vulgare ‘Parabola’ (2009–2012) and ‘KWS Torridon’ (2013–2018). The yield and quality of durum and common wheat grain were compared. In the years of the study, the yield level of durum wheat in relation to common wheat ranged from 65.1% in 2014 to 83.8% in 2016. The most favourable ratio of durum wheat to common wheat was recorded in the drier years (rainfall shortages in May and June). Higher protein content was recorded in durum wheat grain. On average within the 10-year period the protein content in durum wheat grain was 15.4% and in common wheat grain – 14.1%.
References
- Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., 2009. Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 9, 33–44.
- Dzieżyc J., Nowak L., Panek K., 1987. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 314, 11–32.
- Dyńska M., Haliniarz M., Kapeluszny J., 2011. Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura 66(4), 9–18.
- Obuchowski W., 2008. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegl. Zboż.-Młyn. 52, 12, 12–14.
- PTG, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych 2008. Rocz. Glebozn. 60, 2, 5–16.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., Szumiło G., Brodowska M., Woźniak A., 2015. Nutritional value and mineral composition of grain of selected wheat species depending on the intensity of a production technology. J. Elementol. 20(3), 705–715. http://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.640
- Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 69(3), 32–41.
- Rachoń L., Szumiło G., 2006. Plonowanie a opłacalność uprawy pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 142, 403–409.
- Radzka E., Gąsiorowska B., Koc G., 2013. Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych w okresie wegetacji zbóż jarych w rejonie Siedlec. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 2/I, 147–154.
- Seibel W., Stewart D., 1997. Internationale Durumweizen situation in den Getreidewirtschaft Jahren 1994/95–1995/96. Getreide Mehl Brot 51(1), 10–14.
- Sissons M., 2008. Role of durum wheat composition on the quality of pasta and bread. Food 2(2), 75–90.
- Szafrańska A., Rachoń L., Szumiło G., 2015. Estimation of protein-starch complex wheat species depending on production technology intensity. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 582, 81–90.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Ag-rophys. 8(3), 755–763.
Downloads
Download data is not yet available.
-
SYLWIA OKOŃ,
ELŻBIETA PODSTAWKA-CHMIELEWSKA,
ALEKSANDRA NUCIA,
JOANNA KURUS,
TOMASZ OCIEPA,
EDYTA PACZOS-GRZĘDA,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
The influence of habitat conditions and long-term land lying follow on genetic variability of Galium aparine L.
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 3 (2016)
-
BARBARA SYMANOWICZ,
STANISŁAW KALEMBASA,
DAWID JAREMKO,
MATEUSZ NIEDBAŁA,
Polish brown coals waste – potential source of plants nutrients
,
Agronomy Science: Vol. 68 No. 4 (2013)
-
Waldemar Martyn,
Teresa Wyłupek,
Joanna Onuch-Amborska,
Marek Jońca,
The effects of sulphur mining on the soil in the area of the former Sulphur Mine “Basznia” near Lubaczów
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Grażyna Wielogórska,
The effect of chosen agritechnical factors on potato and sugar beet yielding in central-eastern Poland
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Zbigniew J. Dolatowski,
Małgorzata Dudek,
Mirosław Budoran,
Buckwheat grain in dietetic meat products
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Liudmila Kmitiene,
Evaluation of biological characteristics and productivity of asparagus (Asparagus officinalis L.)
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Elvyra Jariene,
Honorata Danilčenko,
Optimization of storage conditions of new Lithuanian potato cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Marek Ćwintal,
Mieczysław Wilczek,
The influence of nutrition dates and rates of microelements on yields of red clover seeds
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 2 (2008)
-
Jerzy Jamroz,
Stanisław Pikus,
M. Włodarczyk-Stasiak,
Elżbieta Olszewska,
Influence of extrusion-cooking conditions on the formation of electron density inhomogeneitis in starch-protein products
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Maria Janicka,
Biomass distribution of some grass species as affected by sowing date and soil moisture in the third year after sowing
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
<< < 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.