Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W latach 2005–2006 badano wpływ dokarmiania pozakorzeniowego zróżnicowanymi nawozami PK na plonowanie i skład chemiczny sałaty odmiany ‘Alanis’. Badania przeprowadzono w szklarni, rośliny uprawiano w doniczkach na podłożu torfowym. Wykazano brak istotnego wpływu dokarmiania pozakorzeniowego PK oraz dawek potasu zastosowanego do podłoża na wielkość główek sałaty i zawartość azotanów. Stwierdzono istotnie większą zawartość witaminy C, fosforu i potasu w roślinach dokarmianych nawozami PK w porównaniu z kontrolą. Natomiast nie stwierdzono wpływu tegoż dokarmiania na zawartość suchej masy, wapnia i magnezu w liściach sałaty. Zastosowana dwukrotnie większa dawka potasu do podłoża istotnie zwiększyła zawartość suchej masy i potasu oraz istotnie zmniejszyła zawartość wapnia i magnezu w liściach sałaty.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.