Abstrakt
The studied green lands are situated in south-eastern Poland (Lublin region, Tomaszów Lubelski district, Tyszowce commune). Samples of meadow sward (2x1m2 area each) were taken from plots of different plant communities to determine the hay yield, its utility value andmacroelements content. Furthermore, the content of total protein, P, K, Mg and Ca was determined applying commonly used techniques. The performed test revealed that hay of selected communities was characterized by protein level optimum or close to optimum for cattle. Most hay samples were distinguished by phosphorus deficiency and only in a few cases they were abundant in magnesium, calcium and potassium. Among Phragmitetea class communities, the highest photo-mass yields were achieved from Caricetum ripariae. Also, meadows of the community were characterized by the highest number of utility value. Glycerietum maximae phytocenoses showed the lowest yields. Among Molinio-Arrhenathereta communities, plots from Alopecuretum pratensis meadows achieved the highest yields and at the same time they were chracterized by the highest utility value.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Hanna Niemczyk,
Znaczenie scieżek przejazdowych w ograniczaniu niekorzystnego oddziaływania kół agregatów rolniczych na właściwości fizyczne gleby i plonowanie roślin
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Wiesław Wojciechowski,
Marie Pichová ,
Marcin Kozak,
Dochodowość uprawy bobiku Vicia faba var. minor L. na nasiona w zależności od aplikacji bakterii symbiotycznych
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 4 (2024)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
STANISŁAW BIELSKI,
Ocena energetyczna produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 3 (2012)
-
MONIKA JAKUBUS,
NATALIA TATUŚKO,
JERZY NAWRACAŁA,
MATEUSZ PLUTA,
Wpływ uprawy soi w monokulturze i zmianowaniu na skład chemiczny roślin i zasobność gleby w składniki pokarmowe
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
RYSZARD WEBER,
DARIUSZ ZALEWSKI,
HENRYK BUJAK,
JAN KACZMAREK,
EWA ŚMIAŁEK,
Interakcja odmian pszenicy ozimej z warunkami środowiska w kształtowaniu poziomu plonowania na podstawie wyników PDO na dolnym Śląsku
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 2 (2011)
-
PAWEŁ RAFAŁ JANULEWICZ,
Ocena poziomu konkurencyjności gmin wiejskich województwa lubelskiego w 2017 r.
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
MAŁGORZATA HALINIARZ,
SYLWIA CHOJNACKA,
HUBERT RUSECKI,
DOROTA GAWĘDA,
JUSTYNA ŁUKASZ,
Wpływ łącznego stosowania herbicydu i antywylegaczy oraz zróżnicowanego nawożenia mineralnego na zachwaszczenie łanu pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
EZATOLLAH ESFANDIARI,
NASER SABAGHNIA,
Wpływ deficytu Fe na aktywność enzymów antyoksydacyjnych i peroksydację tłuszczu w liściach pszenicy
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 4 (2012)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
Wpływ technologii uprawy na zawartość białka w nasionach soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 2 (2012)
-
GRZEGORZ KLOC,
DENISE DOSTATNY,
TOMASZ SEKUTOWSKI,
WIESŁAW PODYMA,
Rola ekspedycji w gromadzeniu zasobów genowych
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
<< < 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.