Abstrakt
Nasiona fasoli, tak jak i innych roślin strączkowych, zawierają dużo białka o wysokiej wartości biologicznej. Regulacja zachwaszczenia jest ważnym elementem technologii uprawy fasoli. W trzyletnich badaniach polowych określano wpływ różnych metod regulacji zachwaszczenia na plon nasion i zawartość białka fasoli zwyczajnej (‘Aura’ i ‘Mela’). Doświadczenie przeprowadzono w latach 2010–2012 w gospodarstwie indywidualnym położonym w powiecie zamojskim (50˚44′0″N, 23˚39′0″E). Schemat badań obejmował metody regulacji zachwaszczenia: A – kontrola nieodchwaszczana, B – dwukrotne opielanie międzyrzędzi; C – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3 ha–1 + dwukrotne opielanie międzyrzędzi; D – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3·ha–1 + Basagran 480 SLw dawce 2,5 dm3·ha–1 + Pantera 040 EC w dawce 1 dm3·ha–1; E – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3·ha–1 + Basagran 480 SL w dawce 1,25 dm3 ·ha–1 + Basagran 480 SL w dawce 1,25 dm3·ha–1 + Pantera 040 EC w dawce 1 dm3·ha–1. Najwyższy plon nasion fasoli otrzymano, gdy do regulacji zachwaszczenia użyto trzech herbicydów (kombinacja E). Dwukrotne opielanie międzyrzędzi istotnie zwiększyło plon nasion w porównaniu z nieodchwaszczaną kontrolą. Jednak w porównaniu z herbicydami mechaniczna regulacja nie była efektywna. Mechaniczna regulacja zachwaszczenia spowodowała obniżenie plonu nasion i zawartości białka w porównaniu z metodą chemiczną.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Józef Starczewski,
Szymon Czarnocki,
Elżbieta Turska,
Alternatywne sposoby uprawy roli i ich ekonomiczna ocena
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
TOMASZ CEBULAK,
Przydatność ziarna jarej pszenicy zwyczajnej, twardej i orkiszowej do produkcji pieczywa w zależności od intensywności technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
-
HELENA ŁABUDA,
HALINA BUCZKOWSKA,
AGNIESZKA NAJDA,
Stan produkcji fasoli konsumpcyjnej w Polsce w latach 2004–2017 oraz właściwości prozdrowotne nasion (Phaseolus ssp.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Maria Jędruszczak,
Mieczysław Bojarczyk,
Henryk J. Smolarz,
Maria Dąbek-Gad,
Konkurencyjne zdolności pszenicy ozimej wobec chwastów w warunkach różnych sposobów odchwaszczania – behawior zbiorowiska chwastów
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
HALINA BUCZKOWSKA,
ANDRZEJ SAŁATA,
HELENA ŁABUDA,
AGNIESZKA NAJDA,
Plon kapsaicynoidów z owoców dwu odmian papryki ostrej (Capsicum annuum L.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Grzegorz Szumiło,
Leszek Racho,
Wpływ poziomów nawożenia mineralnego na plonowanie oraz jako nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego i owsa
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Cezary A. Kwiatkowski,
Elżbieta Harasim,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Piotr Maziarz,
Zachwaszczenie, plonowanie i efektywność ekonomiczna uprawy prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.) w zależności od rodzaju herbicydów i ich dawki
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Dorota Gawęda,
Kazimierz Szymankiewicz,
Zachwaszczenie ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 1 (2007)
-
Agata Dziwulska-Hunek,
Mariusz Szymanek,
Jacek Dziwulski,
Zarządzanie jakością nasion zbóż kondycjonowanych efektywnymi mikroorganizmami (EM) i światłem czerwonym (RL)
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
Hennadii Pinkovskyi,
Semen Tanchyk,
Zarządzanie produktywnością słonecznika w zależności od terminu siewu i obsa-dy roślin w suchych warunkach Prawobrzeżnego Stepu Ukrainy
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
<< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.