Abstract
The aim of the study was to determine the influence of selected methods of preservation and storage time on the content of antioxidants in blackthorn fruit (Prunus spinosa L.). Preserved fruits were stored for 13 and 26 weeks without light at room temperature (freeze-dried and convection dried) and at –20°C (frozen samples). It was shown that both the method of preservation and the storage time had significant influence on the content of polyphenols (anthocyanins, flavonoids, total polyphenols) and antioxidant properties (Fe3+ reduction strength) of blackthorn fruit. As the storage time progressed, the anthocyanins content decreased in all preservation variants. In the case of frozen fruit after 26 weeks of storage, the content of flavonoids (by 12.5%), total polyphenols (by 48%) and the ability to reduce the iron ions were increased (by 55%). In turn, in the dried fruits after this period, the anthocyanins content, the polyphenol content and reduction strength were reduced. The highest values of the parameters evaluated after the assumed storage time has been demonstrated in lyophilizates.
References
- Adamczak A., Forycka A., Buchwald W., 2015. Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych. Post. Fitoter. (16)4, 216−222.
- Banaś A., Korus A., 2016. Właściwości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni. Med. Rodzin. 19 (3), 158–162.
- Benzie I.F.F., Strain I.J., 1996.The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of “Antioxidant Power”: The FRAP Assay. Anal. Biochem. 239(1), 70–76.
- Czajkowska K., Kowalska H., 2017. Metody wytwarzania przekąsek owocowych wzbogacanych w składniki naturalne. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 110–115.
- Farmakopea Polska VI, 2002. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa, 390–393.
- Hoppe H.A., 1975. Drogenkunde. Vol. 1. Angiospermen. Walter de Gruyter, Berlin, 882.
- Horbowicz M., 2006. Wpływ przechowywania na zawartość kwercetyny w suszonej i mrożonej szalotce. Acta Agrobot. 59, 2, 175–182.
- Ibarz A., 1996. Rheological behaviour of sloe (Prunus Spinosa) fruit juices. J. Food Engin. 27, 423-430. DOI: 10.1016/0260-8774(95)00024-0.
- Karabela M., 2012. Śliwka w kompot i nie tylko... Panacea 4, 41, 23–25.
- Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., 2016. Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo 51, 1–2, 39–43.
- Michalska A., Łysiak G., 2014. Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6(97), 29–38. DOI: 10.15193/ZNTJ/2014/97/029-038.
- Misiak M., Irzyniec Z., 2009. Wpływ temperatury i czasu przechowywania na zawartość polifenoli i właściwości przeciwutleniające liofilizowanej aronii. Zesz. Nauk. Chem. Spoż. Biotechnol. 73, 73–81.
- Nowak D., Nienautowska A., 2017. Wpływ warunków liofilizacji na właściwości suszonego przecieru z owoców dzikiej róży. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 60–65.
- Olesińska K., Wilczyński K., Kałwa K., 2018. The effect method of preservation on selected bioactive compounds and antioxidant activity in blackthorn fruits (Prunus spinosa L.). Agron. Sci. 73(3), 45–54. DOI: 10.24326/as.2018.3.5.
- Palczewska W., Owczarek A., 2002. Tarnina – zapomniany surowiec farmaceutyczny. Wiad. Ziel. 44(5), 12.
- Patthamakanokporn O., Puwastien P., Nitithamyong A., Sirichakwal P.P., 2008. Changes of antioxidant activity and total phenolic compounds during storage of selected fruits. J. Food Comp. Anal. 21(3), 241–248, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2007.10.002.
- Piątkowska E., Kopec A., Leszczyńska T., 2011. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (77), 24–35.
- Piekut J., Dec D., Zyskowska A., 2016. Zmiany zawartości związków fenolowych w wybranych roślinach przyprawowych pod wpływem procesu mrożenia. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 32–35.
- Pobrzeżny J., Wszelaczyńska E., 2013. Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe owoców i warzyw znajdujących się w handlu detalicznym. Inż. Apar. Chem. 52(2), 92–94.
- Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2006. Aktywność przeciwrodnikowa związków fenolowych zawartych w suszu jabłkowym. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2(47) Supl., 280–289.
- Sadowska A., Dybkowska E., Rakowska R., Hallmann E, Świderski F., 2017. Ocena zawartości składników bioaktywnych i właściwości przeciwutleniających proszków wyprodukowanych metodą liofilizacji z wybranych surowców roślinnych. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (113), 59–75. DOI: 10.15193/zntj/2017/113/211.
- Senderski M.E., 2017. Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Podkowa Leśna, 592–593.
- Sikorski Z.E., 2002. Chemia żywności. Składniki żywności. WNT, Warszawa, 155–164.
- Singelton V.L., Rossi J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphoturgstic acid reagents. Am. J. Enol. Viticult. 1(16), 44−58.
- Syamaladevi R.M., Sablani S.S., Tang J., Powers J., Swanson B.G., 2011. Stability of anthocyanins in frozen and freeze-dried raspberries during long-term storage: in relation to glass transition. J. Food Sci. 76(6), E414-21. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2011.02249.x.
- Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4, 41S, 5–28.
- Ścibisz I., Kalisz S., Mitek M., 2010. Termiczna degradacja antocyjanów owoców borówki wysokiej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (72), 56–66.
- Tryzno E., Śledź M., Witrowa-Rajchert D., 2015. Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości liofilizowanych malin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 581, 113–122.
- Węglarz Z., 2010. Projekt rozwojowy nr R12 068 03, 2010. Przydatność wybranych populacji dziko rosnących roślin leczniczych z rodziny różowatych dla przemysłu zielarskiego, ze szczególnym uwzględnieniem występujących w nich związków fenolowych i sterolowych. SGGW, Warszawa, 112–117.
- Wilczyński K., Panasiewicz M., Olesińska K., Kaława K., 2018. Wybrane zagadnienia dotyczące mrożenia owoców w aspekcie zmian jakościowych surowca. Inż. Przetw. Spoż. 1 (25), 26–31.
- Wojdyła T., Wichrowska D., Rolbiecki R., Rolbiecki S., Weltrowska-Medzinska B., 2007. Zawartość wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej po zbiorach i po przechowywaniu oraz konserwowanej – w zależności od nawadniania i odmiany. Żywn. Nauka Technol. Jakość 3 (52), 82–89.
- Wrolstad R.E., 1993. Color and pigment analyses in fruit products. Stat. Bull. 624, 1–17.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Joanna Puła,
Teofil Łabza,
The influence of organic fertilization on the content of mineral nutrients in a light soil ploughing layer
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Piotr Kraska,
Sylwia Andruszczak,
Paweł Gierasimiuk,
Sylwia Chojnacka,
The effect of subsurface mineral fertilizer application on the yield and seed quality of soybean under no-tillage conditions
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 4 (2022)
-
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
The influence of tillage and chemical plant protection on weed infestation of winter spelt wheat cultivars (Triticum aestivum ssp. spelta) growing in continuous crop
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 4 (2017)
-
HALINA LIPIŃSKA,
RAFAŁ KORNAS,
IZABELLA JACKOWSKA,
WOJCIECH LIPIŃSKI,
ANDRZEJ BOCHNIAK,
MAŁGORZATA GOLIASZ,
Influence of selected environmental and production factors on mineral nitrogen loss
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 4 (2016)
-
SŁAWOMIR JUŚCIŃSKI,
The analysis of demand for technical maintenance services of farm vehicles and machines in the context of the distance from the service point
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 3 (2012)
-
KATARZYNA KRUK,
MAGDALENA ZAPALSKA,
TADEUSZ WĘGOREK,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
Genetic diversity assessment of two Scots pine (Pinus sylvestris L.) populations from Puławy area
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 2 (2012)
-
Honorata Danilčenko,
Elvyra Jariene,
Aurelija Paulauskiene,
Jurgita Kulajtiene,
Pranas Viskelis,
The effect of fertilization on quality and chemical composition of pumpkins
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Stanisław Deryło,
Kazimierz Szymankiewicz,
Plonowanie i zachwaszczenie ziemniaka w warunkach zróżnicowanego poziomu agrotechniki na glebie lekkiej
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
BARBARA MISZTAL-MAJEWSKA,
Effect of stubble crops and tillage system on spring wheat grain quality in short-lived monoculture
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 2 (2014)
-
PIOTR BARBAŚ,
BARBARA HELENA SAWICKA,
The influence of methods of potato weed control and meteorological conditions on shaping the tuber yield structure
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 3 (2019)
<< < 18 19 20 21 22 23 24 25 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.