Abstrakt
Celem artykułu jest zdefiniowanie bezpieczeństwa żywnościowego, jego sposób pomiaru oraz analiza stanu produkcji rolniczej i samowystarczalności żywnościowej. Polska w chwili obecnej pod względem powierzchni użytków rolnych zajmuje 59 miejsce w Świecie i 5 w Unii Europejskiej. Pod względem ludności pracującej w rolnictwie Polska jest na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej.
Wyniki badań dotyczących produkcji oraz zużycia podstawowych surowców rolnych wskazują, że Polska jest krajem w większości nadwyżkowym w produkcji żywności. W latach 2010-2020 stopień samowystarczalności w zakresie zbóż podstawowych był zróżnicowany, jednakże w badanym okresie wystąpiła nadwyżka zbóż. Podobnie było z produkcją ziemniaków i warzyw. Jedynie w niektórych latach obserwowany był deficyt w produkcji owoców lub produkcja na poziomie zużycia krajowego. W przypadku mleka i jaj w całym analizowanym okresie Polska była samowystarczalna żywnościowo, a dynamika wzrostu nadwyżki mleka i jaj następowała proporcjonalnie do lat. W latach 2010-2020 Polska dysponowała dużymi nadwyżkami mięsa drobiowego i wołowego, które u ujęciu dynamicznym co roku wzrastały. Poziom samowystarczalności w zakresie mięsa wieprzowego wykazywał dużą zmienność, w latach 2010-2015 nastąpił deficyt, który zmniejszał się corocznie, tak aby w roku 2018-2020 osiągnąć nadwyżkę, wynoszącą odpowiednio 71, 62 i 40 tys. ton. Badania wielkości salda bilansu handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi Polski nie potwierdziły samowystarczalności żywnościowej kraju w roku 2010, natomiast w latach 2015-2020 saldo było dodatnie i wzrastało w przeciągu badanego okresu, co oznacza, że Polska eksportowała więcej artykułów rolno-spożywczych niż importowała.
Ekonomiczna dostępność żywności mimo wzrostu cen żywności pozostała na stabilnym poziomie, prawdopodobnie dzięki wzrostowi poziomu płac w kraju. Jednak wśród najsłabszej dochodowo części społeczeństwa wiele gospodarstw domowych deklaruje brak możliwości zapewnienia co drugi dzień posiłku z mięsem czerwonym, drobiowym lub ryb. Także zastanawiające jest systematyczne obniżanie się wartości kalorycznej spożycia, które w 2019 roku osiągnęło niepokojącą wartość 1999 kcal spożycia dziennie przez jednego statystycznego Polaka.
Bibliografia
- Babiak J., 2011. Możliwości produkcyjne rolnictwa a sytuacja żywnościowa świata [The production capacity of the agriculture and food situation in the world]. Polityki Eur. Finanse i Mark. 5(54), 5–16. https://sj.wne.sggw.pl/pdf/PEFIM_2011_n54_s5.pdf [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Baranowska-Skimina A., 2012. Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks 2012 [Food safety in the world: the index of 2012]. https://www.egospodarka.pl/83102,Bezpieczenstwo-zywnosci-na-swiecie-Indeks-2012,1,39,1.html [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Ballenger N., Mabbs-Zeno C., 1992. Treating food security and food aid issues at the GATT. Food Policy 17(4), 264–276. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0306-9192(92)90086-D [date od access: 01.04.2022]
DOI: https://doi.org/10.1016/0306-9192(92)90086-D
- Bielski S., Marks-Bielska R., 2018. Bezpieczeństwo żywnościowe i energetyczne w kontekście produkcji biokomponentów płynnych [Food and energy security in the context of liquid biocomponents production]. Przeds. Zarz. 19(4), 145–159. http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171539817 [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Bielski S., Romaneckas K., Novikova A., Šarauskis E., 2019. Are higher input levels to triticale growing technologies effective in biofuel production system?. Sustainability 11, 5915. https://doi.org/10.3390/su11215915
DOI: https://doi.org/10.3390/su11215915
- Commission of the European Communities, 2000. White Paper on Food Safety, Brussels, 12 January 2000 COM (1999) 719 final, https://food.ec.europa.eu/system/files/2018-09/gfl_white-paper_food-safety_2000_en.pdf [date of access: 01.04.2022].
- Dz.U. z 2010 r. Nr 21, poz. 105 – Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw [Act of 8 January 2010 amending the Act on Food Safety and Nutrition, and Some Other Acts], https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20100210105 [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Dz.U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 – Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia [Act of 25 August 2006 on the Safety of Food and Nutrition]. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20061711225 [date of Access: 01.04.2022; in Polish].
- EU-SILC, 2022. Database: Population and social conditions, income, social inclusion and living conditions, material deprivation (ilc_mdes03). Eurostat, 2022, 48, http://www.eurostat.eu [date of access: 01.04.2022].
- FAO Rome, 1996. Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action, 1996, World Food Summit 13–17 November 1996, FAO, Rome, http://www.fao.org [date of access: 01.04.2022].
- FAO Rome, 2002. Food security, Policy Brief, http://www.fao.org [date of access: 01.04.2022].
- FAO Rome, 2003. Trade Reforms and Food Security. Conceptualizing the linkages, http://www.fao.org [date of access: 01.04.2022].
- FAO Rome, 2009. The State of Food Insecurity in the World 2009. Economic crises – impacts and lesson learned, http://www.fao.org [date of access: 01.04.2022].
- Gasz M., 2014. Strategia Europa 2020 – Założenia i perpsektywy [Europe 2020 Strategy – Assumptions and Prospects for Completion]. Nierówności Społ. Wzrost Gospod. 38(2), 85–97. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171282659 [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Global Food Security Index 2020, http://foodsecurityindex.eiu.com [date of access: 01.04.2022].
- Grębowiec M., 2012. Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na zmiany w podejściu do zapewnienia jakości produktów żywnościowych [Influence of the Polish accession to the European Union on enterprises’ approach to food products quality management]. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Probl. Rol. Światowego 12(27), 63–74. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171344187 [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Gulbicka B., Kwasek A., Obiedzińska A., 2015. Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (33). Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski. [The research on agriculture socially sustainable (33). Analysis of food security of Poland], red. nauk. M. Kwasek. IERGIŻ, Warszawa, pp. 139, https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/10282/nr%2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y [date od access: 01.04.2022; in Polish].
- GUS, 2018a. Dział XVI. Rolnictwo [Section XVI. Agriculture]. In: Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej [Statistical yearbook of the Republic of Poland]. Warszawa, 461–486, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2018,2,18.html [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- GUS, 2021a. Dział XVI. Rolnictwo [Section XVI. Agriculture]. In: Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej [Statistical yearbook of the Republic of Poland]. Warszawa, 461–486, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik--statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2021,2,21.html [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- GUS, 2021b. Dział II. Gospodarka żywnościowa. Handel zagraniczny [Section II. Food industry. Foreign trade]. In: Rocznik statystyczny rolnictwa [Statistical yearbook of agriculture]. Warszawa, 231–347, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2021,6,15.html [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- GUS, 2021c. Dział III. Przegląd międzynarodowy [Section III. Review international]. In: Rocznik statystyczny rolnictwa [Statistical yearbook of agriculture]. Warszawa, 348–439, https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2021,6,15.html [date of accessed: 01.04.2022; in Polish].
- GUS, 2022. Polska – Roczne wskaźniki makroekonomiczne [Poland – Annual macroeconomic indicators]. Warszawa. https://stat.gov.pl/wskazniki-makroekonomiczne/ [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Hałasiewicz A., 2011. Rozwój obszarów wiejskich w kontekście zróżnicowań przestrzennych w Polsce i budowania spójności terytorialnej kraju. Ekspertyza [Rural development in the context of spatial differentiations in Poland and build cohesion country Expertise]. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, http://www.mrr.gov.pl [date of access: 01.04.2013; in Polish].
- http://www.irinnews.org/Theme/FOO/Food-Security [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Jiren T.S., Dorresteijn I., Hanspach J., Schultner J., Bergsten A.M., Jager N., Senbeta F., Fischer J., 2020. Alternative discourses around the governance of food security: A case study from Ethiopia. Glob. Food Secur. 24, 100338. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100338
DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.100338
- Klikocka H., Klikocki O., 2017. Analysis of food security in Poland in relation to sustainable development of agricultural production. Intercathedra. 33/4, 41–52. https://www1.up.poznan.pl/intercathedra/files/Intercathedra%202017%20No%2033-4.pdf [date of access: 01.04.2022].
- Klikocka H., 2020. Assumptions and implementation of smart growth and inclusive growth targets under the Europe 2020 Strategy. Eur. Res. Stud. J. 22(2), 199–217. https://doi.org/10.35808/ERSJ/1433
DOI: https://doi.org/10.35808/ersj/1433
- Kraciuk J., 2016. Bezpieczeństwo żywnościowe w procesie globalizacji sektora rolnego [Food security in the process of globalisation of the agricultural sector]. J. Mod. Sci. 1(28), 251–262.
- http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-edd8f59f-0891-4003-93c7-c0c239be308c [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Kwasek M., 2012. Wzorce konsumpcji żywności w Polsce. [Patterns of food consumption in Poland]. Stud. Monogr. – Inst. Ekon. Rol. Gospod. Żywn. 153 [in Polish].
- Leakey R.R., 2018. Converting ‘trade-offs’ to ‘trade-ons’ for greatly enhanced food security in Africa: multiple environmental, economic and social benefits from ‘socially modified crops’. Food Secur. 10(3), 505–524. https://doi.org/10.1007/s12571-018-0796-1
DOI: https://doi.org/10.1007/s12571-018-0796-1
- Leśkiewicz K., 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe i bezpieczeństwo żywności – aspekty prawne [Food security and food safety – legal aspects]. Prz. Prawa Rol. 1(10), 179–198. https://hdl.handle.net/10593/4347. [date of access: 01.04.2022; in Polish]. Marzęda
- Młynarska K., 2014. Globalne zarządzanie bezpieczeństwem żywnościowym na przełomie XX i XXI wieku [Global management of food security at the turn of the twentieth and twenty-first centuries]. Wydawnictwo UMCS, Lublin 2014, pp. 93 [in Polish].
- Michna W., 1988. Bezpieczeństwo żywnościowe [Food security]. In: Encyklopedia agrobiznesu [Encyclopedia of agribusiness]. Fundacja Innowacja, Warszawa, 63–64 [in Polish].
- Mikuła A., 2012. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski [Polish food security]. Rocz. Ekon. Rol. Rozw. Obsz. Wiej. 99(4), 38–48. http://sj.wne.sggw.pl/article-RNR_2012_n4_s38/ [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Mikuła A., 2017. Demograficzne uwarunkowania światowego i krajowego popytu na żywność w latach 2000–2015 [Demographic determinants of global and domestic demand for food in the years 2000–2015]. In: K. Świetlik (ed.), Ewolucja światowego i krajowego popytu na żywność w kontekście zmian demograficznych i bezpieczeństwa żywnościowego [The evolution of global and domestic demand for food in the context of demographic change and food security]. Monografie Planu Wieloletniego 65, IERiGŻ, 17–49 [in Polish].
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 2008. Sektorowa strategia bezpieczeństwa w działach administracji rządowej rolnictwo, rozwój wsi, rynki rolne, rybołówstwo [Sector security strategy in the government departments of agriculture, rural development, agricultural markets, and fisheries]. Warszawa, http://mrirw.gov.pl [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- ONZ-UN, 2015. Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju [Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development]. A/Res/70/1. https://www.unic.un.org.pl/files/164/Agenda%202030_pl_2016_ostateczna.pdf [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Pawlak K., 2017. Problemy światowego i europejskiego bezpieczeństwa żywnościowego [Problems of global and European food security]. In: K. Świetlik (ed.), Ewolucja światowego i krajowego popytu na żywność w kontekście zmian demograficznych i bezpieczeństwa żywnościowego [The evolution of global and domestic demand for food in the context of demographic change and food security]. Monografie Planu Wieloletniego 65, IERiGŻ, 50–89 [in Polish].
- Shaw D.J., 2007. World food security: a history since 1945. Palgrave Macmillan, New York, pp. 526.
- Skrzypczyńska J., 2011. Międzynarodowe aspekty reform Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej [International aspects of the reform of the common agricultural policy of the European Union]. Prz. Prawa Rol. 1(8), 89–108. https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/1600/1/skrzypczy%C5%84ska.pdf [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Sobiecki R., 2007. Globalizacja a funkcja polskiego rolnictwa [Globalization and Polish agriculture]. SGH, Warszawa.
- Świetlik K., 2017. Wprowadzenie [Introduction]. In: K. Świetlik (ed.), [The evolution of global and domestic demand for food in the context of demographic change and food security]. Monografie Planu Wieloletniego 65, IERiGŻ, 7–16 [in Polish].
- Universal Declaration of Human Rights, https://www.unesco.pl/fileadmin/user_upload/pdf/Powszechna_Deklaracja_Praw_Czlowieka.pdf [date of access: 01.04.2022; in Polish].
- Van Meijla H., Shutes L., Valin H., Stehfest E., van Dijk M., Kuiper M., Tabeau A., Zeist W.J., Hasegawa T., Havlikc P., 2020. Modelling alternative futures of global food security: Insights from FOODSECURE. Glob. Food Secur. 25, 100358. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100358
DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100358
Downloads
Download data is not yet available.
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Kontrola obecności mykotoksyn w produktach rolniczych i żywności. Cz. I. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
Marta Wyzińska,
Jerzy Grabiński,
Alicja Sułek,
Porównanie opłacalności uprawy żyta ozimego w warunkach różnych technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
EUGENIA CZERNYSZEWICZ,
Wpływ członkostwa w organizacji producentów na postawy sadowników w zakresie bezpieczeństwa
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
Alicja Sułek,
Adam Harasim,
Plonowanie i efekty ekonomiczne produkcji pszenicy ozimej i jarej w stanowisku po buraku cukrowym
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
Anna Nowak,
Volodymdyr Kovaliv,
Karolina Rulitska,
Ocena potencjału produkcyjnego rolnictwa oraz efektywności jego wykorzystania w Polsce i na Ukrainie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
JACEK ANTONKIEWICZ,
CZESŁAWA JASIEWICZ,
WOJCIECH KĘPKA,
AGNIESZKA KOWALEWSKA,
ROBERT PEŁKA,
TOMÁŠ LOŠÁK,
JAROSLAV HLUSEK,
Wpływ popiołu paleniskowego i zanieczyszczenia gleby kadmem na skład chemiczny kukurydzy
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
Anna Jama-Rodzeńska,
Bernard Gałka,
Wpływ nawozów fosforowych powstałych na bazie osadów ściekowych na plonowanie, skład chemiczny roślin i gleby
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
Elżbieta Jolanta Bielińska,
Migracja substancji szkodliwych z opakowania do żywności
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
HELENA ŁABUDA,
HALINA BUCZKOWSKA,
AGNIESZKA NAJDA,
Stan produkcji fasoli konsumpcyjnej w Polsce w latach 2004–2017 oraz właściwości prozdrowotne nasion (Phaseolus ssp.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.