Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 79 Nr 3 (2024)

Artykuły

Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w świetle globalnych uwarunkowań demograficznych, klimatycznych i społeczno-ekonomicznych

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5406
Przesłane: 10 lipca 2024
Opublikowane: 13-01-2025

Abstrakt

W pracy podjęto problematykę bezpieczeństwa żywnościowego, którego zapewnienie jest związane z prawem człowieka do życia i rozwoju. Celem artykułu jest wskazanie i określenie uwarunkowań demograficznych, społeczno-ekonomicznych i klimatycznych mających wpływ na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie globalnym. Jest to ważne zagadnienie, ponieważ na przestrzeni lat rosną problemy i wyzwania związane z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, likwidacją głodu i niedożywienia w różnych regionach świata, a z drugiej strony obserwujemy zmiany klimatyczne, konflikty społeczne i pogłębienie nierówności w dostępie do żywności. Problematykę zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego analizowano przy zastosowaniu metody przeglądu literatury, pozyskanej z krajowych i zagranicznych baz danych. Stwierdzono, że na różne wymiary bezpieczeństwa żywnościowego wpływa wiele różnorodnych czynników, których zakres i siła oddziaływania zależy od skali ich rozpatrywania

Bibliografia

  1. Abay K.A., Breisinger C., Glauber J., Kurdi S., Laborde D., Siddig K., 2023. The Russia-Ukraine war: Implications for global and regional food security and potential policy re-sponses. Glob. Food Sec. 36, 100675. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2023.100675.
  2. Al-Rousan N., Al-Najjar H., Al-Najjar D., 2024. The impact of Russo-Ukrainian war, COVID-19, and oil prices on global food security. Heliyon 10 (8), e29279. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e29279.
  3. Alvaredo F., Chancek L., Saez P.E., Zucman G. (eds), 2018. World Inequality Report 2018,, Harvard University Press. https://doi.org/10.4159/9780674984769
  4. Bailey R., Wellesley L., 2017. Checkpoints and Vulnerabilities in the global food trade. Chat-ham House Report, Chatham House, The Royal Institute of International Affairs. https://www.chathamhouse.org/sites/default/files/publications/research/2017-06-27-choke points-vulnerabilities-global-food-trade-bailey-wellesley-final.pdf [dostęp: 9.09.2022].
  5. Barman A., Das R., De P.K., 2021. Impact of COVID-19 in the food supply chain: Distribution and recovery strategy. Current Research in Behavioral Sciences 2., 100017. https://doi.org/10.1016/j.crbeha.2021.100017
  6. Blome S., Franzke K., Beer M., 2020. African swine fever – A review of current knowledge. Virus Res. 287(2), 198099. https://doi.org/10.1016/j.virusres.2020.198099
  7. Campi M., Duenas M., Fagiolo G., 2021. Specialization in food production affects global food security and food systems sustainability. World Dev. 141, 105411. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2021.105411
  8. Causes and effects of climate change, 2024. https://www.un.org/en/climatechange/science/causes-effects-climate-change
  9. Cure J.D., Acock B., 1986. Crop responses to carbon dioxide doubling: a literature survey, Agric. For. Meteorol. 38, 127–145.
  10. Devadoss S., Ridley W., 2024. Impacts of the Russian invasion of Ukraine on the global wheat market. World Dev. 173, 106396. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2023.106396
  11. FAO, 2002.World Agriculture: towards 2015/2030. Summary report. Rome.
  12. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2022. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more af-fordable. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/cc0639en
  13. Filho W.L., Fedoruk M., Paulino Pires Eustachio J.H., Barbir J., Lisovska T., Lingos A., Baars C., 2023. How the War in Ukraine Affects Food Security. Foods 12, 3996. https://doi.org/10.3390/foods12213996
  14. Fischer R.A., Byerlee D., Edmeades G.O., 2014. Crop yields and global food security. Will yield increase continue to feed the world?. ACIAR, Monograph No. 158. Australian Cen-tre for International Agricultural Research: Canberra. xxii + 634 , 18.
  15. Gross M., 2022. Global food security hit by war. Curr. Biol. 32(8), R341-R343. https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.04.007
  16. Hatab A.A., Lagerkvist C.J., 2024. Perceived business risks and observed impacts of the Rus-sian-Ukraine war among small- and medium-sized agri-food value chain enterprises in Egypt. Food Policy 127, 102712. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2024.102712.
  17. IPCC, 2014. Climate Change 2014: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, R.K. Pachauri and L.A. Meyer (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, 151 pp. https://archive.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/ SYR_AR5_ FINAL _full_ wcover.pdf
  18. Karaczun Z.M., Kozyra J., 2020. Wpływ zmian klimatu na bezpieczeństwo żywnościowe Pol-ski. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  19. Kemmerling B., Schetter K., Wirkus L., 2022. The logics of war and food (in)security. Glob. Food Sec. 33, 100634. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2022.100634
  20. Khoury C.K., Bjorkman A.D., Dempewolf H., Ramirez-Villegas J., Guarino L., Jarvis A., Rieseberg L.H., Struik P.C., 2014. Increasing homogeneity in global food supplies and the implications for food security. PNAS 111 (11), 4001-4006. https://doi.org/10.1073/pnas.1313490111
  21. Kovats R.S., Edwards S.J., Hajat S., Armstrong B.G., Ebi K.L., Menne B., 2004. The effect of temperature on food poisoning: a time-series analysis of salmonellosis in ten European countries. Epidemiol. Infect. 132, 443-453. https://doi.org/10.1017/S0950268804001992
  22. Kugiel P., 2022. Biuletyn PISM, 63 (2482) [dostęp: 5.09.2022].
  23. Leakey A.D.B., 2009. Rising atmospheric carbon dioxide concentration and future of C4 crops for food and fuel. Proc. R. Soc. B. 276, 2333–2343. https://doi.org/10.1098/rspb.2008.1517
  24. Li L., Li X., Zheng X., Li X., Jiang T., Ju H., Wan X., 2022. The effects of declining soil moisture levels on suitable maize cultivation areas in Northeast China. J. Hydrol. 608, 127636. https://doi.org/10.1016/j.jhydrol.2022.127636
  25. Manetu W.M., Karanja A.M., 2021. Waterborne disease risk factors and intervention practices: A review. OALib. Journal 8 (5),1–11. https://doi.org/10.4236/oalib.1107401
  26. Mimura N., 2013. Sea-level rise caused by climate change and its implications for society, Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 89(7), 281–301. https://doi.org/10.2183/pjab.89.281
  27. Nicholls R.J., Marinova N., Lowe J.A., Brown S., Vellinga P., de Gusmão D., Hinkel J., Tol R.S.J., 2011. Sea-level rise and its possible impacts given a ‘beyond 4oC world’ in the twenty-first century. Philos Trans A Math Phys Eng Sci. 369, 161-181. DOI: 10.1098/rsta.2010.0291
  28. Pawłowski L. 2022. Rola rolnictwa w ograniczaniu zmian klimatu. Aktualności UP w Lublinie 4/110, 26–27.
  29. Portner L.M., Lambrecht N., Springmann M., Bodirsky B.L., Gaupp F., Freund F., Lotze-Campen H., Gabrysch S., 2022. We need a food system transformation – In the face of the Russia-Ukraine war, now more than ever. One Earth 5(5), 470–472. https://doi.org/10.1016/j.oneear.2022.04.004
  30. Rosegrant M., Cline S.A., 2003. Global food security: Challenges and policies. Science 302 (5652), 1917-1919. https://doi.org/10.1126/science.1092958
  31. Rudolfsen I., Bartusevičius H., van Leeuwen F., Østby G., 2024. War and food insecurity in Ukraine. World Dev. 180, 106647. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2024.102712
  32. Schmidhuber J., Tubiello F.N., 2007. Global food security under climate change. PNAS 104(50), 19703–19708. https://doi.org/10.1073.pnas.0701976104
  33. Schnurr R.E.J., Walker T.R., 2019. Marine transportation and energy use. Reference module. Earth Systems Environ. Sci. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-409548-9.09270-8
  34. Snyder H., 2019. Literature review as a research methodology: An overview and guidelines. J. Bus. Res. 104, 333–339. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2019.07.039
  35. Staver Ch., Pemsl D., Scheerer L., Vicente L.P., Dita M., 2020. Ex Ante Assessment of Re-turns on Investments to address the impact of Fusarium Wilt Tropical Race 4 on global banana production, Front. Plant. Sci. 11, 844. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.00844
  36. Sterk G., Stoorvogel J., 2020. Desertification – Scientific versus political realities., Land 9, 156. DOI:10.3390/land9050156
  37. Strange R.N., Scott P.R., 2005. Plant Disease: A threat to global food security. Annu. Rev. Phytopathol. 43, :3.1–3.34. https://doi.org/10.1146/annurev.phyto.43.113004.133839
  38. Swinnen J., McDermott J. (ed.) 2020. COVID-19 & Global Food Security. IFPRI. https://ebrary.ifpri.org/utils/getfile/collection/p15738coll2/id/133762/filename/133971.pdf [dostęp: 5.09.2022].
  39. Taub D.R., Miller B., Allen H., 2007. Effects of elevated CO2 on the protein concentration of food crops: a meta-analysis. Glob. Chang. Biol. 14(3), 556–564. https://doi.org/10.1111/j.1365-2486.2007.01511.x
  40. Tetteh J., Ntsiful E., 2023. A comparative analysis of the performances of macroeconomic indicators during the Global Financial Crisis, COVID-19 Pandemic and The Russia-Ukraine War: The Ghanaian case. Res. Glob. 7, 100174. https://doi.org/10.1016/j.resglo.2023.100174
  41. Tubiello F.N., Fischer G., 2007. Reducing climate change impacts on agriculture: Global and regional effects of mitigation, 2000-2080. Technol. Forecast. Soc. Change 74, 1030–1056.
  42. Wheeler T., von Braun J., 2013. Climate Change Impacts on Global Food Security. SCIEN-CE341 (6145), 508-513. https://doi.org/10.1126/science.1239402
  43. Wiśniewska M., Wyrwa J., 2022. Bezpieczeństwo żywności i żywnościowe w okresie pandemii. Ujęcie interdyscyplinarne. PTE, Zielona Góra.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.