Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 2 (2003)

Artykuły

Ocena wybranych cech jakościowych świeżych i mrożonych owoców sześciu odmian truskawki

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2003.2.14
Przesłane: 25 lipca 2022
Opublikowane: 2003-12-31

Abstrakt

Eksport mrożonych i świeżych owoców jagodowych, szczególnie truskawki do krajów UE odgrywa ważną rolę w gospodarce naszego kraju. Przy obecnym stanie zamrażalnictwa w Polsce oraz wzrastającej konkurencji truskawek z Hiszpanii, Maroka i Chin, zachodzi konieczność rozwoju rynku truskawki deserowej i wprowadzenia do uprawy nowych atrakcyjnych dla konsumentów odmian. Celem badań było określenie podstawowych parametrów chemicznych świeżych owoców truskawek oraz podczas ich składowania w temp. ok. -20°C. Materiał badawczy stanowiły truskawki odmian: "Pandora", "Elsanta", "Senga Sengana", "Tarda Vicoda", "Marmolada" ("Onebor") i "Kent". Owoce pochodziły z plantacji towarowej zlokalizowanej w pobliżu Szczecina, ze zbiorów roku 1999 i 2000. Na podstawie dwuletnich obserwacji można stwierdzić, że badane odmiany nie różniły się istotnie między sobą pod względem średniej zawartości ekstraktu i suchej masy. Analiza statystyczna wykazała, że w sposób istotny w czasie składowania mrożonek zmieniała się zawartość witaminy C i sacharozy. Świeże truskawki odznaczały się istotnie większą zawartością tych składników niż po 4 i po 8 miesiącach przechowywania zamrażalniczego.

Bibliografia

Błoński Z., Jędrzejczak A., Wąsowicz L., 1987. Ubytki naturalne zamrożonych owoców i warzyw powstające podczas ich przechowywania. Cz. 2. Wpływ ususzki na zmiany jakościowe zamrożonych owoców i warzyw. Chłodnictwo 22(2), 15–17.
Drzazga B., 1997. Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. WSiP, Warszawa.
Gruda Z., Postolski J., 1999. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa.
Gwozdecki J., 2002. Odmiany truskawki w rejestrze i w badaniach. Owoce Warzywa, Kwiaty 6, 2.
Jędrzejewska J., Wąsowicz L., 1998. Eksport mrożonych owoców ze szczególnym uwzględnieniem eksportu truskawek. Chłodnictwo 33(9), 102–103.
Kmiecik W., Jaworska G., Lisiewska Z., 2000. Effect of Sucrose, L-ascorbic Acid and Pectin on the Quality of Frozen Strawberries. EJPAU, Food Science and Technology, Volume 3, Issue 2. http://www.ejpau.media.pl/series/volume3/issue2/food/art-01.html
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
Kubiak K., 2001. Truskawki w kraju i za granicą. Owoce Warzywa Kwiaty 12, 2–3.
Kubuj L., Rychter S., 1985. Wartość handlowa truskawek mrożonych. Chłodnictwo 20(12), 20–23.
Lempka A., 1975. Towaroznawstwo produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
Łukasik G., 1998. Wymagania eksportowe stawiane owocom jagodowym. Hasło Ogrodnicze 6, 17–18.
Małolepszy B., 1985. Określenie strat jakości truskawek od momentu zbioru do zamrożenia oraz w czasie przechowywania w stanie zamrożonym. Chłodnictwo 20(6), 19–20.
Masny A., Markowski J., Żurawicz E., 1999. Możliwości intensyfikacji produkcji truskawek w Polsce przez hodowlę nowych odmian. Zesz. Nauk. AR Kraków 66, 319–324.
Masny J., Markowski J., Żurawicz E., 2001. Ocena jakości najnowszych klonów truskawki hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Zesz. Nauk. Inst. Sadownictwa i Kwiaciarstwa 9, 179–184.
Piesiewicz H., Wasiluk M., 2000. Miss truskawka. Przegl. Piek. Cukier. 6, 50–53.
Płocharski W., Zbroszczyk J., 1989. Jakość i przydatność przerobowa nowych polskich odmian truskawek. Przem. Ferment. Owoc. Warz. 3, 16–18.
Saponikowa E. W., Dorofiejewa L. S., 1966. Oznaczenie zawartości kwasu askorbinowego w zabarwionych ekstraktach roślinnych metodą jodometryczną. Konsierwnaja i owoszcze suszilnaja promyszlennost’ 5, 29–31.
Zadernowski R., Oszmiański J., 1994. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART, Olsztyn.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.