Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 1 Nr 1 (2002)

Artykuły

Alternatywne formy nawożenia organicznego w uprawie kapusty głowiastej białej

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2002.1.5
Przesłane: 26 lipca 2022
Opublikowane: 2002-06-30

Abstrakt

Badano wpływ nawozów organicznych w postaci międzyplonów letnich przyorywanych w całości i w postaci resztek pozbiorowych oraz nawożenia słomą żytnią na plonowanie kapusty oraz zawartość suchej masy i witaminy C. Najwyższe plony kapusty uzyskano po nawożeniu facelią. Wyższe plony kapusty uzyskano po przyoraniu całej biomasy międzyplonu niż po przyoraniu resztek pozbiorowych. Spośród stosowanych dawek słomy żytniej najlepszym działaniem plonotwórczym charakteryzowała się słoma w dawce 4 t.ha -1. Nie zaobserwowano spadku zawartości suchej masy i witaminy C pod wpływem badanych rodzajów nawożenia organicznego.

Bibliografia

Batalin M., 1959. Działanie nawozów zielonych w poplonach głównych. Rocz. Nauk Rol., A, 80, 2, 261–269.
Bereniewicz A., Nowosielski O., 1985. Wpływ wzrastającego poziomu nawożenia mineralnego przy jednoczesnym nawożeniu organicznym i wapnowaniu na plon warzyw i zasolenie gleby. Cz. III. Kapusta. Biul. Warzyw., XXVIII, 77–94.
Biczak R., Grul E., Herman B., 1998. The effect of Npk fertilization on yield and content of clorophyll, sugars and ascorbic acid in celery. Folia Hort. 10, 2, 23–34.
Buczak E., 1967. Nawożenie organiczne i mineralne w płodozmianach warzywnych. Cz. III. Wpływ nawożenia obornikiem i nawozami zielonymi oraz wyłącznie mineralnego na plony warzyw. Rocz. Nauk Rol. A, 92, 4, 629–652.
Ceglarek F., Płaza A., Buraczyńska D., 1998. Alternatywne nawożenie organiczne ziemniaka jadalnego w makroregionie środkowowschodnim. Cz. I. Wartość nawozowa wsiewek poplonowych w zależności od sposobu ich użytkowania na tle obornika i nawożenia słomą. Rocz. Nauk Rol. A, 113, 3–4, 173–188.
Elkner K., Rumpel J., 1993. Wpływ nawożenia i zmianowania na jako owoców pomidora do przetwórstwa. Mat. konf. „O lepszą jakość produktów ogrodniczych”. IW Skierniewice, 132–134.
Jabłońska-Ceglarek R., 1981. Wpływ nawadniania, nawożenia obornikiem, nawożenia mineralnego oraz uprawy po poplonach na wartość odżywczą kapusty białej późnej i selera korzeniowego. Biul. Warzyw. XXV, 109–123.
Jabłońska-Ceglarek R., 1994. Sideral fertilizers applied in the form of summer catch crops on the cultivation of white cabbage. Part II. Effect of the fertilization with catch crops, straw and mineral elements as compared to farmyard manure on yields of white cabbage of the Kamienna Głowa. Sci. Pap. ATU Siedlce, Veget. Plants 41, 16–29.
Jabłońska-Ceglarek R., Wadas W., Franczuk J., Zaniewicz-Bajkowska A., 1998. Następcze działanie nawozów zielonych i słomy w uprawie ziemniaków wczesnych. Cz. II. Jako bulw. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 466, 355–364.
Kalisz A., Cebula S., 1999. Wpływ sposobu nawożenia azotem na wartość biologiczną kapusty pekińskiej uprawianej w okresie letnim. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 466, 209–217.
Kaniszewski S., Elkner K., Rumpel J., 1987. Effect of nitrogen fertilization and irigation on yield, nitrogen status and fruits of direct seed tomatoes. Acta Hort. 200, 195–202.
Kowalski R., 1984. Wpływ poplonów ozimych na plonowanie, wartość odżywczą i opłacalność produkcji kapusty głowiastej białej i buraków ćwikłowych. Rozpr. dokt. WSRP Siedlce.
Kozik E., 1998. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plon oraz zawartość cukrów i kwasu askorbinowego w siedmiu odmianach sałaty. Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych. Mat. konf. AR Lublin, 93–96.
Kropisz A., Wojciechowski J., 1978. Wpływ współdziałania nawożenia mineralnego i kompostów z odpadów miejskich na plon i skład chemiczny korzeni marchwi. Biul. Warzyw. XXI, 127–142.
Kuduk Cz., 1981. Wpływ nawożenia słomą na niektóre właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne gleby lekkiej oraz plony roślin. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu. Rol. XXV, 130, 69–87.
Malicki L., 1969. Nawożenie organiczne a intensyfikacja nawożenia mineralnego. Post. Nauk Rol. 3/4, 3–9.
Nowak W., 1989. Wpływ nawozów zielonych na zawarto masy organicznej i skład chemiczny gleby. Agron. Zach-Pom. 56, 58–62.
Nurzyński J., 1973. Wpływ makro- i mikroskładników na niektóre wskaźniki wartości odżywczej kapusty głowiastej białej i jarmużu. Cz. II. Wpływ na zawartość witaminy C, karotenu i węglowodanów. Rocz. Nauk Rol. A, 99, 3, 101–110.
Pawłowski F., Szymankiewicz K., 1988. Plonotwórczy efect płodozmianu bezobornikowego w warunkach gleby piaskowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 331, 217–225.
Romanov V., 1970. Predsestrenniki i urożaj. Kartofel i Owości 9, 27.
Wadas W., 1998. Efekty produkcyjne stosowania różnych form nawożenia organicznego w uprawie warzyw. Rocz. Nauk Rol. A, 113, 1–2, 202–210.
Wójcik-Wojtkowiak D., Politycka B., Mielcarz B., 2000. Wartość biologiczna warzyw nawożonych ziemią kompostową. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 364, 209–212.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.