Celem podjętych badań była ocena wpływu rodzaju podłoża i metody uprawy na plonowanie bazylii pospolitej (Ocimum basilicium L.). Rośliny uprawiano na podłożu do produk-cji rozsady, podłożu do produkcji rozsady z dodatkiem włókna kokosowego, mieszance torf

KAMILA BOJKO

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

JOANNA CZAJKA

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

EDWARD MELLER

Katedra Gleboznawstwa, Łąkarstwa i Chemii Środowiska, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

JUSTYNA SZYMAŃSKA

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin



Abstrakt

Celem podjętych badań była ocena wpływu rodzaju podłoża i metody uprawy na plonowanie bazylii pospolitej (Ocimum basilicium L.). Rośliny uprawiano na podłożu do produk-cji rozsady, podłożu do produkcji rozsady z dodatkiem włókna kokosowego, mieszance torfowej, mieszance torfowej z dodatkiem Osmocote i na glebie piaszczystej (kontrola). Zastosowano 3 metody uprawy: siew nasion wprost do doniczek (po 6, 8 lub 10 szt.), pikowanie siewek do doniczek (po 3, 4 lub 5 szt.) i sadzenie rozsady do doniczek (po 1, 2 lub 3 szt.). Oceniano plono-wanie oraz zawartość w surowcu bazylii wybranych składników mineralnych. Najlepiej plonowały rośliny uprawiane w mieszance torfowej z dodatkiem nawozu Osmocote. Największy udział liści w plonie ziela stwierdzono przy uprawie na glebie piaszczystej. Plon z 1 doniczki był największy przy uprawie z pikowania siewek. Natomiast przy uprawie z siewu nasion bezpośrednio do doni-czek rośliny były najbardziej ulistnione. Dodatkowo wraz ze wzrostem liczby roślin w jednej doniczce zwiększała się wielkość plonu i jednocześnie zmniejszał się udział liści w masie ziela.

Słowa kluczowe:

rośliny przyprawowe, uprawa w doniczkach, plon, składniki mineralne

Benedec D., Oniga I., Oprean R., Tamas M., 2009. Chemical composition of the essential oils of Ocimum basilicum L. cultivated in Romania. Farmacia 57 (5), 625–629.

Bianco V.V., 1992. Usual and special vegetable crops in mediterranean countries. Acta Hortic. 318, 65–76. Wpływ rodzaju podłoża i metody uprawy na plonowanie bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.) 41.

Biesiada A., Kuś A., 2010. The effect of nitrogen fertilization and irrigation on yielding and nutritional status of sweet basil (Ocimum basilicum L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9 (2), 3–12.

Brown S.H., 1991. Culinary herb use in southern California restaurants. Calif. Agric. 45, 4–6.

Fiedoruk Ł., Mazik M., Pastwa M., 2012. Encyklopedia ziół. Wyd. Dragon, Bielsko-Biała.

Filoda G., Kordana S., Nowak D., 1996. Instrukcja uprawy: Bazylia pospolita. IRiPZ, PRO-DRUK, Poznań.

Miele M., Dondero R., Ciarallo G., Mazzei M., 2001. Methyleugenol in Ocimum basilicum L. cv. Genovese Gigante. J. Agric. Food Chem. 49, 517–521.

Nguyen P.M., Kwee E.M., Niemeyer E.D., 2010. Potassium rate alters the antioxidant capacity and phenolic concentration of basil (Ocimum basilicum L.) leaves. Food Chem. 123, 1235–1241

Nurzyńska-Wierdak R., 2010. Bazylia pospolita. W: B. Kołodziej (red.), Uprawa ziół. PWRiL, Poznań, 120–124.

Nurzyńska-Wierdak R., 2011. Sweet basil (Ocimum basilicum L.) flowering affected by foliar nitrogen application. Acta Agrobot. 64 (1), 57–64.

Nurzyńska-Wierdak R., 2012. Ocimum basilicum L. – wartościowa roślina przyprawowa, lecznicza i olejkodajna. Praca przeglądowa. Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 22 (1), 20–30.

Purkayastha J., Nath S.C., 2006. Composition of the camphor-rich essential oil of Ocimum basilicum L. native to Northeast India. J. Essent. Oil Res. 18, 332–334.

Seidler-Łożykowska, Kaźmierczak K., Kucharski W.A., Mordalski R., Buchwald W., 2006. Plonowanie i jakość surowca bazylii pospolitej i majeranku ogrodowego z upraw ekologicznych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 51 (2), 157–160.

Seidler-Łożykowska K., Golcz A., Wójcik J., 2008. Yield and quality of sweet basil, savory, marjoram and thyme raw materials from organic cultivation on the composted manure. J. Res. Appl. Agric. Eng. 53 (4), 63–66.

Telesiński A., Grzeszczuk M., Jadczak D., Wysocka G., Onyszko M. 2013. Ocena zmian zawartości azotanów(V) w wybranych ziołach przyprawowych w zależności od sposobu ich utrwalenia i czasu przechowania. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (90), 168–176.

Pobierz

Opublikowane
2016-12-06



KAMILA BOJKO 
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
JOANNA CZAJKA 
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
EDWARD MELLER 
Katedra Gleboznawstwa, Łąkarstwa i Chemii Środowiska, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
JUSTYNA SZYMAŃSKA 
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin



Licencja

Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób. 

Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) 


Inne teksty tego samego autora