Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Plon kapsaicynoidów z owoców dwu odmian papryki ostrej (Capsicum annuum L.)

HALINA BUCZKOWSKA

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
https://orcid.org/0000-0003-1980-7704

ANDRZEJ SAŁATA

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
https://orcid.org/0000-0002-8162-6587

HELENA ŁABUDA

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
https://orcid.org/0000-0001-7297-1787

AGNIESZKA NAJDA

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
https://orcid.org/0000-0002-1185-8884


Abstrakt

The hot pepper fruits have a specific sharp and sour taste, which is conditioned by the presence of capsaicinoids. The aim of this study was to evaluate the marketable yield and yield of Capsici fructus of different parts of the fruit of Polish cultivars 'Bronowicka Ostra' and 'Orkan' as well as the yield of capsaicinoids. The highest average share in the marketable yield structure of each different parts of pepper fruit was shown by pericarp yield – 76.5%, placenta yield – 10.8%, seeds yield – 8.4% and peduncle yield – 4.3%. Average marketable yield of hot pepper fruits was 23.09 t·ha–1, Capsici fructus yield – 3.252 t·ha–1 and capsaicinoids yields: capsaicin – 0.566 kg·ha–1, dihydrocapsaicin – 53.7 g·ha–1.

Słowa kluczowe:

plon Capsici fructus, łożysko, nasiona, owocnia, szypułka

Pobierz

Opublikowane
19-12-2018



HALINA BUCZKOWSKA 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0003-1980-7704
ANDRZEJ SAŁATA 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0002-8162-6587
HELENA ŁABUDA 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0001-7297-1787
AGNIESZKA NAJDA 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0002-1185-8884



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora