EFFECT OF WINTER HARDINESS ON HAMBURG PARSLEY (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill var. tuberosum (Bernh.) Mart. Crov.) YIELD QUALITY

Robert Gruszecki

University of Life Sciences in Lublin

Andrzej Sałata

University of Life Sciences in Lublin



Abstract

Hamburg parsley is a vegetable that can overwinter in the field. One of the factors influencing surviving winter by plants is the selection of cultivar. In the experiment the relationship between winter hardiness of plants and the changes taking place in the structure of the yield obtained in spring was examined, in comparison to the crop harvested before winter, and Hamburg parsley cultivar. From among the plants of examined cultivars the winter conditions were best survived by ‘Bubka’, ‘Ołomuńcka’ and ‘Vistula’. The yield harvested in spring, as compared to that obtained in autumn, did not depend of the plants’ winter hardiness. Postponing the harvest term to spring decreased the quantities of obtained yields. From among the examined cultivars, only ‘Vistula’, ‘Eagle’
and ‘Ołomuńcka’ plants formed larger marketable yields of roots in spring. In the yield collected in spring there were more I class marketable roots (Ø 30–60 mm), and less small ones (Ø < 20 mm). The participation of bifurcated and rotted roots was also greater. Overwintering of plants caused the decrease of leaf yield quantity, with simultaneous improvement of marketable quality.

Keywords:

Cultivar, roots, leaves, yield structure, bifurcated roots, rotted roots

Andruszczak S., 2007. The effect of the method of plantation establishment and harvesting time on some morphological features of plants and essential oil content in lovage roots (Levisticum officinale Koch.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus, 6(1), 21–27.
Biesiada A., Kołota E., 1996. Wpływ nawożenia mineralnego na plonowanie, trwałość w przechowywaniu oraz przezimowanie w polu pietruszki korzeniowej. Mat. Konf. nt. „Przechowywanie i obrót produktami ogrodniczymi”, Kraków, 56–60.
Biesiada A., Kołota E., 2000. Overwintering of parsnip (Pastinaca sativa L.) in relation to mineral fertilization and agrotextile cover. Umbelliferae Improv. Newslet. Univ. Wisc., 10, 21–24.
Biesiada A., Kołota E., 2001. Wpływ dawki oraz sposobu nawożenia N i K na zimotrwałość pasternaku pod płaskim okryciem włókniną. Annales UMCS Sect. EEE, 9, Supl., 41–47.
Błażewicz M., Kęsik T., 1991. Wpływ głębokości siewu oraz zastosowania substancji zmniejszających zaskorupienie gleby na wschody, wzrost i plony pietruszki. Mat. Konf. Ogólnopol. Zjazdu Hod. Rośl. Warz., Kraków 5–6 lutego, 115–118.
Błażewicz-Woźniak M., 1997. Wpływ czynników agrotechnicznych na wschody, wzrost i plonowanie pietruszki korzeniowej, uprawianej na glebie zlewnej o nietrwałej strukturze. Część II. Wzrost i plon liści. Annales UMCS Sec. EEE, 5, 117–127.
Freeman G.G., Whenham R.J., Self R., Eagles J., 1975. Volatile flavour components of parsley leaves (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman). J. Sci. Food Agric., 26, 465–470.
Gruszecki R., 2000. Wpływ terminu siewu na wielkość i jakość plonu nasion pietruszki korzeniowej uprawianej metodą bezwysadkową. Roczniki AR Pozn. Ogrodnictwo 31, 289–293.
Gruszecki R., 2004. Effect of cultivar on early yield of parsley grown from the late summer sowing. Folia Hort., 16, 2, 27–32.
Gruszecki R., 2005. Ocena wybranych odmian pietruszki korzeniowej uprawianych w warunkach Lubelszczyzny. W monografii „Zmienność genetyczna i jej wykorzystanie w hodowli roślin ogrodniczych”. Wyd. ISK Skierniewice, 107–111.
Gruszecki R., 2007a. The effect of the method of leaves removing on storage ability of ‘Hamburg’ parsley. Veg. Crops Res. Bull., 66, 79–83.
Gruszecki R., 2007b. Wpływ odmiany na wielkość i jakość plonu pietruszki korzeniowej (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill var. tuberosum (Bernh) Mart. Crov.). Część I. Plon korzeni. Annales UMCS, Sec. EEE, 17, 27–34.
Gruszecki R., 2007c. Wpływ odmiany na wielkość i jakość plonu pietruszki korzeniowej (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill var. tuberosum (Bernh) Mart. Crov.). Część II. Plon liści. Annales UMCS, Sec. EEE, 17, 35–40.
Jabłońska-Ryś E., 2004. Wpływ blanszowania na zawartość związków terpenowych w wybranych odmianach pietruszki korzeniowej (Petroselinum crispum). Annales UMCS, Sec. E, Agricultura 59, 4, 2039–2044.
Jędras L., 1989. Termin siewu pietruszki nasiennej przy uprawie bezwysadkowej. Biul. Warz. Supl., II, 67–70.
Jędras L., 1991. Wpływ terminu siewu na wysokość i jakość plonu nasion trzech odmian pietruszki uprawianej systemem bezwysadkowym. Biul. Warz. 37, 109–118.
Kęsik T., Konopiński M., Błażewicz-Woźniak M., 1992. Wpływ niektórych zabiegów agrotechnicznych na plonowanie korzeniowych roślin warzywnych. Mat. Konf. II Ogólnopol. Zjazd Hodow. Rośl. Ogrod., Lublin, 137–140.
Kmiecik W., Lisiewska Z., 1997. Badania nad plonowaniem i jakością plonów liści pietruszki. Ogólnop. Konf. nt. „Produkcja warzyw do przetwórstwa”, Skierniewice 13–14 listopada, 59–62.
Kołota E., Biesiada A., 1998. Wpływ zabiegów agrotechnicznych na plonowanie wybranych gatunków warzyw polowych w uprawie na zbiór wczesny w świetle wyników badań własnych. Zesz. Nauk. ATR Bydg. Rolnictwo 42, 11–18.
Kołota E., Orłowski M., 1982. Możliwości uprawy marchwi z siewu wrześniowego na zbiór wczesny. Biul. Warz., 26, 53–64.
Konopiński M., Kęsik T., 1992. Plonowanie czterech polskich odmian pietruszki korzeniowej na tle zróżnicowanej normy i głębokości wysiewu nasion. Mat. Konf. II Ogółnopol. Zjazd Hodow. Rośl. Ogrod., Lublin 1992, 133–136.
Litka M., 1995. Warzywa korzeniowe – marchew jadalna, burak ćwikłowy, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy. Synteza wyników doświadczeń odmianowych. COBORU Słupia Wielka, 1052.
Litka M., 1996. Warzywa korzeniowe – marchew jadalna, burak ćwikłowy, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy. Synteza wyników doświadczeń odmianowych. COBORU Słupia Wielka, 1085.
Michalik B., Kabłak J., 1973, Wstępne badania nad przyspieszeniem rozwoju generatywnego marchwi jadalnej. Hod. Rośl. Aklim. Nasien, 17, 4, 255–270.
Nawrocki J., 1996. Podatność odmianowa korzeni wysadkowych pietruszki na porażenie przez patogeny grzybowe. Mat. Konf. VI Ogółnopol. Zjazd Hodow. Rośl. Ogrod. nt. „Hodowla roślin o podwyższonej jakości, Kraków 15–16 lutego, 404–406.
Nawrocki J., 2000. Ocena zdrowotności kilku odmian pietruszki korzeniowej. Zesz. Nauk. AR Krak. Ogrod. 364, 349–352.
Nawrocki J., Mazur S., Kućmierz J., 2001. Nawożenie mineralne a zdrowotność korzeni wysadkowych pietruszki. Mat. Konf. nt. „Biologiczne i agrotechniczne kierunki rozwoju warzywnictwa”. Skierniewice 21–22 czerwca, 162–163.
Petropoulos, S.A., Akoumianakis, C.A., Passam, H.C., 2005. Effect of sowing date and cultivar on yield and quality of turnip-rooted parsley (Petroselinum crispum ssp tuberosum). J. Food Agric. Environ. 3 (2), 205–207.
Polska Norma PN-R-75370. 1996. Pietruszka korzeniowa.
Robak J., Adamicki F., 2007. The effect of pre-harvest treatment with fungicide on the storage potential of root vegetables. Veg. Crop Res. Bull., 67, 187–196.
Rumpel J., Grudzień K., Borkowski J., 1995. Zimowanie warzyw pod osłoną z włókniny. Mat. Konf. nt. „Nauka Praktyce Ogrodniczej”. Lublin 14–15 września, 687–690.
Rumpel J., Kaniszewski S., 1994. Influence of nitrogen fertilization on yield and nitrate nitrogen content of turnip-rooted parsley. Acta Hort., 371, 413–419.
Simon J.E., Quinn J., 1988. Characterization of essential oil of parsley. J. Agric. Food Chem. 36, 467–472.
Tucker W.G., Cox C.J., 1978. Studies on the overwinter losses of carrots stored in situ. J. Hort. Sci., 53, 4, 291–294.
White J.M., Strandberg J.O., 1979. Physical factors affecting carrot root growth: water saturation of soil. J. Am. Soc. Hort. Sci., 104, 3, 414–416.
Download

Published
2010-09-30



Robert Gruszecki 
University of Life Sciences in Lublin
Andrzej Sałata 
University of Life Sciences in Lublin



License

 

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 


Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>