Porównanie jakości owoców trzech odmian leszczyny

Justyna Wieniarska



Elżbieta Szember



Iwona Szot



Danuta Murawska




Abstrakt

Doświadczenie przeprowadzono w latach 1998–2002 w Katedrze Sadownictwa Akademii Rolniczej w Lublinie. Materiałem doswiadczalnym była leszczyna. Rośliny trzech odmian: Olbrzymi z Halle, Kataloński i Webba Cenny posadzono w 1989 r. w rozstawie 4 × 3 m i prowadzono je w formie drzewek niskopiennych. Oceniano strukturę plonu, średnią masę pojedynczego orzecha i jądra, zawartość wody w jądrze bezpośrednio po zbiorze i po 8 tygodniach przechowywania w temperaturze pokojowej. W latach 1999-2001 określano ponadto zawartość tłuszczów i kwasu linolowego oraz makroskładników (N, P, K, Ca, Mg). Wykazano wyraźne różnice odmianowe w wielkości owoców i wartości badanych cech. Zawartości wody w jądrze orzechów wysuszonych wyniosła w zależności od odmiany od 3,79 do 29,6%. Ubytek masy podczas 8 tygodni dosuszania orzechów wynosił od 27,5 do 29,6%. Sposród badanych trzech odmian najlepszą jakością orzechów charakteryzował się ‘Olbrzymi z Halle’.

Słowa kluczowe:

leszczyna, odmiany, jakość owoców, kwasy tłuszczowe, skład chemiczny

Cimino G. Leuzzi U., Zino M., 1992. Impatto dell’attivita vulcanica sulla composizione minerale delle nocciole etnee (Corylus avellana). Rivista Soc. Itali. 21 (4), 545–549.
Helrich K., 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analitycal Chemists. Vol. I&II 15th edition by AOAC Inc. Arlington, Virginia, USA.
Farinelli D., Tombesi A., Boco M., Trappoloni C. S., 2001. Hazelnut (Corylus avellana L.) kernel quality during maturity in central Italy. Acta Hort. 556, 553–558.
Folch J., Lees M., Sloane-Stanley G. H., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226, 497–509.
Parcerisa J., Boatella J., Codony R., Rafacas M., 1998. Fatty acid and triacylglycerol composition of hazelnuts (Coryllus avellana L.) cultivated in Catalonia (Spain). The influence of geographical location. Res. Develop. Agric Food Chem. 2 (1), 11–25.
Piskornik Z., Korfel J., 1983. Quantitative and qualitative analysis of fatty acids in nuts of 10 filbert cultivars grown in Poland. Atti Convegno Internat. Sul Nocciuolo, Avellino, Italia,: 349–354.
Piskornik Z., Korfel J., 1993. Jakościowo ilościowa analiza kwasów tłuszczowych w oleju z orzechów laskowych pochodzących z Włoch i z Polski. Mat. Konf. „O lepszą jakość produktów ogrodniczych”. Akademia Rolnicza, Wydz. Ogrodniczy, z: 12, 1993 Kraków, 257–261.
Piskornik Z., Wojciechowska M., Korfel J., 1998. Uprawa leszczyny szansą sadownictwa makroregionu środkowo-wschodniego w przededniu przyjęcia Polski do Unii Europejskiej. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 57 (2), 573–577.
Santos A., Silva A. P., Rosa E., 1998. Shoot growth and yield of hazelnut (Corylus avellana L.) and the influence of climate: ten years of observations. J. Hort. Sci. Biotech. 73 (2), 145–150.
Pobierz

Opublikowane
2022-03-17



Justyna Wieniarska 
Elżbieta Szember 
Iwona Szot 
Danuta Murawska 



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>