Starzenie ciętych Liści Zantedeschia aethiopica i Z. elliottiana. Część III. Zawartość cukrów redukujących

Ewa Skutnik

SGGW

Julita Rabiza-Świder

SGGW

Mariusz Wachowicz

SGGW

Alexandra J. Łukaszewska

SGGW


Abstrakt

Zantedeschia aethiopica Zantedeschia elliottiana znajdują szerokie zastosowanie jako zieleń cięta. W doświadczeniach analizowano wpływ regulatorów wzrostu, skutecznych w opóźnianiu starzenia ciętych liści (benzyloadeniny i kwasu giberelinowego) oraz pożywki standardowej (8-HQC + 2% sacharozy) na zawartość cukrów redukujących. BA (0,1 mmol.dm -3) i GA 3 (0,25 mmol.dm -3) aplikowano w formie 24-godzinnego kondycjonowania. Traktowane i nietraktowane regulatorami wzrostu liście wstawione zostały do wody lub pożywki standardowej. W przypadku obu gatunków zawartość cukrów redukujących w trakcie ich starzenia się początkowo rosła, po czym spadała do poziomu 60-80% zawartości początkowej. Kondycjonowanie liści Z. aethiopica w roztworze BA nie zapobiegło spadkowi ich zawartości, podczas gdy skutecznym w opóźnieniu tego procesu okazało się traktowanie kwasem giberelinowym a co więcej - w przypadku Z. elliottiana odnotowano 20% wzrost. Pożywka standardowa spowodowała gwałtowny spadek zawartości cukrów rozpuszczalnych w ciętych liściach Z. aethiopica (do poziomu 12% zawartości początkowej), podczas gdy w liściach Z. elliottiana odnotowano spadek jedynie do poziomu 52% zawartości początkowej. Cytokinina nie złagodziła negatywnego wpływu pożywki standardowej na zawartość cukrów rozpuszczalnych, skuteczna natomiast okazał się GA 3.

Słowa kluczowe:

cukry redukujące, zieleń cięta, kwas giberelinowy, benzyloadenina, Zantedeschia aethiopica, Zantedeschia elliottiana

Ashraf M., Harris P. J. C., 2004. Potential biochemical indicators of salinity tolerance in plants. Plant Science 166, 3–16.
Chang H., Jones M. L., Banowetz G. M., Clark D. G., 2003. Overproduction of cytokinins in Petunia flowers transformed with PSAG12-IPT delays corolla senescence and decreases sensitivity to ethylene. Plant Physiol. 132, 2174–2183.
Chen S. J., Hung K. T., Kao C. H., 1997. Ammonium accumulation is associated with senescence of rice leaves. Plant Growth Regul. 21, 195–201.
Downs C. G., Somerfield S. D., Davey M. C., 1997. Cytokinin treatment delays senescence but not sucrose loss in harvested broccoli. Postharvest Biol. Tech. 11, 93–100.
Finger F. L., Campanha M. M., Barbosa J. G., Fontes P. C. R., 1999a. Influence of ethephon, silver thiosulphate and sucrose pulsing on bird-of-paradise vase life. R. Bras. Fisiol. Veg. 11, 119–122.
Finger F. L., Endres L., Masquim P. R., Puiatti M., 1999b. Physiological changes during postharvest senescence of broccoli. Pesq. Agropec. Bras. 34, 1565–1569.
Gan S., Amasino R. M., 1997. Making sense of senescence. Plant Physiol. 113, 313–319.
Gilman K. F., Steponkus P. L., 1972. Vascular blockage in cut roses. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 97, 662–667.
Huffaker R. C., 1990. Proteolytic activity during senescence of plants. New Physiologist 116, 199–231.
Ichimura K., Kawabata Y., Kishimoto M., Goto R., Hamada K., 2002. Variation with the cultivar in the vase life of cut rose flowers. Bull. Natl. Inst. Flor. Sci. 2, 9–20.
Koch K. E., 1996. Carbohydrate modulated gene expression in plants. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 47, 509–540.
Liao L.-J., Lin Y.-H., Huang K.-L., Chen W.-S., Cheng Y.-M., 2000. Postharvest life of cut rose flowers as affected by silver thiosulphate and sucrose. Bot. Bull. Acad. Sin. 41, 299–303.
León P., Sheen J., 2003. Sugar and hormone connections. Trends in Plant Science 8, 110–116.
Loreti E., De Bellis L., Alpi A., Perata P., 2001. Why and how do plant cells sense sugars? Annals of Botany 88, 803–812.
Luna C. M., Trippi V. S., 1986. Membrane permeability – regulation by exogenous sugars during senescence of oat leaf in light and darkness. Plant Cell Physiol. 27, 1051–1061.
Masclaux C., Valadier M.-H., Brugiere N., Morot-Gaudry J.-F., Hirel B., 2000. Characterization of the sink/source transition in tobacco (Nicotiana tabacum L.) shoot in relation to nitrogen management and leaf senescence. Planta 211, 510–518.
McCabe M. S., Garratt L. C., Schepers F., Jordi W. J. R. M., Stoopen G. M., Davelaar E., van Rhijn J. H. A., Power J. B., Davey M. R., 2001. Effects of PSAG-12-IPT gene expression on development and senescence in transgenic lettuce. Plant Physiol. 127, 505–516.
Mutui T. M., Emongor V. E., Hutchinson M. J., 2001. Effect of accel on the vase life and postharvest quality of Alstroemeria (Alstroemeria aurantiaca L.) cut flowers. Afr. J. Sci.Tech. 2, 82–88.
Nelson A., 1944. A photometric adaptation of the Somogyi method for determining glucose. J. Biol. Chem. 153, 375–380.
Paull R. E., Chantrachit T., 2001. Benzyladenine and the vase life of tropical ornamentals. Postharvest Biol. Tech. 21, 303–310.
Peeters K. M. U., Van Laere A. J., 1992. Ammonium and amino acid metabolism in excised leaves of wheat (Triticum aestivum) senescing in the dark. Physiol Plant. 84, 243–249.
Pramanik B. K., Matsui T., Suzuki H., Kosugi Y., 2004. Changes in activities of sucrose synthase and sucrose phosphate synthase and sugar content during postharvest senescence in two broccoli cultivars. Asian J. Plant. Sci. 3, 398–402.
Rabiza-wider J., Skutnik E., Wachowicz M., Łukaszewska. A. J., 2004. Senescence of cut leaves of Zantedeschia aethiopica and Z. elliottiana. Part II. Free amino acids accumulation in relation to soluble protein content. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 3(2), 67–74.
Rolland F., Moore B., Sheen J., 2002. Sugar sensing and signaling in plants. The Plant Cell, Supplement 2002, 185–205.
Skutnik E., Łukaszewska A., Serek M., Rabiza J., 2001. Effect of growth regulators on postharvest characteristics of Zantedeschia aethiopica. Postharvest Biol. Tech. 21, 241–246.
Skutnik E., Rabiza-Świder J., Łukaszewska A., 2003. Rola regulatorów wzrostu w procesie starzenia si ciętych liści roślin ozdobnych. Post. Nauk Roln. 3, 23–34.
Skutnik E., Rabiza-Świder J., Wachowicz M., Łukaszewska A. J., 2004. Senescence of cut leaves of Zantedeschia aethiopica and Z. elliottiana. Part I. Chlorophyll degradation. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 3(2), 57–65.
Sheen J., Zhou L., Jang J.-C., 1999. Sugars as signaling molecules. Current Opinion in Plant Biology 2, 410–418.
Tetley R. M., Thimann K. V., 1974. The metabolism of oat leaves during senescence: I. Respiration, carbohydrate metabolism, and the action of cytokinins. Plant Physiol. 54, 294–303.
Thimann K. V., Tetley R. R., Van Thanh T., 1974. The metabolism of oat leaves during senescence: II. Senescence in leaves attached to the plant. Plant Physiol. 54, 859–862.
Thimann K. V., Tetley R. M., Krivak B. M., 1977. Metabolism of oat leaves during senescence: V. Senescence in light. Plant Physiol. 59, 448–454.
Van Doorn W. G., 2004. Is petal senescence due to sugar starvation? Plant Physiol. 134, 35–42.
Wingler A., Von Schaewen A., Leegood R. C., Lea P. J., Quick W. P., 1998. Regulation of leaf senescence by cytokinin, sugars and light. Plant Physiol. 116, 329–335.
Yakimova E., Atanassova B., Kapchina-Toteva V., 1997. Longevity and some metabolic events in postharvest spray-carnation (D. caryophyllus f. spray, hort.) flowers. Bulg. J. Plant Physiol. 23, 57–65.
Yoshida S., 2003. Molecular regulation of leaf senescence. Current Opinion in Plant Biology 6, 79–84.
Pobierz

Opublikowane
2004-12-30



Ewa Skutnik 
SGGW
Julita Rabiza-Świder 
SGGW
Mariusz Wachowicz 
SGGW
Alexandra J. Łukaszewska 
SGGW



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora