Impingement technique in thawing of food and agriculture products

Dariusz Góral

Zakład Inżynierii Chłodnictwa Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-236 Lublin

Franciszek Kluza

Zakład Inżynierii Chłodnictwa Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-236 Lublin


Abstract

Possibility of impingement for food thawing process was studied. Also prediction of thawing time was tested. The carrot, potato and apple formed as a 1 cm × 1 cm × 1 cm cubes were thawing on impingement laboratory stand. Calculation of thawing time were realised using Plank’s model. It can be assumed that the using of impingement thawing led to thawing rate near rate of thawing in water. Results of statistical analysis provided to statement that the calculated thawing time obtained after Plank’s model lead to value with 24.8% error.

Keywords:

thawing time, impingement, food thawing

Cleland A. C., 1990. Food refrigeration processes analysis, design and simulation. Elsevier Applied Science, London.

Cleland D. J., Cleland A. C., Earle R. L., Byrne S. J., 1986. Prediction of thawing times for foods of simple shape. Int. J. Refrig. 9(6), 220–228.

Góral D., Kluza F., 2000. Próba oceny współczynnika wnikania ciepła w konwekcyjnym zamrażaniu żywności w powietrzu. Inżynieria Rolnicza 5 (16), 63-68.

Heldman D. R., Singh P. R., 1981. Food Process Engineering. Second Edition. The AVI Publishing Co., Inc. Westport.

Hossain M. M., Cleland D. J., Cleland A. C., 1992. Prediction of freezing and thawing times for foods of regular multi-dimensional shape by using an analytically derived geometric factor. Int. J. Refrig. 15(4), 227–234.

Gruda Z., Postolski J., 1999. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa.

Ignaczak R., Osińska E., Zalewski S., 1992. Optymalizacja procesu rozmrażania kurcząt metodą solankową. Przem. Gastr. 1, 7.

Pałacha Z., Remiszewska G., 1993. Temperatura krioskopowa żeli skrobiowych i żelatynowych. Chłodnictwo 5, 29–31.

Plank R., 1941. Beiträge zur Berechnung und Bewertung der Gefriergeschwindigkeit von Lebensmitteln. Kälte-Ind. Beih. 3(10) 1.

Salvadori V. O., Mascheroni R. H., 2002. Analysis of impingement freezers performance. J. Food Eng. 54, 133–140.

StatGraphics, 1991. Statistical Graphics System v 5.0, STSC Inc. Rockville.

Zalewski S. (red.), 1993. Podstawy technologii gastronomicznej. WNT, Warszawa.


Published
2003-06-30



Dariusz Góral 
Zakład Inżynierii Chłodnictwa Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-236 Lublin
Franciszek Kluza 
Zakład Inżynierii Chłodnictwa Akademii Rolniczej w Lublinie, ul. Doświadczalna 44, 20-236 Lublin



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>