Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 2 (2009)

Articles

Milk yield and chemical composition in ewes kept in pasture and indoor system of maintenance

Przesłane: kwietnia 19, 2021
Opublikowane: 2009-06-30

Abstrakt

The research was carried out in 2006 and 2007 on two genotypes of ewes: PLS (Polish Lowland sheep) and BCP (synthetic line), which were kept in two systems, namely on pasture and
in an indoor system of maintenance. The ewes in the indoor system of maintenance were kept in a building while being allowed to run outside, whereas in the pasture system they were kept in the open air all year round, while having access to a roofed shed. The aim of the research was to determine the influence of the system of maintenance on both the milk yield and its chemical composition. The research conducted reveals certain changes between these two systems as regards the 24-hour milk yield and the chemical composition of the ewes’ milk in subsequent control milking sessions. It was revealed that the number of somatic cells was higher in the groups of ewes with a higher 24-hour yield, and that the PLS ewes kept on pasture, as opposed to the BCP ewes, were characterised by a higher 24-hour yield. The milk yield for the lactation period of 70 days was comparable for the ewes kept in the two systems of maintenance under analysis.

Bibliografia

Caroprese M., 2008. Sheep housing and welfare. Small Rum. Res., 76, 21–25.
Gruszecki T., Szymanowska A., Lipecka C., Markiewicz J., 2002. Produkcyjność owiec utrzymywanych
w warunkach chowu ekstensywnego. II. Obserwacje nad mlecznością maciorek. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 20, 193–197.
Joy M., Alvarez-Rodriguez J., Revilla R., Delfam R., Ripoll G., 2008. Ewe metabolic performance and lamb carcass traits in pasture and concentrate-based production systems in Churra Tensina
breed. Small Rum. Res. 75, 24–35.
Morand-Fehr P., Fedele V., Decandia M., Le Frileux Y., 2007. Influence of farming and feeding systems on composition and quality of goat and sheep milk. Small Rum. Res., 68, 20–34.
Niżnikowski R., 1994. Chów owiec. PWRiL, Warszawa.
Pakulski T., Osikowski M., Borys B., 1999. Badania nad wpływem sposobu utrzymania i genotypu owiec dojonych na jakość mleka. Zesz. Nauk. PTZ, 43, 219–227.
Pięta M., Patkowski K., 2001. Mleczność matek i wzrost jagniąt w zależności od zróżnicowanego żywienia w czasie laktacji. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 19, 147–152.
Tietze M., Gruszecki T.M., Lipecka C., Szymanowska A, Markiewicz J., Bryll M., 2001. Level of selected biochemical indices in blood serum and health state of mammary glands in sheep
under different environment systems. Arch. Tierz., 44, 219–223.
Tsiplakou E., Kominakis A., Zervas G., 2008. The interaction between breed and diet on CLA and fatty acids content of milk fat of four sheep breeds kept indoors or at grass. Small Rum. Res.,
74 179–187.
Załuska J., Załuska K., 1978. Żywienie owiec. PWRiL, Warszawa.
Żebrowska K., Maciejewska K., Lipecka C., Gruszecki T., Szymanowski M.,1990. Wydajność i skład chemiczny mleka owiec nizinnych żywionych w okresie zaawansowanej ciąży i laktacji
zróżnicowaną ilością kiszonki w dawce pokarmowej. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica, 8, 91–95.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.