Abstrakt
Celem pracy była ocena wskaźników przydatności opasowej i wartości rzeźnej 53 jałówek mieszańców phf cb z rasą limousine żywionych półintensywnie. Uzyskane wyniki w zakresie przyrostów dobowych, wieku uboju, masy ubojowej, masy tuszy ciepłej i jej wydajności oraz uformowania i otłuszczenia tusz analizowano w zależności od systemu utrzymania, udziału genów rasy limousine, masy urodzeniowej i masy ciała po zakończeniu opasu. Stwierdzono, że jałówki o 75% udziale genów limousine osiągnęły najwyższą masę ubojową i masę tuszy oraz najlepsze umięśnienie i największe otłuszczenie. Większą masą tuszy ciepłej i lepszym umięśnieniem charakteryzowały się jałowice utrzymywane bez uwięzi. Z kolei tusze jałowic utrzymywanych luzem charakteryzowały się istotnie (P ≤ 0,05) większym otłuszczeniem (11,53 pkt, klasa 4–) w porównaniu ze zwierzętami utrzymywanymi na uwięzi (10,32 pkt, klasa 4), jak również uzyskiwały istotnie (P ≤ 0,05) większą wydajność rzeźną (61,2% vs. 60,2%). Stwierdzono, że jałówki o większej masie urodzeniowej uzyskiwały istotnie (P ≤ 0,05) większą masę ubojową.
Przeprowadzona analiza wykazała, że oceniane jałówki uzyskały średnią masę ubojową ponad 475 kg w ciągu 20 miesięcy. W klasyfikacji EUROP ich tusze zostały ocenione na U i R. Ponadto odznaczały się wysoką wydajnością rzeźną wynoszącą ponad 60 % przy otłuszczeniu tuszy w klasie 3 i 4 (klasy otłuszczenia EUROP).
Bibliografia
- Bureš D., Bartoň L., 2012. Growth performance, carcass traits and meat quality of bulls and heifers slaughtered at different ages. Czech J. Anim. Sci. 57, 34–43.
DOI: https://doi.org/10.17221/5482-CJAS
- Choroszy Z., Choroszy B., Grodzki H., Szewczyk A., 2008. Wyniki oceny wartości użytkowej bydła ras mięsnych z uwzględnieniem oceny osobniczej buhajów. Przegl. Hod. 12, 6–10.
- Domaradzki P., Florek M., 2012. Mięso i przetwory mięsne. W: Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa, Litwińczuk Z. (red.). PWRiL, Warsza-wa, 287–392 ss.
- European Commission, 2009. Council regulation (EC) No 1099/2009 of 24 September 2009 on the protection of animals at the time of killing. Official J. Eur. Union. L 303/1–30. https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009R1099&from=EN
- Grodzki H., 2011. Hodowla i użytkowanie bydła. Wyd. SGGW, Warszawa, 175–180.
- Irshad A., Kandeepan G., Kumar S., Ashish Kumar A., Vishnuraj M.R., Shukla V., 2012. Factors influencing carcass composition of livestock: a review. J. Anim. Prod. Adv., 3(5), 177–186. https://doi.org/10.5455/japa.20130531093231
DOI: https://doi.org/10.5455/japa.20130531093231
- Kamieniecki H., Wójcik J., Pilarczyk R., Grzesiak W., Sobczak M., 2006. Porównanie wyników dysekcji tusz jałówek mieszańców pochodzących z opasu intensywnego. Acta Sci. Pol., Zoot. 5(2), 39–46.
- Kamieniecki H., Wójcik J., Pilarczyk R., Rzewucka E., Czerniawska-Piątkowska E., Durnaś B., 2005. Porównanie wymiarów tuszy oraz masy wyrębów jałówek mieszańców opasanych intensywnie. Rocz. Nauk. Zoot., supl., 22, 541–545.
- Klont R.E., Barnier V.M.H., Smulders F.J.M., van Dijk A., Hoving-Bolink A.H., Eikelenboom G., 1999. Post-mortem variation in pH, temperature, and colour profiles of veal carcasses in relation to breed, blood hemoglobin content, and carcass characteristics. Meat Sci., 53, 195–202.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0309-1740(99)00048-0
- Kossakowska J., Lewandowski R., 2007. Szanse rozwoju krajowego rynku wołowiny. Biul. Inf. ARR, 1(187), 4–9.
- Litwińczuk Z., Chabuz W., Domaradzki P., Jankowski P., 2012. Slaughter value of young Polish Black-and-White, White-Backed, Polish Holstein-Friesian and Limousin bulls under semi-intensive fattening. Ann. Anim. Sci., 12(2), 159–168. https://doi.org/10.2478/v10220-012-0013-7
DOI: https://doi.org/10.2478/v10220-012-0013-7
- Makulska J., Węglarz A., 2006. Odchów cieląt ras mięsnych na pastwisku. Bydło 8, 34–35.
- Morales M., Folch C., Iraira S., Teuber N., Realini C.E., 2012. Nutritional quality of beef produced in Chile from different production systems. Chilean J. Agric. Res., 72, 80–86.
DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-58392012000100013
- Nelson S.T., Martin A.D., Holmøy I.H., Karlberg K., Nødtvedt A., 2016. A cross-sectional study of factors associated with birth weights of Norwegian beef calves. Prev. Vet. Med. 125 (1), 59–65. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2016.01.011
DOI: https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2016.01.011
- Nogalski Z., Sobczuk-Szul M., Pogorzelska-Przybyłek P.,Wielgosz-Groth Z., Purwin C., Modzelewska-Kapituła M., 2016. Comparison of slaughter value for once-calved heifers and heifers of Polish Holstein-Friesian × Limousine crossbreds. Meat Sci. 117, 1–6.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.02.019
- Pesonen M., Huuskonen A., 2015. Production, carcass characteristics and valuable cuts of beef breed bulls and heifers in Finnish beef cattle production. Agric. Food Sci., 24, 164–172. https://doi.org/10.23986/afsci.50930
DOI: https://doi.org/10.23986/afsci.50930
- Pilarczyk R., Wójcik J., 2007. Comparison of calf results and nursing cow performance in various beef breeds managed under the same conditions in north-western Poland. Czech J. Anim. Sci., 52, 325-332.
DOI: https://doi.org/10.17221/2342-CJAS
- Pilarczyk R., Wójcik J., Rzewucka-Wójcik E., Błaszczyk P., Czerniak P., Szcześniak P., 2010. Ocena wyników odchowu cieląt czystorasowych oraz mieszańców z różnym udziałem genów rasy charolaise. Acta Sci. Pol., Zootechnica, 9(4), 191-198.
- Przysucha T., Gołębiewski M., Wnęk K., Slósarz J., Kunowska-Slósarz M., Balcerak M., 2018. Comparison of recording results of purebred and crossbred Limousine cattle in Poland. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. – SGGW, Anim. Sci., 57(1), 67–75. https://doi.org/10.22630/ AAS.2018.57.1.6
DOI: https://doi.org/10.22630/AAS.2018.57.1.6
- PZHiPBM (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego), 2021. Ocena wartości użytkowej bydła ras mięsnych. Wyniki za rok 2020. Warszawa.
- Sadowska A., Rakowska R., Dybkowska E., Świąder K., 2016. Czynniki przedubojowe warunkujące wartość odżywczą i jakość sensoryczną mięsa wołowego. Post. Tech. Przetw. Spoż. 2, 122–128.
- Toro P., Catrileo A., Aguilar C., Vera R., 2009. Modelling supplementation strategies for beef steer rearing and fattening system in Southern Chile. Chilean J. Agric. Res. 69, 207–213.
DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-58392009000200010
- Wajda S., Daszkiewicz T., Januškevičienė G., Ailidavičienė J., 2006. Fattening results and carcass quality of young bulls produced by mating Polish Black-and-White cows to Charolaise and Simental sires. Vet. Med. Zoot., 33(55), 84–89.
- Węglarz A., 2010. Quality of beef from semi-intensively fattened heifers and bulls. Anim. Sci. Pap. Rep. 28(3), 207–218.
- Zahradkova R., Bartoń L., Bureś D., Teslik V., Kudrna V., 2010. Comparison of growth performance and slaughter characteristics of Limousin and Charolais heifers. Archiv Tierzucht 53(5), 520-528.
DOI: https://doi.org/10.5194/aab-53-520-2010
Downloads
Download data is not yet available.
-
EWA JANUŚ,
PIOTR STANEK,
Skład chemiczny i wartość energetyczna mleka importowanych i krajowych krów rasy montbeliarde
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 35 Nr 1 (2017)
-
IWONA JANCZAREK,
IZABELA WILK,
AGATA ŚWIDERSKA,
MONIKA PRZETACZNIK,
KARINA BRZOZOWSKA,
MONIKA ZASTRZEŻYŃSKA,
Analiza efektów odczulania koni metodą naturalną – projekt oceny
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 35 Nr 1 (2017)
-
BOGUSŁAWA DŁUGOSZ,
TOMASZ PRÓCHNIAK,
ROMANA AUGUSTYN,
Zawartość wybranych lipidów w osoczu krwi ogierów
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 34 Nr 4 (2016)
-
JAROSŁAW KAMIENIAK,
LESZEK SOŁTYS,
WANDA KRUPA,
MONIKA BUDZYŃSKA,
MARIA TIETZE,
Reaktywność behawioralna i tętno ogierów półkrwi w teście nowego bodźca
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 34 Nr 3 (2016)
-
NATALYA SHKAVRO,
OLEKSII BLYZNIUK,
IVAN POMITUN,
MAREK BABICZ,
Ocena struktury genetycznej i głównych cech produkcyjności bydła rasy lebedyńskiej na podstawie polimorfizmu markerów genetycznych
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 36 Nr 2 (2018)
-
ANNA MILCZAREK,
MARIA OSEK,
MAGDALENA PACHNIK,
Porównanie wartości rzeźnej i jakości mięsa kurcząt certyfikowanych JA 957 i ROSS 308
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 33 Nr 4 (2015)
-
RYSZARD CHOLEWA,
DOROTA KOŁODZIEJCZYK,
STANISŁAW SOCHA,
Wpływ różnych poziomów białka w mieszance na wskaźniki odchowu nutrii
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 33 Nr 4 (2015)
-
ELŻBIETA KRZĘCIO-NIECZYPORUK,
KATARZYNA ANTOSIK,
ANDRZEJ ZYBERT,
HALINA SIECZKOWSKA,
JUSTYNA CHOIŃSKA,
MARIA KOĆWIN-PODSIADŁA,
Jakość i przydatność technologiczna mięsa tuczników różniących się tempem wzrostu
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 33 Nr 3 (2015)
-
MARIUSZ FLOREK,
PIOTR DOMARADZKI,
ANDRZEJ JUNKUSZEW,
PIOTR SKAŁECKI,
ZYGMUNT LITWIŃCZUK,
TOMASZ M. GRUSZECKI,
WIKTOR BOJAR,
Porównanie właściwości fizykochemicznych mięsa jagniąt i cieląt rzeźnych
,
Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy: Tom 36 Nr 1 (2018)
<< < 1 2 3 4 5
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.