Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 32 No. 1 (2014)

Articles

Analysis of selected characteristics of the slaughter value of swine kept on family farms in the Lublin region

Submitted: August 7, 2019
Published: 2014-03-06

Abstract

The aim of the study was to evaluate the crossbreeding variants using Pulawska, Landrace, Pietrain, and Duroc swine breeds in terms of their carcass slaughter value. The experiment comprised 45 hybrid pigs of Pulawska × Duroc, Polish Landrace × Duroc, and Duroc × Pietrain breeds. The fattening of barrows and gilts was carried out from about 25 kg to about 110 kg body weight. Pigs were fed ad libitum with complete feed according to swine nutrition norms. The animals were slaughtered at a meat processing plant in accordance with the technology applicable in the meat industry. Hot and cold carcass weight was determined. Particular primary elements were dissected for morphological components such as meat, bone, fat, and skin. There was a statistically significant difference in average backfat thickness from 5 measurements between the assessed hybrid groups. The most favorable crossbreeding arrangement was crossbreeding Duroc sows with Pietrain boars, because the meat content in the three most valuable cuts of fatteners as well as loin “eye” area was the highest. Moreover, crossbreeding the Pulawska sows with Duroc boars gave good results referring to the slaughter value of fatteners, hence this crossbreeding system can be successfully used in animal science practice.

References

Blicharski T., Hammermaister A., Pierzchała M., 2006. Zawartość tłuszczu śródmięśniowego w mięsie wieprzowym. Gosp. Mięs. 6, 30–33.

Brzóska F., Koreleski J., Herbut E., 2000. Środowisko a jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Rocz. Nauk. Zoot. Supl. 4, 17–61.

Buczyński J., Szulc K., Fajfer E., Panek A., Drymel W., Łukomski W., Luciński P., 2000. Jakość tuczników mieszańców pochodzących z krzyżowania knurów hampshire i wpb z lochami rasy złotnickiej pstrej. Rocz. Nauk. Zoot. Supl. 5, 68–73.

Florowski T., Pisula A., Rola M., Adamczak L., 2007. Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy puławskiej z rasami wbp i pbz na jakość kulinarną mięsa. Rocz. IPMiT 45/1, 25–34.

Grześkowiak E., 1999. Technologiczna i konsumpcyjna przydatność mięsa krzyżówek towarowych świń polskich z udziałem knurów ras hampshire i duroc. Rozprawa nr 190. Wyd. AR Szczecin.

Grześkowiak E., Borzuta K., Borys A., Strzelecki J., Lisiak D., 2006. Research on meat quality of pigs of selected breeds and crossbreeds from the mass population. Ann. Anim. Sci. Suppl. 2, 2, 327–330.

Grześkowiak E., Borzuta K., Lisiak D., Janiszewski P., Strzelecki J., 2010. Przydatność kulinarna mięsa świń ras białych oraz mieszańców z udziałem knurów ras duroc i pietrain. Nauka Przyroda Technologie 4, 5, 1–11.

Kasprzyk A., 2012. Przydatność technologiczna i kulinarna mięsa mieszańców pochodzących z krzyżowania dzika (Sus scrofa scrofa) z wybranymi rasami hodowlanymi świń. Rozprawy Naukowe UP w Lublinie, 362.

Kondracki S., 1999. Świnie rasy puławskiej. Trz. Chl. 4, 12.

Michalska G., 1996. Efekt heterozji w zakresie cech użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej w krzyżowaniu dwurasowym prostym świń belgijskiej zwisłouchej z wielką białą polską i duroc. Rozprawa hab., ATR Bydgoszcz.

Niemyjski S., 2007. Porównanie wybranych wariantów krzyżowania ras i linii świń wysokomięsnych w zakresie cech dzielności tucznej, wartości rzeźnej i jakości mięsa. Rozprawa dokt. AP, Siedlce.

Normy żywienia świń. Wartość pokarmowa pasz, 1993. PAN, IFiŻZ, Warszawa.

Pisula A., 2010. Czynniki przyżyciowe decydujące o jakości mięsa wieprzowego. Czynniki poubojowe decydujące o jakości mięsa wieprzowego i przetworów mięsnych. In: Materiały seminaryjne „Nowoczesne techniki żywienia zwierząt i zarządzania stadem”. XVII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego 26–27 czerwca 2010, Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie,7–13.

Rekiel A., 2010. Genetyczne uwarunkowania mięsności świń i jej doskonalenie. In: Materiały seminaryjne „Nowoczesne techniki żywienia zwierząt i zarządzania stadem”. XVII Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Ogólnopolska Wystawa Bydła Hodowlanego 26–27 czerwca 2010. Marszałek Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, 15–17.

Sellier P., 1998. Genetics of Meat and Carcass traits. In: The genetics of the pig, M.F. Rotshild, A. Ruvinsky (eds.), CAB Int., 463–510.

Stasiak A., Lechowski J., Kasprzyk A., 2005. Ocena krzyżowania świń ras: wbp, pbz i puławskiej. Rocz. Nauk. PTZ 1, 3, 477–484.

Szulc K., Buczyński J.T., Skrzypczak E., Panek A., 2006. Live testing results of Złotnicka Spotted (ZS), ZS × Polish Large White, and ZS × Hampshire fatteners. Anim. Sci. Pap. Rep. 24, Suppl. 1, 65–69.

Walkiewicz A., Kamyk P., Baranowska M., Kasprzyk A., Bajda Z., 1997. Wartość tuczna i rzeźna mieszańców świń z udziałem rasy puławskiej. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 15, 99–100.

Węckowicz E., Węckowicz H., Marcinek E., Haraśny Z., 1986. Krzyżowanie świń rasy wbp i pbz. Rocz. Nauk. Zoot., Monografie i Rozprawy 24, 205–213.

Zybert A., Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Sieczkowska H., Antosik K., 2005. Jakość mięsa tuczników zróżnicowanych masą tuszy ciepłej oraz klasą mięsności według systemu klasyfikacji EUROP. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 3 (44), Supl., 221–231.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >> 

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.