Abstrakt
A substantial amount of chemical substances considered harmful to both man and the environment are part of the raw material from which packaging is made. The process of the migration of food packaging components to food depends on temperature, contact time, the contact surface between packaging and the food product and the product chemical composition. Plastics are widely used for the manufacture of packaging, due to their favourable properties and low
production costs. Trace amounts of monomers from which a given polymer is produced together with auxiliary and refining substances added to plastics can permeate food products. The migration of low-molecular substances is also caused by the processes of depolymerisation, degradation and material destruction under the influence of such factors as: temperature, mechanical stresses and the influence of other chemicals. Heavy metals or their compounds are the most frequent inorganic compounds in packaging materials that pose a potential danger both to people and environment. Heavy metals in packaging materials can originate from raw materials used for production, or they can be introduced during processing. Also, auxiliary and refining substances or recycled materials used in the production of packaging materials such as recycled paper or aluminium, cullet or plastic re-granulates can be the source of heavy metals. Studies on the migration of harmful substance from packaging to food products are significant both from the point of view of health protection and the protection of the natural environment.
Bibliografia
- Biłyk A., Głomba M. 2000. Dioksyny w środowisku jako uboczny efekt rozwoju cywilizacyjnego. Chem. Inż. Ekol. 7, 8/9, 823–834.
- Czerniawski B. 1998. Opakowania żywności. (red. B. Czerniawski i J. Michniewicz). Wyd. Agro Food Technology, Czeladz.
- Fołtynowicz Z. 2000. Zastosowanie norm serii ISO 14000 w zakresie opakowań i gospodarki odpadami opakowaniowymi. Opakowanie 6, 14–20.
- Huzar E., Trzeszczynski J. 2000. Badanie migracji styrenu i etylobenzenu z opakowań polimerowych do żywności. Chem. Inż. Ekol. 7, 12, 1319–1325.
- Juśkiewicz M., Panfil-Kuncewicz H. 1999. Materiały opakowaniowe stosowane w przemyśle spożywczym. Wyd. ART, Olsztyn.
- Kluska M., Kroszczyński W. 2000. Zawartość niektórych policyklicznych węglowodorów aromatycznych w pobliżu dróg o dużym natężeniu ruchu. Chem. In¿. Ekol. 7, 6, 563–573.
- Makuch B., Wolska L. 2000. Nowoczesne metody analityczne w badaniach migracji specyficznej oraz zawartości substancji toksycznych w opakowaniach. Opakowanie 6, 34–45.
- Nowicki P., Kłos M. 1980. Certain problems of toxicity assessment of plastic materials used for blood preservation and preparation. Polish J. Pharmacol. 32, 77–86.
- Schnabel W. 1981. Polymer degradation. Principles and practical application, Carl Huser Verlag, München–Wien.
- Urbaniak W., Wasiak W., Sobczyńska D., Różalska S. 2000. Substancje niebezpieczne w opakowaniach i odpadach opakowaniowych. Przegląd Komunalny, Dodatek, 11, 134–138.
- Wolska L., Rawa-Adkonis M., Namiesnik J. 2001. Opakowania do leków – zagrożenia wynikające z interakcji pomiędzy opakowaniem a lekiem. Chem. In¿. Ekol. 8, 5, 447–462.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Elżbieta Wielgosz,
Adam Szember,
Występowanie naturalnych zespołów drobnoustrojów glebowych w strefie przykorzeniowej roślin wykorzystywanych w zagospodarowywaniu terenów przydomowych
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Maria Mikos-Bielak,
Egzogenne regulatory wzrostu w uprawie ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Ján Novák,
Correlation between selected factors and quality of seminatural Western Carpathian grasslands
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Mariola Wróbel,
Anna Jaroszewska,
Cezary Podsiadło,
Magdalena Sobolewska,
The selected agrotechnical factors affecting the occurrence of black grass Alopecurus myosuroides in winter wheat crops in north-western Poland
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 3 (2023)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
ELVYRA JARIENE,
ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ,
Fenotypowa zmienność plonu i jego struktury średnio późnych i późnych odmian ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
HALINA LIPIŃSKA,
MAŁGORZATA GOLIASZ,
RAFAŁ KORNAS,
SYLWESTER GOLIASZ,
Opakowanie jako instrument promocji wioski tematycznej
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ technologii uprawy na barwę miąższu surowych bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
MAGDALENA SYKUT,
HALINA LIPIŃSKA,
Wpływ wyciągów wodnych ze ściętej murawy trawnika na kiełkowanie nasion wybranych gatunków traw gazonowych
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 4 (2010)
-
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Agnieszka Jamiołkowska,
Ismet Yildirim ,
Anna Krzepiłko,
Marek Kopacki,
Elżbieta Patkowska,
Ocena aktywności katalazy i właściwości antyoksydacyjnych gleb położonych na terenie otuliny Roztoczańskiego Parku Narodowego w zależności od ich użytkowania
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
MARIA PYTLARZ-KOZICKA,
EWA MOSZCZYŃSKA,
LESŁAW ZIMNY,
Wpływ biologicznych zapraw na wzrost i rozwój wybranych odmian ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.