Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań było porównanie efektów produkcyjnych i ekonomicznych dwóch technologii produkcji żyta ozimego. Podstawę opracowania stanowiły wyniki przeprowadzonych w dwóch sezonach wegetacyjnych (2018/2019 i 2019/2020) eksperymentów polowych. Eksperymenty te były prowadzone w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Wielichowie, należącym do Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Przeprowadzone badania pozwoliły na określenie wskaźników efektywności ekonomicznej dla żyta ozimego w zależności od zastosowanej technologii produkcji (intensywna i integrowana). Technologie różniły się między sobą stopniem zużycia środków produkcji. Do badań wybrano dwie odmiany żyta ozimego: ‘KWS Bono’ (odmiana mieszańcowa) i ‘Horyzo’ (odmiana populacyjna). Z przeprowadzonych badań wynika, że poziom intensywności technologii produkcji żyta ozimego miał istotny wpływ na plonowanie badanych odmian. Wykazano również, że poziom intensywności produkcji decydował o wielkości kosztów bezpośrednich, a także o opłacalności produkcji w danej technologii. Najniższe koszty produkcji stwierdzono przy technologii integrowanej, wysiewając odmianę populacyjną żyta – ‘Horyzo’. Stwierdzono, że pomimo wyższych plonów ziarna przy zastosowaniu technologii intensywnej, technologia integrowana okazała się bardziej opłacalna.
Bibliografia
- Dropka D., 2004. Efektywność energetyczna zróżnicowanej uprawy przedsiewnej na przykładzie pszenżyta ozimego. Ann. UMCS. Sec. E 59(4), 2071–2077.
- Dropka D., Korsak-Adamowicz M., Starczewski J., Paluszkiewicz J., 2013. Ocena ekonomiczna monokulturowej uprawy żyta jarego. Fragm. Agron. 30(1), 20–26.
- Grabiński J., 2015. Efekty produkcyjne i ekonomiczne intensywnej i integrowanej technologii pro-dukcji pszenicy ozimej i jęczmienia jarego. Roczn. Nauk. SERiA 17(6), 95–99.
- Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.
- Jaśkiewicz B., Sułek A., 2018. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenżyta ozimego o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 20(5), 69–73.
- Korbas M., Mrówczyński M., 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR-PIB, Poznań.
- Krasowicz S., 2009. Możliwości rozwoju różnych systemów rolniczych w Polsce. Roczn. Nauk Rol. 96(4), 110–121.
- Kuś J., Jończyk K., Kawalec A., 2007. Czynniki ograniczające plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach gospodarowania. Acta Agrophys. 10(2), 407–417.
- Nasalski Z., Sadowski T., Rychcik B., Rzeszutek I., 2004. Porównanie efektywności uprawy jęcz-mienia ozimego i jarego w stanowisku po ziemniaku. Acta Sci. Pol. Agricultura 3(1), 99–106.
- Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E., 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta Sci. Pol. Agri-cultura 7(3), 71–80.
- Podolska G., Kukuła S., Pawłowska J., Krasowicz S., Nieścior E., 1996. Ocena technologii uprawy pszenicy ozimej o różnym poziomie nakładów. Pam. Puł. 107, 16–26.
- Podolska G., Sułek A., 2012. Wpływ intensywności uprawy na plon i cechy struktury plonu odmian pszenicy ozimej. Pol. J. Agron. 11, 41–46.
- Skarżyńska A., 2011. Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność. Roczn. Nauk Rol. SERiA G, 98(1), 7–21.
- Sułek A., Nieróbca P., Podolska G., 2016. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenicy ozimej o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 18(2), 256–260.
- Szmigiel A., Oleksy A., Kołodziejczyk M., 2006. Porównanie opłacalności różnych grup użytkowych pszenicy ozimej w zależności od poziomu agrotechniki. Pam. Puł. 142, 525–535.
Downloads
Download data is not yet available.
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
MAŁGORZATA CZUBACKA,
Occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi and nodules in the roots of twelve legume species in South-Western Saudi Arabia
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 1 (2012)
-
ANNA NOWAK,
ARTUR KRUKOWSKI,
Konkurencyjność gospodarstw rolnych nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 2 (2019)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
PARISA ZIARATI,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
DOMINIKA SKIBA,
Nutraceutyki w żywności i farmacji. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
JÓZEF SOWIŃSKI,
EWELINA SZYDEŁKO-RABSKA,
Porównanie plonowania różnych form sorga w warunkach polskich
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 1 (2013)
-
Ewelina Flis-Olszewska,
Przymrozki wysokie i niskie oraz okres bezprzymrozkowy w Lublinie w kontekście zmian temperatury powietrza w wieloleciu 1960–2019
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ technologii uprawy na barwę miąższu surowych bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
Marek Kołodziejczyk,
Kamil Gwóźdź,
Wpływ nawozów zawierających wolne aminokwasy na plonowanie współczesnej oraz dawnych odmian pszenicy zwyczajnej w produkcji ekologicznej
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
MARCIN CIEBIEŃ,
ANDRZEJ S. SAMBORSKI,
Zmienność temperatury i wilgotności względnej powietrza w uprawach niektórych roślin
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
-
KRZYSZTOF BARTOSZEK,
Występowanie susz atmosferycznych w okolicy Lublina i ich uwarunkowania cyrkulacyjne
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
ELŻBIETA TURSKA,
GRAŻYNA WIELOGÓRSKA,
SZYMON CZARNOCKI,
Rola międzyplonów ścierniskowych w monokulturowej uprawie pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.