Abstract
Intensive fruits production involves the use of a large number of different means of production that may cause fruit safety risk. Prevention of these threats is fostered by the proper attitudes of producers in the field of broadly understood safety. The purpose of the work was to examine the attitudes of fruits producers both non-associated and associated in producers’ organizations in the field of safety. For this purpose, questionnaire surveys were conducted in a group of 76 fruit producers. The research shows that both non-associated producers and those associated in producers organizations showed positive attitudes in the field of hygiene, health and safety of employees. Both groups of producers were convinced that the application of health and safety rules is important for the health and safety of employees, and the use of integrated plant protection contributes to the safety of products.
References
- Czernyszewicz E., 2012a. Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wymagania – systemy – nadzór. Wyd. UP w Lublinie, Lublin.
- Czernyszewicz E. 2012b. Producer assessment of effects of quality assurance system implementation on a fruit – growing farm. 6th International Quality Conference Quality Research. Center for Quality. Faculty of Engineering, University of Kragujevac, Serbia, 8.06.2012, 755-761.
- Czernyszewicz E., 2012c. Znaczenie wybranych czynników wpływających na jakość procesów i produktów w sadownictwie. W: T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia. Usługi i żywność. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków, 331–344.
- Czernyszewicz E., 2012d. Sprawozdanie merytoryczne z realizacji projektu badawczego NN 115 430540 pt. Motywy i bariery aktywności producentów owoców w zakresie wdrażania metod i systemów zapewnienia jakości. Lublin 2012.
- Czernyszewicz E., Pawlak J., 2012. Uwarunkowania i kierunki zapewnienia bezpieczeństwa i jakości owoców i warzyw. Zarządz. Finanse, 10(3), cz. 3, 114–132.
- Dąbrowski T., Majewski M., 2010. Stan wiedzy i stosowanych praktyk ochrony roślin przez różne grupy producentów a wymagania integrowanej ochrony roślin – czy wystąpiły zmiany w ostatnich pięciu latach? Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 50(3), 1143–1152.
- De Meulenaer B., 2006. Chemical hazard. W: P.A. Luning, F. Devlieghere, R. Verhé (ed.), Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands, 145–208.
- Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów (Dz. U. UE L 309).
- Jakubowska M., Obst A., Tratwal A., Roik K., Wielkopolan B., 2016. Wiedza producentów rolnych z regionu Wielkopolski na temat integrowanej ochrony roślin w badaniach ankietowych. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(2), 155–161.
- King T., Cole M., Farber J.M., Eisenbrand G., Zabaras D., Fox E.M., Hill J.P., 2017. Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends Food Sci. Technol. 68, 160–175.
- Kruszyński M., Golinowska M., Borkowska M., Wiciak T., 2015. Świadomość prośrodowiskowa producentów rolnych a stan integrowanej ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 55(1), 114–118.
- Lewis Ivey M.L., Lejeune J.T., Miller S.A., 2012. Vegetable producers’ perception of food safety hazards in the Midwestern USA. Food Control 26, 453–465.
- Luning P.A., Devlieghere F.,Verhé R. (ed.), 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands.
- Matyjaszczyk E., 2011. Analiza zmian ustawodawstwa z zakresu ochrony roślin pod kątem bezpieczeństwa żywności, ludzi i środowiska. Rozprawy Naukowe IOR-PIB, 25, Poznań.
- Oleszek W., Maliszewska-Kordybach B.J., 2009. Jakość i bezpieczeństwo żywności i pasz pochodzenia roślinnego w: Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich. Mat. I Kongresu Nauk Rolniczych Nauka-Praktyce. IUNG, Puławy, 193–205.
- Park M.S., Kim H.N., Bahk G.J., 2017. The analysis of food safety incidents in South Korea, 1998–2016. Food Control 81(2017), 196-199.
- RASFF, 2016. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report. European Commission.
- Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd d.s. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31, polskie wydanie specjalne: rozdz. 15, t. 6).
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. WE L 139).
- Sosnowska D. Sobiczewski P., Zbytek Z., Czembor J. 2016. Integrowana produkcja roślin – korzyści i perspektywy. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(1), 114–119.
- Surawska M., Kołodziejczyk R., Zużycie środków ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 46(1), 2006, s. 470-483.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Elżbieta Harasim,
Cezary A. Kwiatkowski,
Jan Buczek,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Agrobiofortification of spring wheat with nitrogen and sulfur in terms of improving yield and grain quality
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 4 (2024)
-
MARIAN WESOŁOWSKI,
MARTA KOKOSZKA,
Elements of barnyard grass phenology in canopies of some crop plants
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 2 (2007)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
Chemical composition of potato tubers manured with undersown catch crops in the integrated and organic production system
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 3 (2015)
-
GRZEGORZ SZUMIŁO,
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Effect of algae Ecklonia maxima extract (Kelpak SL) on yields of common wheat, durum wheat and spelt wheat
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 1 (2019)
-
Maria Mikos-Bielak,
Exogenous growth regulators in potato cultivation
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Prof. dr hab. Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
The effect of different row spacing and sowing amount on the development and yielding of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Part III. Economic aspects of seed production
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 1 (2024)
-
Monika Żurek,
Genetic basis of the phenomenon of male sterility and fertility restoration in maize (Zea mays L.) – a review
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 3 (2023)
-
GRIGORIY DEMYDAS,
MAXIM ZAKHLEBAEV,
IVAN SHUVAR,
HALINA LIPIŃSKA,
TERESA WYŁUPEK,
The formation of the leaf surface of white melilot (Melilotus albus) depending on fertilization, seed mix and seeding rate
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
-
ZDZISŁAW WYSZYŃSKI,
BEATA MICHALSKA-KLIMCZAK,
SONIA KAMIŃSKA,
JOANNA LEŚNIEWSKA,
Evaluation of winter triticale cultivation technology in production plantations in Łódź Voivodship
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 1 (2017)
-
Anna Barbara Majchrowska-Safaryan,
Cezary Tkaczuk,
Pavol Findura,
Krzysztof Kapela,
Mirolslav Pristavka,
Occurrence of entomopathogenic fungi in cultivated soils in Slovakia in the intensive agricultural system production
,
Agronomy Science: ONLINE FIRST
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.