Abstract
Intensive fruits production involves the use of a large number of different means of production that may cause fruit safety risk. Prevention of these threats is fostered by the proper attitudes of producers in the field of broadly understood safety. The purpose of the work was to examine the attitudes of fruits producers both non-associated and associated in producers’ organizations in the field of safety. For this purpose, questionnaire surveys were conducted in a group of 76 fruit producers. The research shows that both non-associated producers and those associated in producers organizations showed positive attitudes in the field of hygiene, health and safety of employees. Both groups of producers were convinced that the application of health and safety rules is important for the health and safety of employees, and the use of integrated plant protection contributes to the safety of products.
References
- Czernyszewicz E., 2012a. Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wymagania – systemy – nadzór. Wyd. UP w Lublinie, Lublin.
- Czernyszewicz E. 2012b. Producer assessment of effects of quality assurance system implementation on a fruit – growing farm. 6th International Quality Conference Quality Research. Center for Quality. Faculty of Engineering, University of Kragujevac, Serbia, 8.06.2012, 755-761.
- Czernyszewicz E., 2012c. Znaczenie wybranych czynników wpływających na jakość procesów i produktów w sadownictwie. W: T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia. Usługi i żywność. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków, 331–344.
- Czernyszewicz E., 2012d. Sprawozdanie merytoryczne z realizacji projektu badawczego NN 115 430540 pt. Motywy i bariery aktywności producentów owoców w zakresie wdrażania metod i systemów zapewnienia jakości. Lublin 2012.
- Czernyszewicz E., Pawlak J., 2012. Uwarunkowania i kierunki zapewnienia bezpieczeństwa i jakości owoców i warzyw. Zarządz. Finanse, 10(3), cz. 3, 114–132.
- Dąbrowski T., Majewski M., 2010. Stan wiedzy i stosowanych praktyk ochrony roślin przez różne grupy producentów a wymagania integrowanej ochrony roślin – czy wystąpiły zmiany w ostatnich pięciu latach? Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 50(3), 1143–1152.
- De Meulenaer B., 2006. Chemical hazard. W: P.A. Luning, F. Devlieghere, R. Verhé (ed.), Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands, 145–208.
- Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów (Dz. U. UE L 309).
- Jakubowska M., Obst A., Tratwal A., Roik K., Wielkopolan B., 2016. Wiedza producentów rolnych z regionu Wielkopolski na temat integrowanej ochrony roślin w badaniach ankietowych. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(2), 155–161.
- King T., Cole M., Farber J.M., Eisenbrand G., Zabaras D., Fox E.M., Hill J.P., 2017. Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends Food Sci. Technol. 68, 160–175.
- Kruszyński M., Golinowska M., Borkowska M., Wiciak T., 2015. Świadomość prośrodowiskowa producentów rolnych a stan integrowanej ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 55(1), 114–118.
- Lewis Ivey M.L., Lejeune J.T., Miller S.A., 2012. Vegetable producers’ perception of food safety hazards in the Midwestern USA. Food Control 26, 453–465.
- Luning P.A., Devlieghere F.,Verhé R. (ed.), 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands.
- Matyjaszczyk E., 2011. Analiza zmian ustawodawstwa z zakresu ochrony roślin pod kątem bezpieczeństwa żywności, ludzi i środowiska. Rozprawy Naukowe IOR-PIB, 25, Poznań.
- Oleszek W., Maliszewska-Kordybach B.J., 2009. Jakość i bezpieczeństwo żywności i pasz pochodzenia roślinnego w: Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich. Mat. I Kongresu Nauk Rolniczych Nauka-Praktyce. IUNG, Puławy, 193–205.
- Park M.S., Kim H.N., Bahk G.J., 2017. The analysis of food safety incidents in South Korea, 1998–2016. Food Control 81(2017), 196-199.
- RASFF, 2016. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report. European Commission.
- Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd d.s. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31, polskie wydanie specjalne: rozdz. 15, t. 6).
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. WE L 139).
- Sosnowska D. Sobiczewski P., Zbytek Z., Czembor J. 2016. Integrowana produkcja roślin – korzyści i perspektywy. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(1), 114–119.
- Surawska M., Kołodziejczyk R., Zużycie środków ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 46(1), 2006, s. 470-483.
Downloads
Download data is not yet available.
-
ALI HULAIL NOAEMA,
ALI RAHEEM KAREEM ALHASANY,
DHURGAM SABEEH KAREEM ALTAI,
BARBARA HELENA SAWICKA,
Effect of nano-boron spraying on the concentration of some nutrients in leaves and dry matter of two Vicia faba L. (Partim) cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 4 (2019)
-
AGNIESZKA ŁĄCKA,
KAMILA NOWOSAD,
JAN BOCIANOWSKI,
Evaluation of infection by leaf rust (Puccinia recondite f.sp. secalis) under artificial inoculation conditions in winter rye
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 3 (2019)
-
ANNA BUDZYŃSKA,
The influence of the European Union sugar reform on the market balance
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 2 (2016)
-
MAREK NIEWĘGŁOWSKI,
MARIA SZCZYGIELSKA,
KRZYSZTOF KAPELA,
ANNA SIKORSKA,
EWA KRASNODĘBSKA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
MAREK GUGAŁA,
An economic evaluation of using biostimulators and fertilisation in the grain maize production
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Control of the presence of mycotoxins in agricultural products and food. Part II. A review
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 3 (2020)
-
Agnieszka Jamiołkowska,
Weronika Kursa,
Francesca Degola,
Plant origin preparations – an eco-friendly tool of modern trategies for plant protection against fungal pathogens
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
Marcin Ciebień,
Leszek Rachoń,
Meteorological coditions of Padół Zamojski and their impast on the yield losses of raspberry (Rubus idaeus L.) varieties repeating fruiting depending on plant density
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
-
Leszek Rachoń,
Szymon Dziamba,
Wiktor Obuchowski,
Piotr Kołodziejczyk,
Ocena przydatności ziarna odmian pszenicy twardej (Triticum durum) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) do produkcji makaronu
,
Agronomy Science: Vol. 57 (2002)
-
Andrzej Woźniak,
Leszek Rachoń,
Myroslawa Soroka,
Impact of cropping and tillage system on take-all disease of winter wheat (Gaeumannomyces graminis var. tritici)
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 3 (2023)
-
Magdalena Sozoniuk,
Genetic background of sesquiterpene lactones biosynthesis in Asteraceae. A review
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 3 (2021)
<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.