Abstract
Owoce papryki mają specyficzny, ostry i piekący smak, który uwarunkowany jest obecnością kapsaicynoidów. Celem niniejszej pracy była ocena plonu handlowego i plonu Capsici fructus poszczególnych części owoców polskich odmian ‘Bronowicka Ostra’ i ‘Orkan’ oraz teoretycznego plonu kapsaicynoidów. Średnio największy udział w strukturze plonu handlowego poszczególnych części owoców papryki ostrej stanowił plon owocni – 76,5%, plon łożyska – 10,8%, nasion – 8,4%, a szypułki – 4,3%. Średni plon handlowy owocni papryki ostrej wyniósł 23,09 t·ha–1, plon Capsici fructus – 3,25 t·ha–1, plon kapsaicynoidów: kapsaicyna – 0,566 kg·ha–1, dihydrokapsaicyna – 53,7 g·ha–1.
Downloads
Download data is not yet available.
-
IZABELA RATUSZNIAK,
ZBIGNIEW SOBISZ,
EDWARD RATUSZNIAK,
Evaluation of Chrysanthemum segetum L. seed vitality
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 2 (2007)
-
MAREK ĆWINTAL,
SYLWESTER GOLIASZ,
Influence of microelements and attractants on the elements of yield structure and yield of white clover (Trifolium repens L.) seeds
,
Agronomy Science: Vol. 73 No. 3 (2018)
-
Elsayed M. Zeidan,
Abdel-Satar A. El-Khawaga,
Hamdy A. Basha,
Ismail M. El-Hmeed,
Improvement of wheat productivity in newly reclaimed soil in Egypt
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 2 (2024)
-
MAREK ĆWINTAL,
MIECZYSŁAW WILCZEK,
The impact of weather conditions and agrotechnical factors on the sowing value of white clover (Trifolium repens L.) seeds
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 4 (2014)
-
Lesław Bernard Lahuta,
Joanna Szablińska-Piernik,
Ryszard J. Górecki,
Joanna Mitrus,
Marcin Horbowicz,
Changes in the content of D-chiro-inositol and its α-D-galactosyl derivatives during vegetation and desiccation of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
Antoni Bombik,
Katarzyna Rymuza,
Tomasz Olszewski,
Multidimensional assessment of yield and quality of starchy potato cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 4 (2023)
-
Agata Dziwulska-Hunek,
Mariusz Szymanek,
Jacek Dziwulski,
Managing the quality of seeds from cereal conditioned with effective microorganisms (EM) and red light (RL)
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Waldemar Helios,
Anna Jama-Rodzeńska,
Andrzej Kotecki,
Marcin Kozak,
Piotr Zarzycki,
Beata Kaliska,
Effect of the depth and rate of sowing on the yield and yield components of determinate and indeterminate faba beans (Vicia faba var. minor L.) cultivars under conditions of Southwestern Poland
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Wacław Jarecki,
The size and quality of winter oilseed rape seed yield depending on the cultivar type
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 3 (2021)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.