Abstract
Owoce papryki mają specyficzny, ostry i piekący smak, który uwarunkowany jest obecnością kapsaicynoidów. Celem niniejszej pracy była ocena plonu handlowego i plonu Capsici fructus poszczególnych części owoców polskich odmian ‘Bronowicka Ostra’ i ‘Orkan’ oraz teoretycznego plonu kapsaicynoidów. Średnio największy udział w strukturze plonu handlowego poszczególnych części owoców papryki ostrej stanowił plon owocni – 76,5%, plon łożyska – 10,8%, nasion – 8,4%, a szypułki – 4,3%. Średni plon handlowy owocni papryki ostrej wyniósł 23,09 t·ha–1, plon Capsici fructus – 3,25 t·ha–1, plon kapsaicynoidów: kapsaicyna – 0,566 kg·ha–1, dihydrokapsaicyna – 53,7 g·ha–1.
Downloads
Download data is not yet available.
-
IZABELA RATUSZNIAK,
ZBIGNIEW SOBISZ,
EDWARD RATUSZNIAK,
Evaluation of Chrysanthemum segetum L. seed vitality
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 2 (2007)
-
MAREK ĆWINTAL,
SYLWESTER GOLIASZ,
Influence of microelements and attractants on the elements of yield structure and yield of white clover (Trifolium repens L.) seeds
,
Agronomy Science: Vol. 73 No. 3 (2018)
-
Elsayed M. Zeidan,
Abdel-Satar A. El-Khawaga,
Hamdy A. Basha,
Ismail M. El-Hmeed,
Improvement of wheat productivity in newly reclaimed soil in Egypt
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 2 (2024)
-
MAREK ĆWINTAL,
MIECZYSŁAW WILCZEK,
The impact of weather conditions and agrotechnical factors on the sowing value of white clover (Trifolium repens L.) seeds
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 4 (2014)
-
Beata Król,
Effect of foliar application of biostimulants on the yield and quality of Greek oregano herb (Origa-num vulgare L. subsp. hirtum (Link.) Ietswaart)
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 4 (2024)
-
Lesław Bernard Lahuta,
Joanna Szablińska-Piernik,
Ryszard J. Górecki,
Joanna Mitrus,
Marcin Horbowicz,
Changes in the content of D-chiro-inositol and its α-D-galactosyl derivatives during vegetation and desiccation of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
Antoni Bombik,
Katarzyna Rymuza,
Tomasz Olszewski,
Multidimensional assessment of yield and quality of starchy potato cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 4 (2023)
-
Agata Dziwulska-Hunek,
Mariusz Szymanek,
Jacek Dziwulski,
Managing the quality of seeds from cereal conditioned with effective microorganisms (EM) and red light (RL)
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Wacław Jarecki,
The size and quality of winter oilseed rape seed yield depending on the cultivar type
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 3 (2021)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.