Abstrakt
W doświadczeniu przeprowadzonym w latach 2005–2007 badano wpływ sposobu nawożenia azotem buraka ćwikłowego na zawartość azotanów i azotu amonowego w liściach i korzeniach roślin będących w różnych fazach wzrostu. Zastosowano następujące sposoby nawożenia azotem: 90 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo + 22,5 kg ∙ ha-1 N pogłównie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo + dokarmianie dolistne; 67,5 kg ∙ ha-1 N zlokalizowanie; 67,5 kg∙ ha-1 N zlokalizowanie + 22,5 kg ∙ ha-1 N pogłównie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N zlokalizowanie + dokarmianie dolistne. Nawożenie doglebowe było przeprowadzone siarczanem amonu, a dokarmianie dolistne mocznikiem oraz Supervitem R. W badaniach wykazano spadek zawartości NO3- w roślinach dokarmianych dolistnie, a wzrost po zastosowaniu pogłównego doglebowego nawożenia azotem. Nie stwierdzono wpływu nawożenia metodą depozytu amonowego na zawartość NO3- w roślinach. Z wiekiem roślin zawartość NH4+ w liściach i korzeniach oraz NO3- w liściach zmniejszała się. Zawartość NO3- w korzeniach początkowo obniżała się, natomiast pod koniec wegetacji wzrastała.
Bibliografia
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Lesław Zimny,
Piotr Kuc,
Zawartość podstawowych składników pokarmowych w buraku cukrowym uprawianym w różnych systemach nawożenia w drugiej rotacji płodozmianu
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Joanna Kurus,
Elżbieta Podstawka-Chmielewska,
Krystyna Kisiel,
Dynamika mineralnych form azotu w glebie pod burakami cukrowymi uprawianymi na rędzinie
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Jan Buczek,
Barbara Kryńska,
Renata Tobiasz-Salach,
Reakcja pszenicy ozimej na doglebowe i dolistne stosowanie azotu
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 4 (2008)
-
Marzena S. Brodowska,
Wpływ nawożenia siarką na zawartość azotu w roślinach w warunkach zróżnicowanego zaopatrzenia gleby w wapn i magnez
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
Rafał Górski,
Anna Płaza,
The proportion of components in field pea and spring triticale mixtures and harvest stage affect crude fiber content and forage digestibility
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 3 (2023)
-
Wanda Wadas,
Możliwość zwiększenia plonu ziemniaka wczesnego przez stosowanie dolistne krzemu
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
ANNA SIKORSKA,
MAREK GUGAŁA,
Ekonomiczne aspekty dokarmiania dolistnego w uprawie rzepaku ozimego (Brassica napus L.)
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
Anna Sikorska,
Marek Gugała,
Krystyna Zarzecka,
Łukasz Domański,
Wpływ dolistnego stosowania biostymulatorów na cechy morfologiczne rozety liściowej roślin rzepaku ozimego
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.