Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 3 Nr 2 (2004)

Artykuły

Wpływ nawożenia azotem na zawartość składników mineralnych w glebie, liściach i owocach jabłoni odmiany Šampion

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2004.2.22
Przesłane: 30 marca 2022
Opublikowane: 2004-12-30

Abstrakt

Celem przeprowadzonych w latach 2001-2003 badań było poznanie wpływu zróżnicowanego nawożenia azotem na zawartość składników przyswajalnych w glebie, ogólnych w liściach i owocach odmiany Šampion w okresie pełnego owocowania drzew. Badania przeprowadzono w latach 1994-2003 w sadzie jabłoniowym Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Przybrodzie. Drzewa odmiany Šampion na podkładce M.9 EMLA zostały wysadzone wiosną 1994 r., w rozstawie 3,5 × 1,0 m (2857 drzew z ha) na glebie płowej właściwej wytworzonej z gliny lekkiej zwałowej. W doświadczeniu zastosowano 5 kombinacji nawożenia azotem, każda w 4 powtórzeniach: 1. N 0 - kontrola bez nawożenia, 2. N 5 - 5 g N.m -2 jednorazowo wiosną, 3. N 10 - 10 g N.m -2 jednorazowo wiosną, 4. N 5+5 - 5 g N.m -2 wiosną + 5 g N.m -2 w końcu maja, 5. N 5herb. - 5 g N.m -2 jednorazowo wiosną w obrębie pasów herbicydowych. Otrzymane wyniki pozwalają stwierdzić, że nawożenie azotem miało istotny wpływ na zmiany zawartości przyswajalnych składników w glebie. Wpływało na obniżenie przyswajalnego potasu w warstwie ornej i podornej oraz wzrost przyswajalnego magnezu, co poprawiło stosunek K/Mg. Mniejszy wpływ nawożenia azotem stwierdzono na zmiany zawartości przyswajalnego fosforu i odczynu gleby. Nawożenie azotem wpływało na wzrost zawartości azotu ogólnego w liściach, a obniżało zawartości fosforu, na pozostałe analizowane składniki nie stwierdzono istotnego wpływu. Na uwagę zasługuje fakt, że zawartość składników przyswajalnych w glebie nie była skorelowana z zawartością składników ogólnych w liściach. Natomiast zawartość składników mineralnych w owocach była ściśle skorelowana z zawartością składników w liściach. Warunki klimatyczne, a w szczególności brak opadów atmosferycznych i wzrost temperatury w latach 2001-2003, a także starzenie się drzew wpływały na obniżenie zawartości azotu, fosforu, potasu w liściach a wzrost w porównaniu do lat 1995-2000 magnezu.

Bibliografia

Breś W., Golcz A., Komosa A., Kozik E., Tyksiński W., 1991. Nawożenie roślin ogrodniczych. Cz. I. Diagnostyka potrzeb nawozowych. AR-Poznań, 3-105.
Greenham D. W. P., 1979. Nutrient cycling: the estimation of orchard nutrient uptake. Proc. Inter. Conf. On Mineral Nutrition and Fruit Quality of Temperature Zone Fruit Trees. Conterbury.
Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1992. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Katalog. Warszawa.
Pacholak E., 1986. Wpływ nawożenia i nawadniania na wzrost i plonowanie jabłoni odmiany James Grieve. Rocz. AR w Poznaniu, 160, 20–23.
Pacholak E., Zydlik Z., 2003. Wpływ nawożenia i nawadniania na zawartość składników mineralnych glebie oraz liściach jabłoni odmiany Šampion w sadzie replantowanym. Pr. Kom. Nauk Roln. i Leś. PTPN 95, 281–289.
Sadowiski A., 1995. Odżywianie mineralne roślin sadowniczych. Sadownictwo pod redakcją S. A. Pieniążka PWRiL, Warszawa.
Sadowski A., Nurzyński J., Pacholak E., Smolarz K., 1990. Racjonalizacja nawożenia i zwiększanie produktywności roślin sadowniczych. Instrukcja upowszechnieniowa nr 3. Określenie potrzeb nawożenia roślin sadowniczych II. Zasady, liczby graniczne i dawki nawożenia. Warszawa.
Zydlik Z., Pacholak E., 1997. Effect of nitrogen fertigation on mineral elements kontent in ‘Šampion’ and ‘Golden Dściach i owocach jabłoni odmiany Šampion. Pr. Kom. Nauk Roln. i Leś. PTPN 91, 187–192.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.